Oficialii Stelei au acuzat gratuit patru institutii media de faptul ca ar fi provocat suspendarea terenului prin sesizari facute la UEFA

Echipa de fotbal Steaua a fost sanctionata drastic de UEFA pentru comportamentul rasist al publicului la meciul cu Shelbourne Dublin, din turul doi preliminar al Ligii Campionilor. Astfel, echipa campioana trebuie sa organizeze urmatorul meci pe teren propriu din cupele europene, cel cu Valerenga Oslo, din turul intai al Cupei UEFA, pe un stadion aflat la o distanta de cel putin 250 de kilometri de Bucuresti. Partida contra norvegienilor, programata pe 29 septembrie, se va disputa, cel mai probabil, la Bacau.

Oficialii din Ghencea au recunoscut, prin vocea presedintelui executiv Mihai Stoica: "Decizia UEFA e foarte dura, dar se putea si mai rau. Lumea trebuie sa stie ca ne aflam sub o lupa imensa la UEFA si cand se va intampla ceva, riscam foarte multe lucruri".
Gigi Becali a acuzat patru institutii media (Evenimentul zilei, ProSport, Gazeta sporturilor si Antena 1) ca ar fi parat Steaua la UEFA. Sustinut de Nicu Gheara, un personaj certat cu legea, fostul oier a mintit la o emisiune televizata ca acestia ar fi "dusmanii" clubului si ca au provocat sanctiunea.

Cele patru institutii media, neagreate de conducatorii stelisti, n-au primit la inceputul sezonului acreditarile pentru meciurile sustinute de "ros-albastri" pe teren propriu. Drept urmare, jurnalistii de la aceste institutii au reclamat Steaua la UEFA, FRF, LPF, Clubul Roman de Presa si APADOR - CH, fiindca a incalcat dreptul constitutional la informare. Asa dupa cum se poate vedea din facsimilul alaturat, in acel document nu s-a pomenit cuvantul rasism.

Interviu
"Gigi Becali nu intelege ca raspunde pentru reactia tribunelor"

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, spune ca UEFA a aplicat aceleasi sanctiuni in cazuri similare

Drastica sanctiune dictata de UEFA este abordata de oficialii Stelei in stilul caracteristic, fondul problemei fiind ingropat sub un munte de acuzatii aruncate catre altii. Gigi Becali - sustinut de prieteni precum Nicu Gheara - a omis "amanuntul" ca UEFA e al patrulea for care sanctioneaza Steaua pentru rasism in acest an (dupa FRF, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Justitie). Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a explicat ieri ca vina pentru situatia in care s-a ajuns ii revine lui Gigi Becali.

EVZ: Domnule Asztalos, Gigi Becali sustine ca ziaristii sunt de vina...
Asztalos: Nu presa e vinovata. Ziaristii au relatat ceea ce s-a petrecut. UEFA stie, are de mult pe masa problema din Romania. Acum sunt cautati cei care ar fi informat UEFA, nu cauzele crizei. Nimeni nu contesta scandarile rasiste, iar asta lamureste problema responsabilitatii. In Europa, cluburile raspund pentru ceea ce se petrece in tribune.

A fost o sanctiune prea dura?
Steaua a platit acum pentru lipsa de reactie a FRF si LPF din ultimii 4-5 ani. Responsabilii de la federatie n-au prelucrat cazuistica UEFA. Noi am prelucrat-o si am aflat ca s-au aplicat suspendari de terenuri si amenzi pentru situatii similare. Au fost pedepsite cluburi mult mai importante, precum Lazio.

Amenintat cu moartea

Plateste Steaua si pentru altii?
Da. Uitati-va la Otelul-Rapid, disputat sambata! Spectatorii au scandat "am avut si vom avea mereu boala pe tigani!". Astfel de scandari alimenteaza prejudecatile in societate.

Ati incercat sa vorbiti cu cei in cauza?
Am discutat cu domnul Becali, a parut sa inteleaga, dar nu accepta ca Steaua raspunde pentru faptele suporterilor. Nu poti sa organizezi un spectacol, sa iei bani pe bilete si sa nu raspunzi pentru ceea ce se petrece acolo!

Au fost reactii dupa decizia UEFA?
Am primit amenintari pe telefonul mobil si pe e-mail. Dar nu pot acuza pe cineva anume, sunt anonime. Trebuie sa inteleaga cei din fotbal ca nu e doar problema lor. In toamna va fi raportul de tara al UE pentru Romania. E in joc imaginea intregii tari. Va fi capitolul privind drepturile omului si vom fi intrebati ce s-a facut cu rasismul de pe stadioane.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.