Rutierul american Lance Armstrong, invingator de sapte ori consecutiv al Turului Frantei, a utilizat eritropoetina (EPO) in timpul primei victorii in competitia franceza, in 1999, sustine cotidianul "L'Equipe". Sase esantioane de urina ale rutierului american, prelevate in 1999 si analizate in 2004, in cadrul unor teste stiintifice, au relevat prezenta EPO.

Directorul laboratorului Chatenay-Malabry, unde au fost efectuate testele, doctorul Jacques de Ceaurriz, a confirmat prezenta EPO in esantioanele de urina. "Pur si simplu voi repeta ceea ce am mai spus pana acum: n-am folosit niciodata substante care sa imi favorizeze performantele. Articolul nu este altceva decat jurnalism de scandal", a raspuns Armstrong, pe site-ul sau oficial.

Testele privind depistarea EPO nu erau puse la punct in 1999 si nu au fost utilizate decat incepand cu Jocurile Olimpice de la Sydney 2000. In Turul Frantei, testele pentru depistarea EPO au fost introduse incepand cu editia 2001. EPO este un hormon de sinteza care mareste numarul globulelor rosii si imbunatateste oxigenarea muschilor, producand o crestere a performantei de pana la 30 la suta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.