Proliferarea in ultimul timp pe stadioanele din Romania a actelor de violenta a intrat si in atentia Parlamentului. PNL propune un act normativ care sa reglementeze situatia

Deputatii PNL Relu Fenechiu si Ovidiu Silaghi au inaintat la Senat o propunere legislativa pentru combaterea violentei din miscarea sportiva. Viitorul act normativ obliga organizatorii manifestarilor sportive sa clasifice competitiile cu anumite grade de risc, de la 5 la 0, si sa incheie contracte diferentiate cu politia si jandarmeria.

Amenzi de 500 de milioane de lei

Legea mai prevede amenzi intre 10.000 si 50.000 RON, iar in caz de acte grave de violenta Parchetul poate sa solicite suspendarea partiala sau inchiderea definitiva a incintei sportive unde s-au produs evenimentele.

La ora actuala, in Romania nu exista o lege speciala in domeniu, ci doar o hotarire de guvern, iar actele de violenta inregistrate pe stadioane se sanctioneaza moderat, pe linie sportiva, prin regulamentele diferitelor federatii, iar pe linie penala cu foarte multa blindete. Autorii propunerii legislative sugereaza masuri de combatere si sanctionare si a actelor de violenta care se inregis-treaza in afara stadioanelor, facind trimitere directa la luptele de strada intre gruparile diferitelor galerii. Nu in ultimul rind, aparitia viitorului act normativ este considerata ca fiind importanta si pentru faptul ca unele acte de violenta recent petrecute au afectat si imaginea externa a Romaniei.

Inchiderea stadioanelor

Textul propunerii legislative obliga organizatorii manifestarilor sportive sa clasifice competitiile sportive cu anumite grade de risc, iar in cazul producerii de acte de violente, urmeaza ca legea penala sa-si spuna cuvintul. Din momentul intrarii in vigoare a legii, spectatorilor care asista la o competitie sportiva le va fi interzis cu desavirsire: accesul in stare de ebrietate, cu bauturi alcoolice, cu obiecte contondente etc. Nerespectarea acestor prevederi se va lasa cu amenzi atit pentru organizatori, cit si pentru spectatorii aflati in culpa. Utilizarea unui limbaj care face aluzie la ura de rasa, etnica sau religioasa, la antisemitism sau nazism va conduce, direct la declansarea procedurilor penale pentru cei vinovati.

Pentru cazurile grave de violenta soldate cu decesul sau ranirea grava a unor participanti (spectatori sau sportivi) la o competitie sportiva legea obliga Parchetul sa solicite suspendarea partiala sau inchiderea definitiva a incintei sportive unde s-au produs evenimentele.

Pedepse mai mici in legislatia actuala

In afara regulamentelor sportive, care prevad amenzi si suspendari in functie de gravitatea faptei, combaterea violentei in sport se face in prezent prin HG 791 din 2004, care contine o mare parte dintre prevederile noului proiect legislativ. Noutatile aduse de deputatii PNL vizeaza in special marirea cuantumului amenzilor, care este in prezent de 100 de milioane de lei vechi si implicarea Parchetului. De asemenea, din acest an functioneaza Comisia Nationala pentru Combaterea Violentei in Sport, alcatuita atit din reprezentanti ai lumii sportului, cit si oficiali ai ministerelor de Interne, Justitie, Transporturilor sau Educatiei. Principala masura adoptata de acest organism a fost initiativa de a obliga proprietarii sa instaleze pe stadioane instalatii de supraveghere pentru depistarea turbulentilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.