"Sper sa nu mi se urce la cap succesul. Sper sa ramin acelasi si sa merg mai departe. Pentru ca e simplu sa joci bine un meci la echipa nationala, e placut sa te laude lumea, dar e mai greu sa ramii la acelasi nivel". Sint cuvintele lui Razvan Cocis, un pusti din Ardeal, modest si mult mai domol in viata de zi cu zi decit pe terenul de fotbal. Dialogul se poarta in masina pe care clubul i-a dat-o sa faca naveta intre Chisinau si Tiraspol. O Skoda Fabia. Mergem impreuna la Tiraspol. "Cind am ajuns la club, iar colegii m-au felicitat, antrenorul Leonid Kukiuk mi-a spus ca am jucat foarte bine". La Seriff, Razvan evolueaza virf retras. A marcat 12 goluri sezonul trecut, dar n-a apucat sa joace nici un minut in Divizia A.

"Terminam junioratul si eram obligat sa semnez cu U Cluj inca trei ani, altfel ma suspendau. Dar ma saturasem, voiam sa plec. Conducerea de atunci ma tot impingea sa accept oferta de la Dinamo. Eu insa tineam sa ajung la Rennes"
Razvan Cocis

Fuga la Gent si in Giulesti

Trecerea de la juniorat la seniori a fost una plina de peripetii si necazuri pentru Cocis. Dupa tentativa nereusita de a-i convinge pe conducatorii Universitatii sa-l lase la Rennes, el, impreuna cu George Florescu (actualul sau coleg si la Sheriff Tiraspol), au plecat in Belgia, la Gent, la sfatul lui Mircea Rednic. "Cei de acolo ne-au placut, ne-au promis ca vor veni dupa noi, dar s-au lovit de refuzul Clujului. Am fost o luna si in Giulesti, am mers intr-un turneu cu Rapidul cind era domnul Rednic antrenor acolo, dar tot nu s-a materializat nimic. Am ramas sa joc la Universitatea, unde nu am prins echipa mare decit o jumatate din retur.

Cum a ajuns la Tiraspol

Printre ofertele din tara, a aparut si cea de la Sheriff Tiraspol. "Am avut ceva discutii, dar le-am cerut bani multi, doar ca sa nu ma duc. Eu nu ma gindeam atunci decit la Rennes. Marele avantaj al celor de la Sheriff a fost ca au venit la Cluj cu banii cash si asta a convins conducerea. Pe atunci, Universitatea avea datorii mari si conturile blocate. Daca se facea vreun transfer prin banca, n-ar fi luat nimic. Asa, au luat banii si ne-au dat drumul mie si lui George Florescu. Am aceptat. As fi plecat oriunde. La Cluj nu erau conditii, nu erau bani. Aveam un contract de 4.000 de euro, dar nici pe aceia nu-i luam toti sau la timp", povesteste Razvan.

Ar veni in Divizia A

La Sheriff, Cocis s-a adaptat foarte repede: "Am avut noroc ca aici mai erau portarul Sebastian Hutanu si Mihai Ionescu. Macar aveam cu cine sa vorbesc in romaneste. De aceea nici nu stau in Tiraspol, ci in Chisinau. Nu pentru ca as avea probleme din cauza ca sint roman, ci pentru ca aici putina lume vrea sa vorbeasca altfel decit in ruseste. Probleme la Tiraspol au fost in trecut. Acum sintem foarte bine vazuti, suporterii nu ne jignesc niciodata, ba ne incurajeaza ca pe unii de-ai lor. Aici totul este excelent. Nu sint niciodata intirzieri la bani. Nu avem prime decit cind jucam cu Nistru sau cu Zimbru, cite 1.000 de dolari. Dar sint prime de obiectiv, 10.000 de dolari pentru titlu, 5.000 de dolari pentru Cupa, apoi bani frumosi in cupele europene", spune Cocis. De contractul de aici nu vrea sa vorbeasca, dar surse apropiate lui sustin ca ar avea aproximativ 60.000 de dolari pe sezon. Putin pentru ce ne-a aratat Razvan ca poate sa faca pe terenul de fotbal.

Pasaport de Tiraspol: "Fotbalist Sheriff!"

Ne apropiem de Tiraspol. La vama, controlul este extrem de drastic, insa fotbalistii romani care fac naveta din capitala Moldovei spun doua cuvinte magice care fac mai mult decit orice pasaport: "Fotbalist Sheriff!". De la intrarea in Transnistria, culoarea dominanta este kakiul. Soldatii cu veste antiglont si automate pe umar, strajuiesc cel ma apropiat capat al podului peste Nistru. Un tanc si un steag, pe post de monumente, amintesc de confictul armat din zona, din urma cu citiva ani. Acum este liniste. Salariul mediu nu depaseste aici 500 de ruble, adica 50 de euro. "Lumea e mai saraca, dar orasul a inceput sa creasca. Au inceput sa mai apara si locuri in care te poti distra", a spus Razvan Cocis, care a ales totusi sa locuiasca la Chisinau.

"M-as intoarce in tara, sa joc in Divizia A. Am aflat si eu de interesul celor de la Poli Timisoara si m-ar tenta. Am nevoie sa fiu mai aproape de ochii selectionerului"
Razvan Cocis

Promovat de Nae Manea la "tineret"

Drumul spre prima reprezentativa pentru Razvan Cocis a trecut pe la lotul de tineret, unde a fost promovat de Nae Manea. "Dupa ce am cucerit titlul la juniori republicani cu Universitatea Cluj, a inceput sa se auda de noi. Asa a ajuns la noi si domnul Manea. Spun 'noi>> fiindca era vorba si de alti doi colegi, Florescu si Codreanu. Noi jucam la Divizia B, la Universitatea Cluj, dar eram si in lotul reprezentativei de tineret", isi aminteste Cocis.

"Sint bucuros ca nu m-am inselat in privinta valorii lui Cocis si l-am selectionat la tineret chiar daca evolua in Divizia B, la 'U>> Cluj. Ma surprinde faptul ca acum multi isi aroga meritele in privinta lui Razvan"
Nicolae Manea, ex-selectionerul "nationalei" U 21

Masina nu este o prioritate

Desi pare greu de crezut, Razvan Cocis nu are o masina personala. El recunoaste ca " am o Fabia de la club, dar mi-ar placea un BMW, seria 6 este super, dar n-ar avea cine s-o conduca 11 luni pe an, acasa, la Cluj", a explicat el, aratind apoi si cum arata o spalatorie auto in Chisinau. La citiva metri de aceasta statea scris pe o placuta: "E deschisa vesnic", in traducere libera "E deschisa non-stop"

Tricouri pentru antrenori

Razvan Cocis nu vrea sa uite de unde a plecat. Nici de primii sai antrenori, Mircea Cojocaru si Alexa Uifaleanu, "fara de care nu as fi ajuns niciodata pina aici". Ultimul a suferit in urma cu citiva ani un accident vascular, inaintea unui antrenament cu o grupa de copii si a ramas paralizat. "Cum ajung in tara, in decembrie, cind voi avea o luna libera, am sa-l vizitez. Vreau sa-i fac cadou tricoul pecare l-am purtat in meciul cu Cehia. Iar domnului Cojocaru pe cel din partida cu Armenia. Le merita cu prososinta. E un gest mic fata de ce au facut pentru mine".

Nu-l tenteaza fetele din Chisinau

Desi capitala Moldovei este recunoscuta pentru procentul extrem de ridicat de femei frumoase, Razvan Cocis nu pare tentat de frumusetile de aici. "In Rominia sint fete mai frumoase. Aici, in Moldova, lumea e mai saraca, fetele au inceput mai de curind sa se ingrijeasca, sa arate mai bine. Oricum, eu am o prietena la Cluj, Daniela. In fiecare zi i-as oferi un buchet de trandafiri (foto), din Piata Florilor din Chisinau. Mi-e dor de ea si imi pare rau ca nu poate veni mai des aici. E studenta, lucreaza, deci e cam dificil. Dar are incredere in mine si eu nu vreau sa i-o insel".


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.