In finalul campaniei pentru CM din 2006, Mircea Sandu trebuie sa-si foloseasca relatiile internationale pe care se lauda ca le are pentru ca Romaniei sa-i creasca sansele de calificare

Nationala Romaniei are nevoie de o victorie in Finlanda, in ultimul sau meci din grupa 1 de calificare la CM 2006, programat pe 8 octombrie, la Helsinki, urmand apoi sa astepte rezultatele Cehiei, contracandidata pentru locul 2, cel care asigura prezenta la baraj. Pentru ca trupa lui Piturca sa prinda aceasta pozitie, este nevoie ca cehii sa nu castige mai mult de patru puncte in ultimele trei jocuri pe care le au de sustinut in aceasta toamna.

Ca de obicei, in partidele dinspre sfarsitul campaniilor de calificare, calculele clasamentelor se fac si luand in calcul "prieteniile" dintre federatii, intrucat echipele fara nici o sansa nu mai au tragere de inima ca la startul grupelor. Aici intra in rol presedintii forurilor fotbalistice din fiecare tara, care isi stimuleaza dupa posibilitati partenerii de intrecere pentru ca acestia sa le tina partea in duelul cu adversarii directi. Nu este vorba despre blaturi, ci despre motivarea adversarului echipei cu care lupti pentru calificare.

Asadar, Mircea Sandu, care in nenumarate randuri s-a laudat si a fost laudat pentru excelentele sale relatii printre ceilalti presedinti de federatii din Europa, precum si cu oficiali FIFA si UEFA, sa puna putin umarul pentru ca Cehia sa intalneasca obstacole dure in tentativa ei de a depasi Romania la puncte. Urmatorul meci al echipei lui Karel Bruckner este programat maine, pe teren propriu, in compania mult
mai modestei Armenia.

Avand in vedere faptul ca ex-sovieticii au fost antrenati de Mihai Stoichita, acesta ar putea interveni pe langa presedintele federatiei de la Erevan si, contra unei sume de bani, armenii sa-si dea viata pe teren pentru a incurca Cehia. Sperante slabe, ce-i drept, insa nu chiar de domeniul fantasticului, daca tinem cont de numeroasele indisponibilitati din lotul cehilor. Invinsii "tricolorilor" de la Constanta primesc apoi o vizita mult mai de seama, a olandezilor, caz in care este greu de intervenit cu bani, fiind vorba de doua puteri ale continentului.

Totusi, olandezii au de luat revansa in fata Cehiei, dupa ce au pierdut la Euro 2004, iar Van Basten cu siguranta ca si-ar dori sa lase in perioada mondialelor la televizor un adversar extrem de valoros, de care olandezii parca s-au lipit in ultimii ani, cele doua echipe intalnindu-se mai de fiecare data. Singura problema ar fi ca la acea data, 8 octombrie, olandezii ar putea fi matematic calificati la CM 2006, caz in care s-ar putea prezenta relaxati la Praga. In fine, echipa lui Bruckner joaca ultima sa partida din grupa la Helsinki, cu Finlanda, pe 12 octombrie.

Cu patru zile inainte, in "Tara celor 1000 de lacuri" vine echipa lui Piturca, un prilej foarte bun pentru Mircea Sandu ca, la dineul oficial, printre doua inghitituri de whisky, sa-l convinga pe omologul sau finlandez sa-si mobilizeze la maximum echipa in fata Cehiei. Asadar, seful FRF ar putea incerca un final de mandat in forta, singura problema fiind lipsa banilor. Evident, acestia trebuie sa fie "negri", adica sa nu apara in contabilitatea FRF, ci sa provina dintr-un buzunar generos si sa ajunga direct la destinatie. In anii '90, marile succese ale "Generatiei de aur" au fost "sprijinite" usor in acest fel, patronii unor cluburi din Divizia A neezitand sa cotizeze cu sume cu cel putin cinci zerouri pentru ca Nationala sa ajunga la turneele finale.

Precedente de ajutor reciproc exista. De exemplu, Mircea Sandu are experienta meciului cu Portugalia din 1999, cand "tricolorii", la acea vreme calificati fara infrangere la Euro 2000, au remizat "de salon" cu lusitanii, rezultat care a calificat ambele echipe. Tot atunci, Nasul, din postura de membru in Comisia de Organizare a Euro 2004, a sprijinit din rasputeri Portugalia, care a si castigat dreptul de a organiza competitia. Probabil ca, in acest moment, lusitanii ii sunt datori sefului FRF si nu ar ezita sa-i intoarca serviciul. Acest exemplu arata cam in ce fel functioneaza sistemul de relatii in fotbalul european si ca o campanie se castiga, in egala masura, pe teren si in loje. Asa ca, la munca, Nasule!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.