In ultimii ani, prima divizie fotbalistica a Romaniei a inceput sa fie invadata de jucatori de peste hotare. Sositi din destinatii exotice (Guineea, Congo, Senegal, Armenia, Uruguay) majoritatea fara suma de transfer si acceptand contracte foarte mici, acesti jucatori reprezinta o solutie pentru cluburile cu bani mai putini. In loturile celor 16 echipe de pe prima scena se afla, in acest moment, 40 de stranieri, aproximativ 10% din numarul jucatorilor legitimati in primul esalon.

Daca din punctul de vedere al cartilor verzi si al dezlegarilor de transfer acestia nu au probleme, permisul de munca a creat batai de cap cluburilor care i-au legitimat. La acesti jucatori se mai adauga doi antrenori principali, Oleg Protasov (Steaua) si Roberto Landi (FC National), si mai multi preparatori fizici. Scandalul de la Vaslui, de sambata, cand Rapidul a contestat, pe acest motiv, dreptul de joc al fotbalistilor Nivaldo, Lima si Jovanovic a dus la o situatie interesanta. In cele trei meciuri de duminica, mai multi stranieri nu au mai intrat pe teren la echipele lor, existand suspiciuni ca nu aveau actele in regula. Guso, Daouda (Dinamo), Raponi, Sarici, Bogdanovici (Poli Iasi), Dossey (Pandurii) si-au privit colegii din tribuna. In aceasta saptamana majoritatea echipelor incearca sa rezolve problema, in etapa a doua fiind posibil sa vedem mai multi stranieri pe gazon.

FC Vaslui, campioana importurilor

Antrenorul lui FC Vaslui, Basarab Panduru, are cei mai multi jucatori de peste hotare la dispozitie. Inaintea startului de sezon, la echipa finantata de Adrian Porumboiu au fost in probe numerosi jucatori sositi din toate colturile lumii. O parte din ei au fost refuzati, dar in lot tot au mai ramas 10 fotbalisti din: Serbia, Brazilia, Guineea, Argentina, Uruguay, Moldova si Bosnia. Pentru acestia nu va fi foarte usor sa faca fata exigentelor lui Panduru, care are momente cand nu se poate face inteles nici de catre romani. La polul opus se situeaza Farul, FCM Bacau, Otelul, FC Arges, Gloria, Sportul Studentesc si Jiul Petrosani, care se bazeaza exclusiv pe romani.

Nationalul a ajuns la Comisia de Disciplina din cauza strainilor

Un alt club unde strainii sunt la mare pret este FC National, care pe langa antrenor, italianul Roberto Landi, are sub contract si 7 jucatori din afara granitelor. Echipa lui Iorgulescu a fost la un pas sa piarda, la masa verde, meciul cu U. Craiova, din toamna trecuta. Atunci, Universitatea a facut o contestatie din cauza faptului ca echipa "bancara" a incalcat articolul 16, alineatul 7, din Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice, in care se spune ca: "echipele din Divizia A pot utiliza in formatiile lor maximum cinci jucatori de cetatenie straina, in teren, pe toata durata jocului".

Cosmin Olaroiu a folosit 6 stranieri, dar pe teren nu s-au aflat mai mult de 5 in acelasi timp. In cele din urma, Comisia de Disciplina a pastrat rezultatul de pe teren, 3-1 pentru National. Gino Iorgulescu chiar a reusit sa scoata si ceva bani de pe urma stranierilor, in aceasta vara l-a vandut pe McKain cu aproximativ 500.000 de dolari, iar de Bazzi, Shroj si Abiodun, jucatori legitimati la National, se intereseaza mai multe cluburi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.