Dupa ce s-au faultat pe marginea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, George Copos si Dumitru Dragomir sint din nou pe pozitii opuse. Vicepremierul propune impozitarea veniturilor sportivilor cu o cota de 16%, in timp ce presedintele LPF ar vrea doar 10%.

Ultimele date statistice arata ca fotbalul romanesc a acumulat datorii de 19,6 milioane de euro numai la bugetul de stat. La acestea se adauga credite contractate, plati neonorate catre terte persoane fizice sau juridice si datorii catre propriii angajati. Cu toate acestea, sportul-rege continua sa supravietuiasca. Pentru a ajunge pe linia de plutire, oficialii apeleaza tot la mila statului.

Desi a ramas de 13 ani in fotbal, George Copos sustine ca nici o persoana care a investit in acest sport nu a avut profit. Pentru a cistiga bani, patronul Rapidului sustine ca o echipa romaneasca ar trebui sa se califice in primavara europeana, dupa ce a trecut prin grupele Ligii Campionilor. Utilizind gratis baza sportiva a Ministerului Transporturilor, conform unei intelegeri cu CS Rapid, Copos sustine ca investitiile in infrastructura ar trebui sa vina de la autoritatile locale.

Copos vrea bani la vedere

O alta facilitate pentru sport la care se gindeste vicepremierul tine de domeniul fiscalitatii. Astfel, Copos a anuntat ca va inainta o ordonanta de urgenta prin care veniturile sportivilor, indiferent ca este vorba de contracte, prime de joc sau de obiectiv sa fie impozitate cu 16%, in acest fel considerindu-se ca vor disparea subterfugiile gen "donatia cu sacosa". In prezent, majoritatea sportivilor au venituri de peste 156.000.000 de lei, astfel ca platesc un impozit de 41.424.000, plus 40% pentru ceea ce depaseste aceasta suma.

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, a inclus o propunere asemanatoare in proiectul sau de modificare a Legii sporturilor, care este sustinut de 101 deputati si a fost aprobat de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, urmind sa ajunga la Senat.

Conform acestuia, sportivii vor trebui sa aiba un contract individual de munca, pe baza caruia sa incaseze macar salariul mediu pe economie, in acest caz angajatul si angajatorul platind impozitele aferente. Pentru conventiile civile si contractele de activitati independente, oficialul LPF propune o impozitare de 10% "ca si in cazul dividendelor acordate persoanelor fizice de catre societatile comerciale".

De asemenea, Dragomir propune scutiri de taxe vamale si impozite pentru articolele si echipamentele sportive. Modificarile nu au putut fi operate in acest an deoarece Codul fiscal a fost deja modificat de mai multe ori.

Facilitatile actuale

Facilitati exista si in prezent pentru sportivi. Astfel, conform Codului fiscal, sint considerate venituri neimpozabile premiile obtinute de sportivii medaliati la campionatele mondiale, europene si la jocurile olimpice. De asemenea, nu sint impozitate premiile, primele si indemnizatiile acordate sportivilor, tehnicienilor si altor specialisti, prevazuti in legislatia in materie, in vederea realizarii obiectivelor de inalta performanta: clasarea pe podium la campionatele europene, campionatele mondiale si jocurile olimpice; calificarea si participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale si europene, prima grupa valorica, precum si la jocurile olimpice, in cazul jocurilor sportive. In sfirsit, tot la exceptii intra si primele si indemnizatiile acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti in vederea pregatirii si participarii la competitiile internationale oficiale ale loturilor reprezentative ale Romaniei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.