Proaspat tatic, campionul olimpic Mihai Covaliu este regele sabiei

Mihai Covaliu a devenit, luni seara, cel mai titrat sabrer roman din toate timpurile, dupa ce a castigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de la Leipzig.

"Cova" s-a incoronat dupa o finala dramatica disputata in compania rusului Stanislaw Podzniakov, cvadruplu campion al lumii. Dupa un inceput mai slab, romanul - "genial si viclean", cum l-a caracterizat agentia France Presse - a revenit spectaculos, s-a impus cu 15-12 si i-a rapit sceptrul "tarului" Podzniakov.

Campion olimpic la Sydney, in 2000, medaliat cu argint la Campionatele Mondiale de la Havana (2003) si cu bronz la Mondialele de la Lisabona (2002), Covaliu (28 de ani) si-a vazut acum visul cu ochii.
El va primi din partea Agentiei Nationale pentru Sport 150 de milioane de lei, suma care ar putea fi dublata printr-un ordin al presedintelui ANS.

EVZ: Mihai, cum este sa fii din nou cel mai bun din lume?
Covaliu: Sunt multumit si implinit. Ma bucur enorm ca am reusit sa-mi mentin concentrarea pana la ultimul asalt.

Care este secretul victoriei?
Am reusit sa fiu atent si sa-mi controlez propriile greseli. Desi Stanislaw Podzniakov, adversarul din finala, este un mare tragator, nu s-a pus problema sa-mi fie frica de el, desi m-a invins de multe ori. Ne cunoastem foarte bine atuurile si punctele slabe, asa ca, atunci cand ne intalnim, amandoi stim ca orice este posibil. Asa a fost si de data asta.

Ai visat la aurul mondial?
Nu chiar. Am venit la Leipzig sa castig o medalie. A iesit insa cum nu se putea mai bine.

Bucuria asta vine dupa una si mai mare...
Asa este, de pe data de 30 septembrie sunt tatic. De altfel, dedic aceasta victorie baietelului meu, pe care-l va chema Vlad Gabriel. Ma asteapta acasa, impreuna cu sotia, Irina (n.r. - si ea sabrera). De altfel, din cauza tensiunii, nevasta-mea nu s-a putut uita la finala.

Cum ai sarbatorit titlul?
A fost o petrecere de pomina. I-am scos in oras, la o pizzerie, pe colegi si pe antrenori si am dat de baut la toata lumea, cum se cuvine pentru o asemenea reusita.

Esti campion olimpic si mondial. Ce te va mai motiva de-acum inainte?
Stati linistiti. Pentru mine, motivatia exista atata vreme cat exista competitie. Peste cateva zile, aici, la Mondiale, intru in focurile concursului pe echipe.

Pana atunci cum te relaxezi?
Incercam sa gasim o varianta pentru a urmari meciul de fotbal Finlanda - Cehia. Simt eu ca echipa Romaniei se va califica la Mondiale. Ar fi o mare bucurie pentru noi toti. Sper insa ca si succesul meu le-a mai inseninat romanilor fruntile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.