"Am venit sa cuceresc cu Steaua titlul, Cupa si sa intru in grupele Ligii Campionilor", afirma Oleg Protasov, optimist, in ziua semnarii contractului de antrenor cu Steaua. Ceea ce a urmat, stie toata lumea. A pierdut Supercupa in fata rivalei Dinamo, ca urmare a celor doua schimbari efectuate intr-un moment total nepotrivit, in care "ros-albastrii" conduceau cu 2-1.

A urmat accidentarea lui Paraschiv, reducerea efectivului echipei sale, o gafa a lui Ghionea si, implicit, pierderea trofeului. Se parea ca a fost o eroare, venita pe fondul necunoasterii potentialului formatiei din Ghencea. Ea s-a repetat, insa, la Dublin, cu Shelbourne, acolo unde stelistii nu au jucat aproape nimic. A primit inca un vot de incredere, doar obtinuse un 0-0 datator de sperante. Egalul din campionat cu Poli Timisoara, dupa doua succese cu FC Arges si FC National, nu conta prea mult, tinand cont ca toti erau cu gandul la meciul crucial cu Rosenborg. Acesta era momentul adevarului pentru o echipa campioana care, in plus, avea in spate si un parcurs excelent in ultima editie a Cupei UEFA.

Oleg a vrut chiar sa demisioneze

Partida de la Trondheim ne-a lamurit, insa, ca erorile de pana atunci ale lui Oleg Protasov nu au fost intamplatoare, ci s-au dovedit niste gafe nepermise pentru un antrenor cu pretentii si salariu pe masura. Formatia stelista a fost, cu Rosenborg, una bulversata total. Titularizarea lui P. Marin, urcarea lui Nesu ca mijlocas stanga, "ratacirea" totala a lui Bostina prin trimiterea acestuia in atac, alaturi de Iacob, dar mai ales somnolenta dovedita in timpul jocului (cand n-a trimis un al treilea varf decat cu 5 minute inaintea finalului), ne-au convins: ucraineanul nu isi merita banii! Degeaba isi pune acum cenusa-n cap, declarand ca "am fost aproape de grupele Ligii Campionilor, dar greselile individuale au contat foarte mult. Sunt principalul vinovat pentru aceasta necalificare". Interesant este ca, dupa meci, Oleg s-a scuzat in fata patronului, recunoscandu-si greselile, si a vrut chiar sa renunte la scaunul sau de antrenor.

Pretul demiterii: 140.000 de euro

Patronul Gigi Becali si-a revenit cu greu din socul eliminarii. La cateva ore dupa eliminare, el a acceptat sa vorbeasca, dar a facut-o mai calm decat se asteptau numerosii suporteri stelisti. "Protasov este raspunzator pentru infrangere. Regret sincer ca nu m-am amestecat in alcatuirea echipei la acest meci. Sunt banii mei la mijloc si consider ca era normal sa am si eu un punct de vedere", a afirmat Gigi Becali, dupa care s-a referit si la viitor: "Pentru mine nu este importanta Cupa UEFA, nu conteaza decat Liga Campionilor. Tocmai de aceea, de azi nu mai merg la nici un meci international al Stelei din deplasare". La Trondheim, Gigi Becali a discutat pe marginea unei liste cu antrenorii care l-ar putea inlocui pe Protasov, ajungand la concluzia ca, momentan, nu exista unul potrivit pentru a-i prelua scaunul ucraineanului.

In privinta unei eventuale inlaturari a lui Oleg Protasov din Ghencea, ea va fi foarte greu de realizat, deoarece ucraineanul are un contract beton. In cazul demiterii, el va fi despagubit, automat, cu 40 la suta din valoarea sumei pe care o are de primit in cei doi ani de contract, adica 140.000 de euro.

Ce jucatori ar putea fi transferati din Ghencea

Vasili Hamutovski: Dinamo Kiev (1,5 milioane de euro)

Mirel Radoi: Feyenoord sau Everton (3-4 milioane de euro)

Victoras Iacob: Rosenborg (2 milioane de euro)

Clementa pentru stelisti

UEFA a solicitat Comisiei de Disciplina si Control sa reconsidere amenzile acordate echipelor Steaua si TSKA Sofia, pentru comportamentul rasist al suporterilor in timpul meciurilor din preliminariile Ligii Campionilor, a informat site-ul oficial al forului european. Dupa cum se stie, Steaua a fost amendata de UEFA cu suma de 16.500 de euro, ca urmare a comportamentului fanilor vizavi de cei doi suporteri de culoare din lotul lui Shelbourne.

Sponsor in Ghencea

Gruparea campioana ar putea incheia, incepand cu aceasta luna, un contract de sponsorizare cu o cunoscuta firma producatoare de bauturi racoritoare, European Drinks, condusa de fratii Micula. Acestia pareau dispusi sa ofere Stelei un milion de euro pentru urmatorul an, dar numai in cazul in care echipa intra in grupele Ligii Campionilor. Dat fiind faptul ca obiectivul a fost ratat, s-ar putea ca intelegerea sa nu mai fie parafata.

Ce spun fostele glorii

Emeric Ienei: "Protasov este responsabil de rezultat, deoarece el a hotarat ce formatie si ce tactica de joc foloseste".

Marius Lacatus: "Cu mine la carma acestei echipe, Steaua nu ar fi cucerit Liga Campionilor, dar nici nu obtinea un asemenea rezultat pe plan extern. Oricum, eu doar printr-o minune as ajunge la Steaua, portile imi sunt inchise in Ghencea".

Helmut Duckadam: "Protasov nu cred ca va prinde Craciunul in Ghencea. Eu am zis de la inceput ca el nu va avea viata lunga la Steaua. Probabil, suntem invatati cu inspiratia lui Zenga si acum parem surprinsi de neinspiratia lui Protasov".

Stefan Iovan: "Nu se impune demiterea lui Protasov, deoarece nici lotul Stelei nu e asa de solid. Duce lipsa de cativa jucatori de valoare. Oricum, m-au surprins schimbarile in echipa, antrenorul raspunde pentru ele".

Ilie Barbulescu: "Nu-l putem condamna pe Protasov, asa a gandit el meciul retur, dar eu, in locul lui, jucam cu totul altfel".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.