Cercetatorii sustin ca sportivii trebuie sa aiba cel putin o anomalie din punct de vedere fizic daca vor sa faca performanta, iar cei care s-au evidentiat pana in prezent indeplinesc acest criteriu, informeaza publicatia "Sunday Times".

Medicii au constatat ca Matthew Pinsent, cvadruplu campion olimpic la canotaj, avea o capacitate pulmonara de 8,5 litri, cu doi litri mai mult decat cea a colegului sau de echipa, Steve Redgrave. Pinsent s-a retras din activitate la sfarsitul anului 2004. Ulterior s-a constatat ca un alt canotor, Josh West, participant la patru curse Oxford-Cambridge, are o capacitate pulmonara mai mare, de 8,9 litri.

Paradoxuri

Andy Roddick, tenismanul american cu cel mai rapid serviciu, poate sa isi arcuiasca spatele atat de tare incat rotatia bratului sau ajunge pana la 130 de grade, cu 44% mai mult decat la un jucator de tenis obisnuit.

Michael Phelps, de sase ori campion olimpic la natatie, are o anvergura a bratelor de 2.04 metri, desi inaltimea sa este de 1.93 metri. De asemenea, organismul lui Phelps proceseaza, dupa curse, acidul lactic, cel care provoaca febra musculara, mult mai rapid decat orice alt sportiv. Astfel, daca majoritatea inotatorilor au nevoie de jumatate de ora de refacere dupa cursa, Phelps este gata sa concureze din nou dupa 10 minute.

Mia Hamm, cunoscuta ca fiind cea mai buna jucatoare de fotbal din lume, elimina prin transpiratie mai putin de un litru de lichide in timpul unor exercitii fizice solicitante, jumatate fata de media valabila pentru oameni.

Adolescentii, in atentia specialistilor

Oamenii de stiinta care sunt angajati la forurile sportive din Marea Britanie au inceput sa examineze sute de adolescenti pentru a vedea daca acestia prezinta caracteristici genetice ce pot fi asociate cu vreo disciplina olimpica. Adolescentii care vor prezenta astfel de caracteristici vor fi orientati spre sporturi precum canotajul, gimnastica si natatia.

"Cautam persoane care au caracteristici mai bune decat Redgrave si Pinsent. Masuram la adolescenti cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani inaltimea, lungimea bratelor, rezistenta si forta. Insa doar o persoana din 10.000 are caracteristicile fiziologice necesare pentru canotaj, natatie sau ciclism", a declarat Peter Shakespeare, un specialist in canotaj.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.