Dinamo l-a folosit pe ivorianul Dauda in Supercupa Romaniei, desi a depus abia pe 12 august dosarul pentru obtinerea permisului de munca. Cu concursul ilegal al LPF, in situatia ivorianului se afla alti 13 fotbalisti straini, astfel ca multe echipe pot pierde la masa verde, cu 0-3.

In editia trecuta de campionat, 43 de fotbalisti straini din 18 tari au dat o nota exotica Diviziei A, iar tendinta este ca numarul acestora sa creasca. Odata cu problemele, deoarece Liga Profesionista de Fotbal (LPF) zdrobeste sub crampoane legislatia muncii cu privire la migratia fortei de munca. Desi campionatul intern si-a consumat deja trei etape, din care nu au lipsit "stranierii", statisticile Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) arata ca nu mai putin de 13 dosare sint in lucru. Mai mult, ivorianul Mariko Dauda a evoluat in Supercupa Romaniei la sfirsitul lunii iulie, desi dosarul sau a fost inregistrat pe 12 august.

In aceste conditii, daca oficialii din Ghencea ar fi contestat folosirea fostului jucator al Universitatii Craiova, ar fi intrat in posesia trofeului, cistigat de Dinamo pe gazon. Situatia este similara si in Divizia A, mai multi fotbalisti evoluind fara sa fie in posesia permiselor de munca. Pentru ca regulamentele sint stricte pe plan international, Steaua nu a riscat, obtinind permise de munca atit pentru Oleg Protasov, cit si pentru Vasili Hamutovski. Din aceleasi considerente, CFR Cluj a trecut pe la OMFM inainte de a ajunge in finala Cupei Intertoto.

CFR, National si Steaua au permise valabile

Dupa problemele de anul trecut, Gino Iorgulescu a rezolvat documentatia antrenorului italian Roberto Landi si a internationalilor Agumbiade Abiodun (Nigeria) si Marko Radojcic (Serbia-Muntenegru), dar si pentru cei trei australieni, John Whaine Shroj, Alan Griffiths sau Jonathan McKain, ultimul ajuns intre timp la Timisoara. Nu acelasi lucru a facut Politehnica, senegalezul Gueye Mansour depunind doar cerere, in aceeasi situatie aflindu-se si Medovic Ersin din Serbia-Muntenegru. In afara lui Dauda, la Dinamo mai dribleaza legislatia muncii si bosniacul Adnan Guso.

Probleme mai sint la Vaslui, unde Adrian Porumboiu a depus, prin firma Sporting SA, dosarele abia dupa scandalul din runda inaugurala, cind Rapidul a contestat mai multi jucatori. O alta nou-promovata, Pandurii, nu s-a obisnuit cu rigorile Diviziei A, fotbalistii straini asteptind eliberarea documentelor in timp ce evolueaza fara probleme pe mosia lui Mitica. Folosirea unui jucator fara permise legale se penalizeaza cu amenda si, mult mai important, pierderea meciului cu 0-3, astfel ca Divizia A ar putea avea o noua configuratie a clasamentului in cazul unor contestatii, care trebuie insa facute in termen de cinci zile de la data comiterii infractiunii.

Firmele cu datorii nu pot angaja straini

Permisul de munca este obligatoriu pentru persoanele straine care doresc sa lucreze pe teritoriul Romaniei, conform Legii nr. 203/1999, fara de care nu se poate incheia un contract de munca in conditii legale. Teoretic, obtinerea documentului este o simpla formalitate. Se da un anunt la mica publicitate pentru angajare, pentru a se vedea ca nu exista someri pe ramura si se intocmeste dosarul. Singura problema este in cazul firmelor cu datorii la bugetul de stat, pentru care nu se elibereaza permise. Chiar daca au lasat pasivele pe alte societati, majoritatea cluburilor din Divizia A au probleme cu datoriile.

De exemplu, Dinamo a directionat aproape jumatate din bugetul pe acest an pentru achitarea obligatiilor financiare catre stat. Pentru ca s-a confruntat cu aceeasi situatie si in sezonul trecut, Dumitru Dragomir, presedintele LPF, a inclus in proiectul sau de lege inaintat la Parlament si un articol, care prevede simplificarea procedurii de legitimare a fotbalistilor straini prin eliminarea permisului obligatoriu de la OMFM.

Liga ascunde ilegalitatile

Aurel Teodorescu, directorul OMFM, a declarat, in exclusivitate pentru "Cotidianul", ca "strainii care au dosare in lucru la OMFM pentru obtinerea permisului de munca nu pot semna un contract de munca". "Permisul de munca este primul lucru pe care trebuie sa-l obtina un cetatean strain pentru a putea semna un contract de munca legal in Romania. Firmele care folosesc muncitori straini, fara ca acestia sa aiba permis de munca, incalca legea. Acest lucru se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 100 de milioane de lei vechi", afirma Aurel Teodorescu.

Directorul OMFM spune ca, in cazul in care un cetatean strain a obtinut permis de munca pentru o firma, iar apoi s-a transferat la o alta companie, atunci trebuie sa obtina un nou permis de munca pentru a putea fi incadrat legal la noul loc de munca. "Atrag atentia unor institutii, care spun firmelor ca pot folosi muncitori straini fara permis de munca si ca totul e in regula, ca inspectorii OMFM nu glumesc. Anul trecut am aplicat amenzi de aproape trei miliarde de lei, iar pentru acest an ne-am propus sa intensificam controalele", a avertizat Aurel Teodorescu.

"S-au rezolvat toate problemele cu jucatorii straini. Toti au obtinut permisele, toti sint in legalitate. Mai este unul Paez, al carui dosar este in lucru, dar acesta nu joaca. Nu vrem sa fim in conflict cu nimeni", a precizat ieri cu nonsalanta secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, incercind sa acopere ilegalitatile comise de LPF.

Badea: "Am primit acceptul Ligii"

Intrebat despre situatia lui Mariko Dauda si Adnan Guso, care au fost folositi in Supercupa cu Steaua, iar apoi au fost opriti sa joace in prima etapa, Nicolae Badea, presedintele Consiliului de Administratie al lui Dinamo, a sustinut ca totul este in regula. "La meciul cu Otelul, a fost o masura de precautie luata de noi, pentru a evita un scandal, mai ales dupa ceea ce se intimplase la Vaslui. Dar am primit acceptul Ligii pentru cei doi", a declarat Badea, precizind: "Oricum, problema nu este a lui Dinamo, ci a jucatorilor, iar ei aveau permisele de munca. Daca iti schimbi locul de munca, dar iti pastrezi profesia, nu ai nevoie de alte permise de munca".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.