70 de mascati au confiscat registrele contabile ale miliardarului ucrainean

S oc si groaza la Donetk! Resedinta multimiliardarului Rinat Ahmetov, presedintele de la Sahtior, a fost luata marti cu asalt de trupele speciale din cadrul Ministerului de Interne al Ucrainei, scrie site-ul de informatii "Kid". Dupa ce patronul lui Mircea Lucescu nu s-a prezentat la audieri pe 18 iulie, fugind in strainatate impreuna cu familia, autoritatile de la Kiev au ordonat sa se realizeze o perchezitie generala la hotelul "Lux". Fortele de ordine au intrat in alerta maxima in urma declaratiilor incendiare pe care le-au facut americanul Boatswain si ucraineanul Cernasev, cei doi recunoscand ca Ahmetov a tras asupra lor mai multe rafale de foc automat, in anul 1988.

Fraude de sute de milioane de dolari

In aceste imprejurari, in vreme ce Rinat se afla la Monte Carlo, trimisii presedintelui Viktor Iuscenko i-au rascolit palatul, situat in complexul Parcului Botanic. Organele din Donetk (procurori, politisti, militari si trupe speciale) s-au lansat intr-o cautare amanuntita a documentelor oficiale de la ZAO "Lux". O parte din actiunile acestei firme apartine companiei cipriote ZAO SCM Ltd. Iar presedintele ei este nimeni altul decat Rinat Ahmetov! Patronul "minerilor" este acuzat ca a fraudat statul ucrainean cu sute de milioane de dolari prin firmele sale capusa.

Falsurile grosolane facute de societatile-fantoma ale lui Ahmetov dateaza de peste 10 ani. Nelegiuirile de la ZAO SCM Ltd au inceput in anul 1994, perioada in care director al firmei fusese primul presedinte al echipei de fotbal Sahtior, Ahatia Braghin. Ahmetov a fost mana dreapta a criminalului, preluand toate afacerile bandei mafiote imediat dupa moartea acestuia (1995 - in urma unei explozii cu bomba pe stadionul Sahtior).

Au refuzat sa prezinte actele la control

Ca urmare a unor verificari minutioase in registrele contabile, procurorii din regiunea Donetk si oficialii Ministerului de Interne au trecut firmele lui Ahmetov pe lista neagra a criminalitatii economice. "Cand am cerut documentele firmei, am fost refuzati. Asta s-a intamplat luni (n.r. - 15 august). Ca atare, reprezentantii militiei noastre au intocmit un raport in seara acelei zile, in care au specificat ca angajatii firmei ZAO "Lux" nu le-au dat voie sa intre in sediu, refuzand sa prezinte actele la control. In urmatoarea zi am dispus sa se efectueze o perchezitie in forta la sediul lui Ahmetov", a declarat Aleksandr Livocika, procurorul general al regiunii Donetk.

Bodyguarzii n-au opus rezistenta

In operatiunea-fulger de la resedinta lui Ahmetov au participat 200 de luptatori ai "Berkut", agentie constituita in 1994 din fosti ofiteri KGB, care lupta impotriva combaterii terorismului si a crimei organizate. Razia fortelor de ordine a ingrozit locuitorii din zona. Portile ferecate de la palatul multimiliardarului au fost sparte de un transportor blindat, pe care s-au aflat zece lucratori ai "Berkut". In urma TAB-ului au sosit doua autobuze blindate "Ikarus", cu peste 70 de militieni. Speriati de desfasurarea de forte, bodyguarzii lui Ahmetov nu au opus nici un fel de rezistenta. Ei au fost evacuati din cladire, impreuna cu ceilalti angajati ai firmei, dupa care procurorii si militienii au trecut la cautarea documentelor.

Luat la puricat

In acest an, autoritatile ucrainene au organizat cateva actiuni de amploare impotriva lui Ahmetov. In aprilie, Tribunalul din Kiev a decis, in urma sesizarilor facute de procurori, sa dea inapoi statului 93.02 la suta din actiunile combinatului metalurgic "Krivorojstal". Ahmetov a pierdut astfel 500 de milioane de euro! Patronul de la Sahtior a detinut 56 la suta din pachetul de actiuni. Combinatul va fi scos la licitatie pe 24 octombrie. Tot in aprilie, 62 de deputati au semnat un document oficial si l-au inmanat justitiei, fiind impotriva privatizarii holding-ului "Ukrrudprom".
Patronul lui Lucescu a primit o alta lovitura de la stat pe 3 august, cand i-au fost retrase 25 la suta din actiunile principalului producator de vagoane cisterna "OAO Azovmas".

"NU STIE NIMENI"

Patronul lui Lucescu refuza sa se intoarca in Ucraina de frica autoritatilor. El n-a revenit la Donetk nici pentru ziua de nastere a tehnicianului roman, nici pentru a urmari meciul Sahtior - Inter, din turul doi preliminar al Ligii Campionilor la fotbal. Mark Levitki, director al centrului de presa de la clubul Sahtior, a declarat pentru "Evenimentul zilei" ca "nu stie nimeni de la noi cand se va intoarce domnul Ahmetov. Ne pare rau ca a lipsit de la partida cu Inter Milano. La noi e o situatie de asa natura incat nu putem spune prea multe. Stiti si dumneavoastra de pe internet despre ce e vorba".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.