Cea de-a 125-a editie a turneului de US Open, ultimul turneu de Mare Sleam al sezonului, va incepe astazi, pe arenele de la USTA National Tennis Center, si se va incheia abia pe 11 septembrie. US Open, considerat una dintre competitiile in care s-au inregistrat cele mai multe surprize, a pornit la drum in 1881, atunci intrand in competitie doar acei jucatori care faceau parte din Asociatia jucatorilor de tenis din Statele Unite.

La putin timp insa, si jucatorii din afara Americii au capatat dreptul de a se inscrie, iar premiile oferite astazi au facut ca jucatorii cei mai buni sa-si doreasca trofeul. Nu mai putin de 15.000 de dolari isi trece in cont un sportiv care este eliminat inca din primul tur, iar daca pierde in sferturi, jucatorul va primi 135.000 de dolari. Semifinalistii incaseaza 270.000 de dolari, in timp ce finalistul va primi 550.000 de dolari.

Castigatorul trofeului se va putea lauda insa cu un premiu de 1.100.000 de dolari. La acestea se pot adauga si alte premii din partea sponsorilor. Pana acum, la US Open, in 99 de editii s-au impus dreptacii in timp ce stangacii au castigat restul de 24 de editii. Cel mai cunoscut dreptaci care s-a impus de sapte ori la openul american, este William T. Tilden, in timp ce clasamentul stangacilor este condus de catre Jimmy Connors, care a castigat numai cinci editii.

Asa cum era firesc, probabil, americanii detin cele mai multe recorduri, Jimmy Connors si Chris Evert fiind cei care au castigat cele mai multe meciuri. In 2004, finala masculina a fost castigata de Roger Federer, care a dispus cu 6-0, 7-6, 6-0 de australianul Lleyton Hewitt, in timp ce, la feminin, Svetlana Kuznetsova a invins-o pe Elena Dementieva cu 6-3, 7-5. Aceasta a 125-a editie nu s-a aratat prea prietenoasa cu romanii, care au adversari incomozi inca din primul tur.

Cel mai ghinionist este Razvan Sabau, care va da piept cu Andre Agassi. Cei doi nu s-au mai intalnit pana acum, iar singurul avanataj al romanului il reprezinta varsta, 28 de ani, cu sapte mai putin decat americanul. Victor Hanescu va juca impotriva spaniolului Albert Montanes, pe care l-a mai invins anul acesta, la un turneu in Polonia. Al treilea roman calificat pe tabloul principal, Andrei Pavel, il va intalni pe Andy Murray, noua stea a tenisului britanic. Meciurile turneului american vor fi transmise atat de Eurosport, cat si de Eurosport 2, iar astazi partidele pot fi urmarite cu incepere de la ora 18,15.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.