Victoria „tricolorilor” cu 1-0 in Finlanda i-a determinat pe acestia sa-i stimuleze financiar pe nordici pentru a ajunge la baraj, in locul reprezentativei Cehiei.

De unde calificarea la Cupa Mondiala din Germania s-a pierdut in eter cu fiecare meci oscilant al "tricolorilor", finalul preliminariilor aduce sperante neasteptate in tabara Romaniei. Terapia iluzorie a inceput la malul marii, cind elevii lui Victor Piturca au invins nationala Cehiei la doua goluri diferenta, intr-o partida smulsa din manualul calificarii Romaniei la Mondialul german. A fost punctul de unde teoria s-a desprins tot mai pregnant de practica in sensul in care ecuatia continea tot mai multe necunoscute.

Doua dintre ele au fost descoperite simbata seara. Piturca a pastrat rationamentul de la Constanta si in Finlanda, obtinind in parte aceeasi determinare a intregului "11", acelasi randament al lui Adi Mutu, marcatorul singurului gol al partidei (41, din penalty), aceeasi bucurie a victoriei, amplificata de succesul Olandei in Cehia, fara de care efortul tardiv al "tricolorilor" ar fi stralucit prin inutilitate. Chiar si asa, posibilitatea ca Romania sa mearga la barajul pentru turneul final este legata prin cordonul ombilical de esecul sau semiesecul cehilor in Finlanda.

Piturca: "Le dam si bani"

Nivelul jocul Finlandei din compania Romaniei nu le da insa sanse prea mari nordicilor sa incurce pe Cehia. Intr-o Romanie in care cluburile se scot pe taraba, iar primele pentru adversari sint o obisnuinta in Divizia A, varianta stimularii financiare a lui Hyypia si compania a devenit un mijloc viabil de crestere artificiala a sanselor tarii noastre. "Oamenii cu bani din Romania ar putea sa dea o mina de ajutor", s-a pronuntat fundasul Cosmin Contra, sustinut de colegii sai, dispusi sa renunte la primele de calificare, si de selectionerul Victor Piturca, care nu a exclus aceasta varianta. "Daca e nevoie, le dam si bani", a spus selectionerul.

In cazul in care toti jucatorii si-ar "dona" prima de calificare, s-ar stringe aproape un milion de euro. Lobont nu-si ascunde optimismul. "Noi ne-am facut datoria, dar depindem de ultimul meci. Sincer sa fiu, am o presimtire ca ne calificam la CM", a sustinut Lobont, in timp ce fiul selectionerului, Alexandru Piturca, declara ca sansele nu depasesc 5 la suta.

Dragomir a anuntat candidatura lui Sandu

Pe parcursul preliminariilor, actualul antrenor al "tricolorilor" nu a omis sa-l invinuiasca indirect pe Anghel Iordanescu pentru situatia echipei, nu si pe Mircea Sandu.

In demersul sau, Piturca a fost sustinut si de veteranul nationalei, Dorinel Munteanu, care considera ca, daca fostul antrenor al Stelei ar fi preluat mai devreme echipa, Romania era calificata la Mondiale. "Dupa cum joaca echipa, asa se pare. De la venirea noului antrenor, am avut niste meciuri foarte bune, echipa a reinceput sa joace fotbal", a intarit Munteanu, care a aminat decizia unei retrageri pina cind situatia grupei se va limpezi.

In asentimentul sau a fost si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, care a dezvaluit ceea ce Nasul a aminat de fiecare data. "Mircea Sandu va candida sigur si va cistiga. Eu il sustin pe Mircea Sandu. Calificarea a fost pierduta atunci cind Anghel Iordanescu nu a fost lasat sa demisioneze (n.r. - dupa meciul pierdut de Romania, cu scorul de 2-5, in fata Danemarcei)", a sustinut Dragomir.

Din Arabia Saudita, Iordanescu a ripostat: "Am alte treburi decit polemicile inutile. Am lasat echipa dupa cinci meciuri, deci sanse erau si cind am plecat eu. Ma mira ca Dorinel a spus asa ceva, probabil nu stie ce este fairplay-ul sau vrea sa-i faca inca un compliment celui care il selectioneaza in continuare la echipa nationala".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.