Dupa bataile si scandalurile din ultima etapa, Comisia Nationala de Actiune impotriva Violentei in Sport va solicita proprietarilor de stadioane sa instaleze sisteme de supraveghere. In Divizia A, singurul club cu arena proprie este Gloria Bistrita.

Violenta a cistigat teren in arena sportului, in tribuna si dincolo de ele. Nu exista etapa in Divizia A fara incidente intre suporteri sau jucatori. Un numar de 36 de persoane au fost sanctionate contraventional, altora trei intocmindu-li-se dosare penale, doua pentru savirsirea infractiunii de distrugere si unul pentru fals si uz de fals, la meciul Steaua - Dinamo. Incidentele nu au lipsit nici la Cluj, unde galeria Timisoarei a tinut sa demonstreze ca stie sa dea si cu bita, nu numai cu aplauze, dupa infringerile favoritilor.

La Dinamo, in urma cu citeva etape, "ciinii rosii" au intrat pina la tribuna oficiala pentru a-l lua de reverele Armani pe Giovanni Becali, in timp ce Steaua este nevoita sa joace la 250 km de Bucuresti un meci decisiv in Cupa UEFA din cauza comportamentului rasist al ultrasilor. Situatiile vor fi analizate astazi punctual la Comisia de Disciplina a FRF, insa violenta suporterilor tinde sa devina un fenomen generalizat in Romania.

Proprietarii platesc

Presedintele Comisiei Nationale de Actiune Impotriva Violentei in Sport, Liviu Cepoi, crede ca doar printr-o monitorizare atenta, atit pe teren, cit si in tribune, actele de huliganism ar putea fi reduse. "Intentionam sa introducem obligativitatea proprietarilor de terenuri de a-si instala sisteme de monitorizare atit pentru suprafata de joc, cit si in tribune. Aceste sisteme trebuie impuse proprietarilor, si nu organizatorilor, care vor plati chirie. O echipa de fotbal anul acesta este in Divizia A, dar poate ca in sezonul viitor retrogradeaza. Ce face atunci? Isi ia si sistemul de monitorizare cu ea?", a afirmat Liviu Cepoi.

Decizia se va lua la sfirsitul lunii

La sfirsitul acestei luni, membrii Comisiei se vor intruni in cadrul unei sedinte care va analiza actele de huliganism petrecute in ultimele saptamini, urmind a dicta si masurile ce se impun. "Avem nevoie de sprijinul Ministerului de Interne, al jandarmeriei, dar si al Ministerului de Justitie pentru a ne ajuta sa gasim calea legala de a analiza actele de huliganism si de a lua masurile care se impun in aceste cazuri", a mai spus Cepoi.

Desi exista baza legala inca din 2002, Comisia a devenit functionala abia in urma cu citeva luni, cind a fost adoptat si regulamentul de functionare al acestei institutii. Din ea fac parte 15 persoane, pe linga organismele sportive fiind reprezentate Ministerele Justitiei, de Interne, al Sanatatii, al Transporturilor, Educatiei si Cercetarii. Din pacate, masura are sanse minime de reusita, deoarece majoritatea cluburilor de fotbal platesc chirii pentru utilizarea bazelor sportive, exceptia numindu-se Gloria Bistrita.

Steaua are un contract cu Ministerul Apararii Nationale, care expira in acest an si este putin probabil sa achizitioneze un alt sistem de supraveghere dupa ce in acest an a fost nevoit sa achite 40 de miliarde de lei, o datorie istorica ramasa pentru lucrarile de modernizare la stadionul din Ghencea.

Dinamo evolueaza pe stadionul Ministerului de Interne, platind o cota parte din incasarile pe bilete, in timp ce Rapid evolueaza gratis in Giulesti, pe baza unui protocol cu CS Rapid, club care apartine Ministerului Transporturilor. FC National evolueaza pe terenul BNR, institutie fata de care are restante la chirie. In rest, sarcina ar reveni autoritatilor locale, care, pe linga inundatii, mai au in subordine scoli, spitale, ajutoare sociale etc.

Doar tata Jean nu plateste chirie

Steaua - Ministerul Apararii Nationale;

Dinamo - Ministerul Administratiei si Internelor;

Rapid - Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului;

Poli. Timisoara - Consiliul Judetean Timis;

FCM Bacau - Consiliul Local Bacau;

CFR Cluj - Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului;

Farul C-ta - Consiliul Local Constanta;

FC Arges - Consiliul Local Pitesti;

Otelul Galati - Consiliul Local Galati;

FC National - Banca Nationala a Romaniei;

Sportul Studentesc - ANEFS;

Politehnica Iasi - Consiliul Local Iasi;

Jiul Petrosani - Consiliul Local Petrosani;

Gloria Bistrita - proprietate proprie.

Un sistem costa 30.000 de euro

Sistemul de monitorizare ii va baga la cheltuiala pe proprietarii de terenuri de fotbal. Pentru instalarea si montarea a 16 camere de luat vederi exterioare, cu posibilitatea de miscare stinga-dreapta si stocarea imaginilor timp de 30 de zile, acestia vor trebui sa scoata din buzunar aproximativ 30.000 de euro. "Pretul nu include si cei 16 stilpi, care nu sint de competenta electronistilor. Acestia vor mai costa si ei cam 5.000-6.000 de euro. Informatia va fi stocata timp de 30 de zile", a declarat seful Patronatului Societatilor de Securitate. Daca pentru stadioanele cu capacitate mai mica cele 16 camere sint de ajuns, in cazul "arenei din Stefan cel Mare sint necesare cel putin 24 de camere", a mai spus Popescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.