Comitetul executiv al UEFA a aprobat o noua varianta a manualului de licentiere a cluburilor. Acesta contine modificari importante la criteriul sportiv, iar aspectul financiar a devenit mult mai important. Astfel, toti sportivii sunt obligati sa efectueze vizite medicale amanuntite, masura fiind impusa din cauza numarului mare de decese inregistrat in randul sportivilor. Cluburile vor trebui sa aiba un plan financiar foarte bine pus la punct, iar aceasta cerinta va fi implementata incepand cu sezonul 2006/2007. UEFA nu va mai permite cluburilor sa cheltuiasca mai mult decat incaseaza.

Daca formatiile nu respecta criteriile, UEFA este pregatita sa excluda respectivele cluburi din competitiile internationale. "Prin aceste masuri dorim sa imbunatatim situatia financiara a cluburilor. Asta inseamna ca vom solicita mai multe informatii financiare decat in trecut. Ne vom concentra mai mult asupra cluburilor despre care stim ca au probleme. Cluburile vor trebui sa ne informeze imediat daca trec prin schimbari majore, cum ar fi demiterea antrenorului sau disparitia unui sponsor. In acest mod vom putea evalua mai bine capacitatea financiara a respectivului club", a spus directorul executiv al UEFA, Lars-Christer Olsson.

Viorel Duru, directorul departamentului de licentiere din cadrul FRF, ne-a declarat ca romanii sunt obligati sa respecte normele impuse de UEFA. "Din pacate, doar o parte din cluburi sunt societati pe actiuni, celelalte fiind fundatii. E momentul ca toti sa treaca pe actiuni. Oricum, cluburile vor fi atent monitorizate. Bugetul trebuie facut pe 18 luni, iar indicatorii financiari sunt verificati la fiecare sase luni. De asemenea, trebuie schimbat si managementul. Daca nu se respecta aceste cerinte, cluburile nu se vor mai putea inscrie in campionat. De asemenea, este posibil ca unele formatii sa fie retrogradate daca nu indeplinesc conditiile impuse de UEFA", a precizat Viorel Duru.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.