Desi de la JO de la Atena a trecut mai bine de un an, medaliatii Constantei – Catalina Ponor, Dana Sofronie, Razvan Florea si Ionut Gheorghe – nu si-au primit inca apartamentele promise de primarie.

Aflat in plina campanie electorala, pentru partid, in perspectiva alegerilor generale, Radu Mazare s-a aratat extrem de darnic cu laureatii olimpici de la Atena. "Consiliul Local si primarul orasului Constanta, Radu Mazare, i-au premiat ieri, 29 august 2004, pe campionii nostri, Catalina Ponor, Dana Sofronie, Razvan Florea si Ionut Gheorghe, cu 75.000 de euro si cite un apartament ANL pentru fiecare", se arata intr-un comunicat publicat pe 30 august 2004 chiar pe site-ul Primariei Constanta. De atunci a trecut un an, iar sportivii au tot batut la portile institutiei conduse de Radu Mazare, sperind ca promisiunile vor fi onorate.

Florea si Gheorghe n-au ce sa mai spere

Inotatorul Razvan Florea si boxerul Ionut Gheorghe, medaliati cu bronz la JO, au ramas intre timp cu buza umflata, primaria "scuzindu-se" ca acestia nu se incadreaza in Legea ANL. Pugilistul beneficiase in trecut de o garsoniera ANL, in timp ce Florea a avut un apartament proprietate personala. In ceea ce le priveste pe cele doua gimnaste, cazurile lor au fost aminate pina la implinirea virstei de 18 ani. Intre timp, tripla campioana olimpica de la Atena, Catalina Ponor, a devenit majora, dar casa intirzie sa-i fie repartizata.

Locuintele ANL nu sint pentru sportivi

La opt luni dupa ce a anuntat cu surle si trimbite acordarea de locuinte medaliatilor olimpici, primarul Radu Mazare s-a gindit ca ar fi cazul sa solicite si un punct de vedere oficial al Ministerului Transporturilor si Turismului, privind posibilitatea de repartizare de locuinte ANL. "Performantele tinerilor la care va referiti sint recompensate moral si material prin sponsorizari si alte modalitati specifice de sprijinire a sportului de performanta. Accesul la o locuinta cu chirie nu poate fi tratat ca o recompensa, ci ca o necesitate a tinerilor specialisti, pentru care se rezolva astfel situatia locativa, evitindu-se migrarea si emigrarea acestora si contribuind la integrarea lor in activitatea sociala din zonele in care isi exercita activitatea profesionala.

In aceasta idee este necesar sa aveti in vedere faptul ca, pe de o parte, tinerii sportivi nu sint incadrati in munca pe baza de contract si nu au venituri proprii, iar pe de alta parte nu pot beneficia de prioritate exclusiva (maxima) in repartizarea unei locuinte, chiar daca indeplinesc toate criteriile de acces la locuintele respective (criterii restrictive)", se arata in comunicatul ministerului.

Teren agricol pentru Catalina Ponor

Nemultumita de tergiversarea repartizarii locuintei ANL, mama Catalinei Ponor considera ca primarul Radu Mazare nu a urmarit decit sa isi faca reclama pe spatele medaliatilor olimpici. "Eu nu vreau sa-l intreb decit atit: pentru ce a facut promisiunea asta? Nimeni nu l-a fortat sau nu i-a bagat mina in buzunar. El a fost cel care i-a chemat pe toti cei patru sportivi la primarie si le-a promis cite o locuinta ANL. Si-a facut reclama, propaganda electorala pentru PSD, pe spatele acestor copii. A fost cel mai urit gest pe care l-a putut face vreodata", ne-a declarat mama Catalinei Ponor.

Ba, mai mult, cu aproximativ doua luni in urma, acelasi primar Radu Mazare se batea cu pumnul in piept ca le-a oferit, conform unei decizii a Consiliului Local, Catalinei Ponor, dar si antrenorilor Mariana Bitang, Octavian Belu, Matei Stanei si Mirela Szemerjai, cite 500 de metri patrati de teren. "Cei 500 de metri patrati sint agricoli. Pot eventual doar sa cultiv porumb pe ei", ne-a mai spus Carmen Ponor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.