Sfatuit de Mircea Lucescu, oligarhul ucrainean ar putea prelua, contra a 25 de milioane de euro, jumatate din clubul Rapid. In negocieri intra si baza ProRapid, detinuta in coproprietate de catre vicepremier si de catre antrenorul de la Sahtior.

Ramas in fata televizorului dupa ce l-a demis, pentru o zi, pe antrenorul Razvan Lucescu, vicepremierul George Copos a iesit din nou pe scena, cind Rapid a reusit o remiza in deplasarea de la Feyenoord Rotterdam, in primul tur al Cupei UEFA.

Mai mult, orgoliosul patron giulestean a declarat chiar ca este dispus sa isi ceara scuze fata de jucatori, antrenori si suporteri, in cazul in care formatia feroviara va accede in grupele competitiei continentale. Rationamentul lui Copos tine insa tot de cifre. Cu o avere estimata la 300 de milioane de euro, fiind cel mai bogat membru al guvernului Tariceanu, vicepremierul ar putea sa obtina un profit substantial din afacerea fotbal.

Anchetat in Ucraina

Conform unor surse din preajma vicepremierului, acesta negociaza, prin intermediul lui Mircea Lucescu, cedarea a jumatate din club magnatului ucrainean Rinat Ahmetov. Suma tranzactiei ar fi de 25 de milioane de euro, incluzindu-se aici si baza de pregatire de la ProRapid, detinuta de Copos in coproprietate cu antrenorul de la Sahtior Donetk. Chiar si in aceste conditii, pretul este extrem de piperat pentru fotbalul romanesc, nefiind exclus ca afacerea sa fie o modalitate a lui Ahmetov de a-si externaliza capitalul din Ucraina. Omul de afaceri este anchetat de autoritatile de la Kiev pentru implicarea sa in "revolutia portocalie".

Patronul formatiei Sahtior nu ar fi la prima afacere in Romania. Sfatuit de acelasi Mircea Lucescu, el a negociat anul trecut preluarea de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), prin firma Dinbass Industrial Union, pachetul majoritar de actiuni al Combinatului de Utilaj Greu (CUG) Cluj-Napoca. In cele din urma, a obtinut doar societatea Fortpres Cluj, scoasa la privatizare la pachet cu CUG Cluj, societate care acumulase datorii de cica 1.000 de miliarde de lei vechi, la sfirsitul anului trecut.

Lucescu a venit si cu turcii

Mircea Lucescu nu este la primul lobby de acest gen, desi majoritatea afacerilor sale s-au finalizat prin falimente. Tehnicianul roman s-a implicat in aducerea a numerosi oameni de afaceri turci in Romania si a promis chiar implicarea in negocieri pentru repatrierea sabiei lui Stefan cel Mare. Plecat in spatiul ex-sovietic, Lucescu promitea in gluma ca va aduce tezaurul Romaniei. Si perioada italiana a adus investitii in Romania. In colaborare cu patronul de la Inter Milano, el a infiintat cinci Intercampusuri, prin care juniori talentati din Romania ajung sa se pregateasca la celebrul club milanez.

Avere de aproape 5 miliarde de dolari

Rinat Ahmetov isi va sarbatori ziua de nastere peste doua zile, el fiind nascut pe 21 septembrie 1966. Provine dintr-o familie de mineri de origine tatara. A terminat Facultatea de Stiinte Economice la Universitatea din Donetk, iar in 1995 a ajuns unul dintre cei mai tineri bancheri din Ucraina. A devenit, in scurt timp, liderul comunitatii de afaceri din regiunea miniera Donetk, averea sa fiind estimata la 5 miliarde de dolari. A pariat gresit in politica, astfel ca acum este anchetat, petrecindu-si majoritatea timpului in strainatate, pentru a evita convocarile la Parchet. Cei mai importanti colaboratori ai sai au fost deja arestati.

Conflict de interese pentru Ahmetov

Rinat Ahmetov nu poate prelua controlul total la Rapid decit prin interpusi, pentru ca s-ar afla in conflict de interese, ambele grupari evoluind momentan in Cupa UEFA. Precedentul exista deja, FIFA si UEFA deschizind deja o ancheta asupra retelei fotbalistice detinute in lume de magnatul rus Roman Abramovici. Investigatiile urmaresc implicarea lui Abramovici si a firmelor sale in gruparile Chelsea Londra, TSKA Moscova, FC Porto, PSV Eindhoven, Benfica Lisabona si Corinthians (Brazilia). "Daca Abramovici ar fi condus doar Chelsea, nu ar fi probleme. Dar daca se descopera ca el sau firmele lui sint implicate in diverse cluburi, trebuie sa actionam. Daca se va considera ca Abramovici detine o pozitie dominanta in fotbalul mondial, trebuie luate masuri", a declarat, luna trecuta, directorul executiv al UEFA, Lars-Christer Olsson.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.