Reputatul tehnician Emeric Ienei crede ca Finlanda n-are suficienta valoare pentru a se impune in fata Cehiei

Emeric Ienei, autorul celebrului indemn "Nu va faceti iluzii, ca sa n-aveti deziluzii", a comentat ieri pentru "Evenimentul zilei" sansele ca Finlanda sa incurce Cehia si sa trimita Romania la barajul pentru Campionatul Mondial Germania 2006. Fostul antrenor al echipei nationale a invitat inca o data la un optimism ponderat, lasand sa se inteleaga ca nordicii nu sunt suficient de puternici ca sa-i impiedice pe cehi.

EVZ: Cum credeti ca va fi meciul de la Helsinki?
Ienei: Va fi un joc aprig disputat. Cehii nu vor ezita si vor face orice pentru a ajunge la un Campionat Mondial la care ar merita sa fie prezenti. Dupa valoare, Finlanda nu-i poate impiedica pe cehi.

"Sunt siderat"

Cum comentati intentia romanilor de a-i motiva financiar pe finlandezi?
O aberatie. Sunt povesti ca-i mobilizam astfel pe finlandezi. Ei sunt profesionisti si au alta educatie. Sunt sigur, suta la suta, ca vor evolua foarte corect. Si inca un lucru. Banul nu poate ridica niciodata valoarea jucatorilor. Degeaba dai bani unei non-valori. Dacia nu poate castiga niciodata la Formula 1, indiferent ce benzina ii pui. O Dacie nu poate intrece niciodata un Ferrari. Valoarea iti aduce bani, nu invers.

Aceasta initiativa ne poate afecta imaginea?
Nu e o initiativa buna. Ne-ar strica imaginea in lume. Ei au incercat sa joace si impotriva noastra. Am fost mai buni, i-am batut si gata. E groaznica povestea cu stimularea financiara. Sunt siderat.

Au refuzat categoric banii romanilor...
Repet, sunt sigur ca nordicii isi vor apara corect sansele. Noi avem obiceiuri balcanice si vorbim numai de blaturi, in loc sa revenim la normalitate. Si despre Cehia - Olanda s-a spus ca va fi blat si n-a fost. Acesti jucatori tineri pe care-i avem ar putea creste in valoare daca vor juca intr-un climat sanatos.

Daca ati fi selectionerul Finlandei, cum i-ati motiva pe jucatori, tinand cont de faptul ca ei nu mai au nici un obiectiv?
Nu le-as zice prea multe lucruri: "Baieti, acum trebuie sa va etalati valoarea pe care sustineti ca o aveti! Hyypia, arata de ce joci la Liverpool!". Atat.

Cehia trece printr-o perioada de criza...
E adevarat. Au pierdut cu noi, apoi cu olandezii, dar au o tenacitate specifica poporului lor, ceea ce-i face disponibili la orice sacrificiu pentru obiectivul final.

"Piturca a intarziat intinerirea lotului"

Daca ati fi fost in locul lui Karel Bruckner, l-ati fi chemat pe Nedved la acest meci?
Nedved a renuntat si apoi a spus ca ar reveni, dar cu jumatate de gura. Oricum, l-as fi chemat. Si Zidane a revenit la echipa Frantei si s-a vazut in joc asta.

Cu ce tactica ati aborda acest meci, daca ati sta pe banca tehnica a gazdelor?
Ofensiva. Numai asa se poate castiga un meci. Asa vor juca si cehii. Egalul e de la Dumnezeu, pentru celelalte doua puncte trebuie sa lupti.

Merita Romania sa ajunga la Campionatul Mondial?
Nu ma fortati sa fiu subiectiv. Nu vreau sa raspund la aceasta intrebare.

Este Piturca un antrenor norocos?
Piturca e valoros, nu norocos. Am observat o crestere in jocul echipei nationale, dar a intarziat un pic intinerirea lotului. I-a promovat cu succes pe Ovidiu Petre, Cocis si Mazilu, dar trebuia sa faca asta mai devreme. Echipa noastra poate reveni in randul formatiilor bune din Europa.

In concluzie, Finlanda n-are nici o sansa in fata Cehiei?
Mi-as dori foarte mult sa reuseasca un meci bun. Marea presiune e pe cehi si, tocmai din acest motiv, finlandezilor le poate iesi totul. Pot prinde o zi buna, fiinca joaca numai de placere. Pana la urma, la fotbal se poate intampla orice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.