Thierry Henry, Ruud van Nistelrooj, Ronaldinho, Robben sunt vedete in noua echipa a Europei, in timp ce grecii Nikopolidis, Seitaridis, Dellas reprezinta nume mai putin cunoscute care insa au explodat la CE din Portugalia

UEFA a desemnat jucatorii care vor intra in competitia pentru a ocuparea unui loc in cel mai bun 11 posibil din Europa si, asa cum ne-am obisnuit, nici un roman nu face parte din elita. Gianluigi Guffon, considerat multa vreme cel mai bun portar din lume, va avea parte de o concurenta acerba in acest an.

Principalul sau rival pare sa fie Victor Baia, care in luna august 2004 a fost votat cel mai bun portar din competitiile europene. La toate acestea, se adauga si faptul ca Baia a avut o contributie insemnata la succesele echipei sale in Europa, FC Porto. Ceilalti nominalizati sunt Petr Cech, Iker Casillas si grecul Antonios Nikopolidis. Chiar daca nu a obtinut succese insemnate la echipa de club, Nikopolidis a fost inclus printre cei mai buni portari din Europa din cauza prestatiei sale de la turneul final din Portugalia, unde echipa sa a castigat trofeul pus in joc, iar grecul a primit doar patru goluri.

Pentru partea dreapta a liniei de fund se bat cinci jucatori: William Gallas, Cafu, Giourkas Seitaridis, Miguel si Paulo Ferreira. Portughezul a fost nominalizatul surpriza de anul trecut, dar, intre timp, a devenit unul dintre cei mai buni fundasi dreapta din lume. De cand s-a transferat la Chelsea, portughezul a impresionat prin constanta, iar acest lucru il face favorit la ocuparea postului de fundas dreapta.

In centru defensivei, din lista de anul trecut nu au supravietuit decat patru aparatori: Nesta, Maldini, Stam si Carvalho. Ayala si Sol Campbell ne-au demonstrat in 2004 ca sunt niste fundasi redutabili, iar nominalizarea lor nu constituie o surpriza. John Terry a avut un an fantastic la echipa sa de club, Chelsea, iar l-a nationala s-a achitat cu brio de sarcinile sale. Surpriza acestui an o reprezinta includerea printre nominalizati a grecului Dellas. Chiar daca a fost mai mult rezerva la echipa sa de club, AS Roma, Dellas s-a remarcat tot la CE din Portugalia unde a reusit sa anihileze atacanti de marca din Europa. Jorge Andrade a fost ales intre cei mai buni 10 fundasi nu din cauza capacitatii sale de a anihila atacanti, ci pentru ca este un pasator excelent si poate sa-si pastreze sangele rece in situatii dificile.

Ultimul pe aceasta lista este Puyol, care a profitat de mersul perfect al Barcelonei pentru a intra pe lista celor mai buni fundasi centrali. Pentru un loc pe partea stanga a liniei de fund se vor bate Patrice Evra, Gianluca Zambrotta, Panagiotis Fyssas, Philipp Lahm si Ashley Cole. Mijlocul imaginat de UEFA cuprinde numai jucatori de cea mai buna calitate. De exemplu, pentru un loc pe partea dreapta concureaza Seedorf, Ljungberg, Luis Figo, Cristiano Ronaldo si Ludovic Giuly. Dintre acestia, numai portughezul Figo a fost nominalizat si anul trecut, in rest, ceilalti, se afla pe aceasta lista mai ales din cauza prestatiilor de la formatiile de club.

Mijlocasii centrali reprezinta jucatori care imbina finetea executiilor cu intrarile in forta. Gerrard, Baraja, Vieira, Zagorakis si Maniche sunt norocosii alesi de UEFA. Dintre acestia, cele mai mari sanse pentru a ocupa locul din centrul liniei de mijloc le are grecul Zagorakis, care a fost ales cel mai bun fotbalist de la CE din Portugalia din acest an. Pentru un loc pe partea stanga vor lupta Pires, Robben, Rothen, Pavel Nedved si Vicente Rodriguez. In acest an s-a nascut o noua generatie de jucatori de picior stang. Rothen a inspaimantat apararile din Europa prin centrarile sale foarte precise, iar Robben tinde sa devina unul dintre cei mai buni fotbalisti din lume pe acest post, devansandu-l pe Van der Vaart. Singurul supravietuitor de anul trecut este Pavel Nedved in timp ce Pires a fost nominalizat mai mult pentru daruirea de pe teren decat pentru calitatile sale.

Starurile primului 11 european sunt, fara indoiala, mijlocasii ofensivi. Micoud, Kaka, Deco, Ronaldinho si Frank Lampard sunt artistii care au incantat in acest an pe tehnicienii si pe spectatorii din lumea intreaga. Zidane a facut loc unei noi generatii de mijlocasi ofensivi al carei varf de lance este vedeta celor de la Barcelona, Ronaldinho. Brazilianul are parte de o concurenta puternica in privinta colegului sau de club, Deco, care tocmai a fost ales cel mai bun fotbalist din Europa. Nu mai putin de 10 fotbalisti concureaza pentru cele doua locuri din atacul echipei europene. Adriano, Ibrahimovic, Morientes, Drogba, Baros, Ruud van Nistelrooj, Larsson, Shevchenko, Rooney si Thierry Henry sunt varfurile de lance care au ingrozit portarii adversi. Un loc in atacul echipei Europei pare deja acontat de ucraineanul Shevchenko, care a fost premiat cu Balonul de Aur in acest an, astfel ca noua atacanti se vor lupta pentru a ocupa celalalt loc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.