In aceasta seara, de la ora 21.00, nationala noastra de rugby va sustine la Cardiff unul din cele mai grele meciuri amicale din ultimii ani. La un an distanta de participarea la Campionatul Mondial din Australia, "stejarii" dau din nou piept cu una din marile echipe ale rugbyului mondial, puternica nationala a Tarii Galilor.

Mai intai, iata care sunt cei 15 "stejari" care vor incerca sa obtina, in aceasta seara, o victorie istorica pe Millenium Stadium: 15. Valentin Maftei (Aurillac), 14. Vasile Ghioc (Dinamo Bucuresti), 13. Cristian Sauan (Rugby Rovigo), 12. Romeo Gontineac (Aurillac), 11. Ioan Teodorescu (U Cluj), 10. Ionut Tofan (Metro Racing), 9. Lucian Sarbu (Metro Racing), 7. Marian Tudori (Perigueux), 8. Alin Petrache (Beziers - capitan), 6. Costica Mersoiu (Perigueux), 5. Cristian Petre (Tarbes), 4. Florin Tatu (Steaua Bucuresti), 3. Marcel Socaciu (Rugby Rovigo), 2. Bogdan Zebega (Steaua Bucuresti), 1. Petre Balan (Biarritz). In linii mari, antrenorul francez al Romaniei, Daniel Santamans, si directorul tehnic Robert Antonin vor trimite pe teren aproape aceeasi echipa care a invins Italia, 25-24, la Bucuresti. Diferentele sunt revenirea lui Maftei ca fundas, in locul lui Dumbrava, inlocuirea lui Bogdan Voicu de catre Ioan Teodorescu pe postul de aripa si aparitia lui Marian Tudori ca flanker, in locul lui Tonita, accidentat. De remarcat ca Zebega a fost preferat titular ca taloner in locul lui Razvan Mavrodin, chiar daca este mult mai tanar decat acesta. Banca de rezerve a Romaniei are si trei debutanti, Valentin Ursache, Flavius Dobre si George Oprisor.

Robert Antonin, directorul tehnic al "stejarilor", a declarat inaintea acestui meci: "Am facut antrenamente puternice pentru ca stim ce forta reprezinta Tara Galilor. Ei se afla intr-o forma foarte buna, au demonstrat-o la meciul cu Africa de Sud de sambata. Nu sunt multumit de anumiti jucatori, care s-au accidentat din cauza lipsei unei pregatiri fizice bune. Asa s-a intamplat cu Toderasc, pe care l-am scos din echipa. In schimb, starea de spirit e buna, jucatorii sunt increzatori ca, daca vor avea aceeasi daruire ca la meciul cu Italia, vor face un meci bun."

Jucam pe un stadion impresionant

De luni, de cand se afla in Tara Galilor, tricolorii si-au impartit timpul intre antrenamente dure si refacere prin sauna si piscina, la Hotelul Hilton, din Cardiff, unde sunt cazati. Aseara, tricolorii au avut programat antrenamentul oficial pe Millennium Stadium, arena pe care se va juca meciul test cu Tara Galilor. Condus de Alin Petrache, capitanul echipei noastre, antrenamentul a durat o ora si jumatate. Millenium Stadium este una dintre cele mai impresionante arene de rugby ale momentului. Construita in 1999, ea poate gazdui circa 75. 000 de spectatori si este "etajata" pe trei niveluri, fiecare cu restaurantele, barurile, lifturile sau magazinele lui. Pentru partida cu romanii sunt asteptati in jur de 50.000 de spectatori, cam cati au fost si la meciul cu Africa de Sud de saptamana trecuta, pentru ca galezii au vandut biletele la meciurile lor test din luna noiembrie, "la pachet".

Ultima noastra victorie, acum 16 ani

Romania a intalnit pana acum Tara Galilor de zece ori, dar trei dintre meciuri s-au disputat in compania echipei divizionare. Ultima confruntare a avut loc anul trecut, tot la Cardiff, gazdele impunandu-se cu 54-8. Ultima victorie a Romaniei in fata Tarii Galilor s-a produs pe 10 decembrie 1988, pe Arms Park, cand Romania a obtinut o victorie istorica.

Noi pe locul 13, galezii pe opt

Nationala de rugby a Romaniei se afla acum pe locul 13 in clasamentul mondial alcatuit de International Rugby Board. "Stejarii" au urcat o pozitie, de pe 14 pe 13, depasind selectionata Canadei, care a pierdut zilele trecute, intr-o maniera categorica (6-51) in fata Italiei, invinsa noastra din primavara. Romania ar putea urca pe locul 12 in clasamentul mondial daca va invinge echipa Japoniei in apropiatul meci de la Bucuresti. Primele cinci pozitii din acest clasament sunt detinute, in continuare, de Noua Zeelanda, Australia, Anglia, Franta si Africa de Sud. Adversarii nostri de astazi au coborat o pozitie, de pe sapte pe opt, fiind depasiti de Argentina.

Capitanul galezilor nu concepe o infrangere in fata Romaniei

Gareth Thomas, capitanul galezilor, le-a cerut coechipierilor sai sa se concentreze doar asupra acestei partide, chiar daca au trecut pe langa un rezultat valoros in partida cu Africa de Sud, pierzand, sambata, cu 36-38, si se indreapta spre un meci greu, cu Noua Zeelanda, la o saptamana dupa confruntarea cu romanii. "Datoria mea de capitan este sa ma asigur ca toti jucatorii sunt cu mintea la meciul cu Romania. Nu-i putem subestima pe romani, mai ales ca au o echipa valoroasa. Nu vreau sa fiu tinut minte drept capitanul echipei care a pierdut cu Romania", a declarat Thomas in presa galeza.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.