Pentru prima oara in istoria Campionatelor Mondiale de fotbal, invingatoarea turneului final din 2002 a fost nevoita sa dispute meciuri preliminare fara a fi calificata din oficiu la urmatoarea competitie. Brazilia insa si-a vazut de drum si duminica noapte a devenit a zecea formatie calificata pentru Germania 2006, indiferent ce se va intampla in ultimele doua etape sud-americane.

Campioana mondiala si-a asigurat participarea la Cupa Mondiala dupa ce a invins, pe teren propriu, cu scorul de 5-0 (4-0), reprezentativa statului Chile, intr-un meci din etapa a XVI-a a preliminariilor zonei Americii de Sud. Golurile invingatorilor au fost marcate de Juan '11, Robinho '21 si Adriano '26, '29, '90+1. In clasament continua sa conduca Argentina, cu 31 de puncte, fiind urmata de Brazilia, cu 30 de puncte, Ecuador, cu 26 de puncte, Paraguay, cu 25 de puncte, Uruguay, cu 21 de puncte, Columbia, cu 20 de puncte, Chile, cu 20 de puncte, Venezuela, cu 18 puncte, Peru, cu 15 puncte, si Bolivia, cu 13 puncte.

Ghana, in premiera la Mondiale

Ghana este prima selectionata africana care si-a asigurat participarea la Cupa Mondiala din 2006, dupa ce a invins, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, reprezentativa Ugandei, intr-un meci din grupa a II-a de calificare. Ghanezii au beneficiat si de infrangerea suferita in deplasare de selectionata Africii de Sud, cu scorul de 1-3, in fata formatiei Burkina Faso. Cu o etapa inainte de finalul grupei, Ghana a acumulat 18 puncte, cu trei mai multe decat principalele adversare Africa de Sud si RD Congo, care vor avea meci direct in ultima runda. Chiar daca una dintre aceste formatii va obtine victoria, Ghana va merge la CM deoarece beneficiaza de rezultatele directe.

Mii de persoane au iesit pe strazile din orasele Accra si Kumasi pentru a sarbatori calificarea echipei nationalei de fotbal a Ghanei la Cupa Mondiala din 2006, eveniment fara precedent in istoria acestei tari. Kwaabena Agyepong, purtatorul de cuvant al presedintelui Ghanei, John Kufuor, a precizat ca acesta din urma a trimis un mesaj de felicitare selectionerului sarb Radomir Dujkovic, jucatorilor, dar si suporterilor.

Ghana, care va participa pentru prima oara la un turneu final de Cupa Mondiala, este una dintre cele trei tari africane, alaturi de Egipt si Camerun, care au castigat de patru ori Cupa Africii pe Natiuni.

Echipele calificate deja la Mondiale:

GERMANIA (organizatoare), GHANA, JAPONIA, IRAN, COREEA DE SUD, ARABIA SAUDITA, UCRAINA, SUA, ARGENTINA, BRAZILIA


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.