Pentru a fi huiduit cu moderatie, Adrian Mititelu le-a facut carte de munca liderilor factiunilor ultras din Banie. La Dinamo si Steaua, suporterii fac parte integranta din buget, insa la Timisoara stau cu orele la coada pentru abonamente.

Fotbalul este un fenomen social care nu poate exista in lipsa suporterilor. Un sondaj Gallup, efectuat in urma cu un an, releva faptul ca Steaua era echipa preferata pentru 40% dintre cei interesati de fotbal. La o distanta apreciabila se situa Dinamo, echipa favorita a 16%, apoi Universitatea Craiova (6%) si Rapidul (5%). Cu exceptia Timisoarei, unde galeria a refuzat accesul gratuit la un meci, suporterii s-au obisnuit sa fie una dintre "capusele" afacerii fotbal. Profitind de faptul ca sint o masa de manevra, care impun presedinti, antrenori sau jucatori si pun caramizi la imaginea unei personalitati, liderii galeriilor ar trebui sa existe si in nomenclatorul de meserii.

Dupa scandalul de la meciul cu Pandurii, conducerea clubului Dinamo a dezvaluit ca a platit in sezonul trecut aproape 761 de milioane de lei Societatii Suporterilor Dinamovisti (SSD). La aceasta s-au adaugat alte 600 de milioane pentru daunele provocate de fani in deplasari. Alte 190 de milioane au fost transferate la ultrasi pentru acest sezon. Situatia este aproape generala in fotbalul autohton, formele de plata fiind diversificate, de la cash pina la ajutor pentru deschiderea unor afaceri, sponsorizarea deplasarilor inclusiv in strainatate sau oferirea de bilete pentru comercializare.

Mititelu si-a angajat fostii colegi

La Craiova, acolo unde, altadata, exista cea mai temuta galerie, unde 5.000 de fani ai juvetilor veneau pe stadionul "Ion Oblemenco" sa vada la antrenament echipa lui Balaci si Stefanescu, iar 15.000 de suporteri se afisau in tribune la un antrenament al nationalei, galeria a intrat in anonimat o data cu retrogradarea echipei in Divizia B. Nu doar aceasta a fost singura cauza a disparitiei suporterilor olteni. Schimbarea patronilor a determinat o destabilizare in rindul ultrasilor olteni, factiunile galeriei craiovene dezbinindu-se la ideea lui Adrian Mititelu, care, coborit din peluza in biroul de presedinte, a stiut ca numai daca va avea suporterii la mina va reusi sa isi asigure un plus de liniste intr-o perioada tulbure.

Postasu’ face presa

Si daca nu si-a facut galerie din mascati, asa cum se lauda, Mititelu pare sa-si fi asigurat macar una de aplaudaci. Asigurindu-le anumite facilitati, ultrasi de genul Gabi Blondu’ sau Ovidiu Tudoran, zis Postasu’, au ales sa sara in barca patronului in loc sa ramina sa vegheze din tribuna la ceea ce se intimpla la club. Asa se face ca "Postasu" a ajuns angajat la ziarul lui Mititelu, unde se ocupa de distributie, iar "Blondu" a ales sa ramina in rezerva, preferind sa discute problemele echipei cu patronul, seara, la un suc pe terasele craiovene. Suporteri sau ziaristi care il contestau pe Mititelu au fost, de asemenea, angajati la firmele presedintelui, care, deocamdata, poate sta linistit, fara sa simta in ceafa rasuflarea ultrasilor. Sebastian Dafina, un lider al unei factiuni mai marunte, a fost si el angajat ca director de marketing la club. In consecinta, la nici unul dintre amicalele sustinute de Universitatea, galeria nu a luat loc in peluza, topindu-se in mijlocul celorlalti fani.

"Opozitia" a plecat la munca in Italia

Singurul lider care nu a facut front comun cu oamenii lui Mititelu a fost Irinel Coanda, zis Charlye. Acesta a preferat sa ramina in opozitie. Satul de ceea ce se intimpla la Craiova, a plecat insa la munca in Italia, constient ca de unul singur nu poate face opozitie constructiva, avind prea putine arme la indemina. N-ar fi exclus ca in perioada campionatului sa asistam, la rasturnari de situatie. "Totul va depinde de rezultatele pe care Universitatea Craiova le va inregistra", spun membrii factiunilor opozante, care asteapta ca Mititelu sa se tina de promisiune si sa readuca Stiinta in Divizia A.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.