Antrenorul Razvan Lucescu a simtit rasuflarea „Puriului” in ceafa

Razvan Lucescu nu era ieri foarte convins ca a procedat bine acceptand sa revina pe banca Rapidului, dupa ce luni seara fusese demis de George Copos. Tanarul antrenor se teme inca de reactia oamenilor de fotbal, care l-ar putea judeca aspru pentru faptul ca n-a renuntat sa colaboreze cu un patron sucit.

Evz: Razvan, de ce ai acceptat sa revii la Rapid? Nu te-ai injosit?
Razvan Lucescu: Imi este foarte greu sa vorbesc despre asta. M-am framantat mult. Sunt de acord ca au fost incalcate principii... Sunt de judecat, mai ales ca este vorba de demnitate. Mi-am calcat insa pe suflet si am revenit din doua motive...

"Mi-e jena"

Cat de puternice au fost aceste motive ca sa treci peste o asemenea umilinta?
Daca am facut acest pas, cred ca am avut motive puternice. In primul rand, am acceptat sa revin pentru ca n-am vrut sa-i dezamagesc pe cei care cred in mine si care m-au sustinut si la bine, si, mai ales, la rau. Jucatorii si suporterii m-au impresionat ca au fost foarte aproape de mine.

Poti fi banuit ca te ascunzi in spatele jucatorilor si al suporterilor. Alt motiv?
Nu ma ascund, mi-e chiar jena de aceasta situatie. Al doilea motiv pentru care mai sunt antrenor la Rapid a fost generat de mandrie. Am fost demis pe nedrept, cand echipa mergea bine. Trebuie sa-mi joc cartea pana la capat. Am incredere in echipa si cred ca, impreuna, vom reusi sa ne atingem obiectivele.

Nu ti-e teama ca acum vei fi la mana jucatorilor si a suporterilor? Ei te-au sustinut, si acum le esti dator...
Nu cred ca datorita jucatorilor sau la presiunea suporterilor si-a schimbat domnul Copos pozitia fata de mine. Au fost mai multe lucruri care au cantarit in luarea deciziei. Oricum, le multumesc baietilor si fanilor, inca o data, pentru atasamentul aratat.

"Vorbeste deja prea mult"

In urma cu cateva luni, Mircea Lucescu l-a imprumutat pe Copos cu 400.000 de dolari, suma care inca nu i-a fost returnata. Este adevarat?
Am vazut si eu informatia asta in presa. Nu comentez.

Mircea Rednic sustine ca vei fi dat afara la primul esec.
Depinde in ce context va surveni acest esec. Poate nu vine atat de grabnic. Oricum, nu mi-e frica. Rednic vorbeste deja prea mult. Face pe grozavul.

Mircea Rednic ar fi vrut sa-ti ia locul...
Nu comentez ce-ar fi vrut el. Pentru mine, cea mai linistita perioada a fost asta-primavara, cand era antrenor la Vaslui. Acum insa chiar ca nu ma mai intereseaza. Sa nu uite ce-a facut la Craiova sau la Bacau.

Ramane insa la panda. Este prieten bun cu sponsorii Jean Valvis, de la firma "La Dorna", si cu Constantin Tampiza, de la "Lukoil".
Nu ma intereseaza. A inceput deja sa circule, prin lumea noastra, o vorba: "Pe Rednic este bine sa-l vezi cat mai rar in viata". Cred ca asta spune totul.

Contract de incepator

Razvan Lucescu a ajuns la Rapid in iunie anul trecut, renuntand la postul de antrenor la FC Brasov, pentru a onora oferta lui George Copos. Aflat la inceput de cariera, Lucescu jr. a acceptat un contract pana in vara lui 2006, cu un salariu de 85.000 de dolari pe sezon si fara vreo clauza care sa-l protejeze in cazul destituirii. Mai mult, Razvan nu incaseaza nici un procent din sumele obtinute in urma vanzarilor de jucatori. Totusi, tehnicianul rapidist primeste prime duble fata de jucatorii sai, care au urmatoarea intelegere: 830 de dolari - victorie acasa, 1.660 de dolari - victorie in deplasare si 415 dolari - egal in deplasare. Antrenorii marilor rivale, Ioan Andone (Dinamo) si Oleg Protasov (Steaua), au salarii mult mai consistente: 120.000 de dolari, respectiv 150.000 de dolari.

Copos, de la savarine la "gogosi"

George Copos a ajuns la Rapid in 1992, mai intai ca sponsor (furniza savarine si fursecuri pentru protocol), iar apoi ca patron. Preluarea echipei de sub Podul Grant a fost cartea castigatoare pentru fostul sef al studentilor comunisti. De atunci, el si-a sporit considerabil averea, dar si notorietatea. Se spune ca George Copos se numara printre putinii oameni care au scos profit din fotbal, neezitand, atunci cand vine vorba despre bani, sa-si tradeze colaboratorii. Copos a reusit, gratie capitalului de imagine acumulat prin Rapid, sa ajunga si pe scena politica, devenind anul trecut senator PUR (actualul Partid Conservator) si, ulterior, vicepremier.

Cunoscut ca o persoana alunecoasa, Copos mai are cel putin doua defecte majore: este foarte nehotarat si nerabdator, ceea ce este grav pentru un om de afaceri si dezastruos pentru unul dintre cei mai importanti membri ai guvernului. Mai mult, in situatii-limita, patronul "visiniilor" obisnuieste sa deformeze adevarul pentru a nu-si sifona imaginea. Asa s-a intamplat si in cazul telenovelei cu demiterea si reinstalarea lui Razvan Lucescu.

"Evenimentul zilei" va prezinta cateva dintre "gogosile" lui Copos in ultimele doua zile.

Demiterea

George Copos a afirmat ieri ca, in sedinta Consiliului Director, de luni seara, nu s-a ajuns la decizia de a-l demite pe Lucescu junior, ci s-a discutat doar aceasta varianta. In realitate, la solicitarea lui, membrii Consiliului aprobasera demiterea lui Razvan Lucescu si ii oferisera vicepremierului mana libera in a negocia cu alti tehnicieni. De altfel, Copos cazuse la pace cu Mircea Rednic, pe care urma sa-l prezinte oficial a doua zi. Amenintat de suporteri, santajat de presedintele Dinu Gheorghe cu demisia si bestelit de Mircea Lucescu, mentorul sau in fotbal, Copos a revenit asupra demiterii si l-a reprimit pe Razvan.

Transferuri

Printre justificarile lui Copos in privinta situatiei jenante in care si-a pus antrenorul, a fost aceea ca a creat toate conditiile la echipa, dar aceasta nu si-a indeplinit obiectivele. "Dupa ce anul trecut am acupat locul 3 si ne-am ratat obiectivul, le-am dat credit in continuare. I-am intrebat: "Ce buget vreti?". Au spus 5 milioane de dolari. "OK". Le-am spus: "Ce jucatori vreti?". Cutare si cutare. "OK, luati-i!", a declarat Copos, marti dupa-amiaza. In realitate, patronul Rapidului a fost foarte zgarcit atunci cand a venit vorba sa scoata bani din buzunar pentru transferuri. Din aceasta cauza s-a ratat aducerea in Giulesti a jucatorilor Gueye Mansour, Banel Nicolita, Adrian Iordache si Cosmin Pascovici. Au fost preferati fotbalistii ieftini, cum ar fi portarul Mihai Minca, sau cei liberi de contract, gen Romeo Stancu si Bogdan Mara.

Banii

Desi are o avere estimata la peste 150 de milioane de dolari, Copos, cel mai bogat membru al cabinetului Tariceanu, este cunoscut ca un tip foarte zgarcit. Omul de afaceri a mers pana acolo incat, motivand ca Rapid traverseaza o perioada proasta din punct de vedere financiar, a imprumutat 400.000 de dolari de la Mircea Lucescu pentru a face cateva transferuri solicitate de tandemul Razvan Lucescu-Dinu Gheorghe. "Cand investesti cinci milioane de dolari si nu iei nimic, te gandesti daca mai merita sa risti", a declarat Copos marti.

Adevarul este ca, profitand de statutul sau politic, vicepremierul asigura o parte consistenta a bugetului din sponsorizari, multe venite de la institutii ale statului, cum ar fi Loteria Romana. S-a ajuns chiar la situatia paradoxala ca Lukoil si OMV, doi dintre principalii jucatori pe piata petroliera, sa se inghesuie sa dea bani la Rapid. La toate acestea se adauga veniturile din drepturile TV, din vanzarile de jucatori, din bilete, dar si facilitatile oferite de SNCFR, care a renovat arena din Giulesti integral: tribune, peluze, vestiare si gazon.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.