Avocatul Gheorghe Piperea spune ca faptele comise de fotbalistul roman intra sub incidenta Codului Penal
Decizia Parchetului de a-l scoate din culpa pe Adrian Mutu in cazul consumului de droguri n-are nici o baza legala, sustine un specialist in domeniu. Avocatul Gheorghe Piperea, profesor la Facultatea de Drept, acuza autoritatile ca incearca sa musamalizeze un caz care, in fond, este foarte simplu. Conform Codului Penal, detinerea si consumul de droguri sint infractiuni. De asemenea, Codul Penal prevede ca romanii se supun legii, indiferent in ce tara incalca legea, ne-a declarat ieri avocatul.
Mutu a parut, pe moment, absolvit de raspundere dupa ce, luni seara, Ministerul Public a emis un comunicat care afirma ca fotbalistul nu poate fi anchetat deoarece n-a consumat droguri in tara. In textul remis agentiilor de presa se mentioneaza ca, doar daca implicarea sportivului in consumul de substante stupefiante ar reiesi din declaratiile unor persoane sau din alte probe, procurorii s-ar putea autosesiza.
"Autoritatile britanice au confirmat faptele"
"E absolut stupid ceea ce se afirma acolo! Codul Penal, la Articolul 4, prevede foarte clar: "Cetatenii romani sau apatrizii cu domiciliul in Romania sint supusi legii penale romanesti pentru infractiunile savirsite in strainatate". Detinerea si consumul de droguri - faptele savirsite de Mutu - sint considerate infractiuni", ne-a declarat ieri Gheorghe Piperea. Acesta a adaugat ca nici al doilea argument al Parcheatului - nu exista alte dovezi despre consumul de droguri decit marturia fotbalistului - nu sta in picioare. "Dovezile sint foarte clare, au fost demonstrate stiintific si confirmate de autoritatile din Marea Britanie. Mutu a fost gasit pozitiv la controlul antidoping, ceea ce inseamna ca exista dovada materiala - analizele - a faptului ca s-a drogat. Exista o comisie de ancheta oficiala care l-a audiat si l-a suspendat pentru ca a consumat droguri. Deci, nu se poate spune ca e o vorba in vint, rostita de Mutu sau de mai stiu eu cine. Faptele sale au fost confirmate de o institutie britanica. Daca Parchetul roman nu ia in calcul aceasta comisie sau se indoieste de justetea sentintei emise de britanici, inseamna ca are o mare problema!", a explicat Piperea.
Semneaza cu Juventus?
Adrian Mutu a renuntat ieri sa se mai antreneze alaturi de Dinamo, dupa ce FA l-a avertizat ca suspendarea ar putea fi prelungita. Atacantul roman a plecat in Italia, pentru a urmari meciul Juventus-Fiorentina, din etapa a 11-a a campionatului italian, disputat aseara. In urmatoarele zile, atacantul roman ar putea semna un contract pe o perioada de cinci ani cu Juventus, pentru un salariu de doua milioane de euro pe sezon. "Mutu va fi la tribuna oficiala a stadionului nostru pentru a urmari partida. Apoi, se va intilni cu oameni importanti de la club", a declarat pentru agentia Reuters un oficial de la gruparea torineza.
Englezii il someaza pe "Briliant"
Adrian Mutu trebuie sa fie atent la fiecare miscare pe care o va face de acum incolo. Federatia engleza de fotbal este hotarita sa urmareasca fiecare pas al atacantului roman. Tabloidul britanic "The Sun" scrie ca forul din Albion l-a avertizat pe Mutu: "Vrem sa stim, in fiecare zi, unde esti", ca si cum fotbalistul ar fi un delincvent eliberat conditionat, care trebuie sa raporteze la comisariat ceea ce a facut in fiecare zi. Oficialii FA vor ca fostul jucator al echipei Chelsea sa-i informeze permanent unde poate fi gasit, in caz ca trebuie supus unui test antidoping.
Doar in Anglia
Dupa ce au batut din picioare ca Mutu sa nu fie lasat sa se antreneze cu nici o echipa, oficialii federatiei engleze au acceptat ideea ca suspendarea este valabila doar pe teritoriul Angliei, pina la ratificarea deciziei de catre FIFA. "Am luat legatura cu biroul de presa al FIFA, de unde ni s-a confirmat ca, pina la reunirea Comisiei de Disciplina a FIFA, decizia FA este valabila doar in Anglia", a declarat Paul Zaharia, purtatorul de cuvint al FRF, pentru agentia Mediafax, mentionind ca forul mondial va preciza in curind daca Mutu se poate antrena sau nu cu Dinamo.
Inca doua "amatoare"
Adrian Mutu a declarat ca isi doreste sa-si continue cariera in campionatul Italiei sau al Angliei. Echipa italiana Juventus Torino este cea mai posibila destinatie a atacantului roman, avind in vedere ca jucatorul a semnat un contract cu firma de impresariat "GEA World", condusa de Alessandro Moggi, fiul lui Luciano Moggi, director general la gruparea torineza. De mentionat ca Juventus a dorit sa-l imprumute pe Mutu in aceasta vara, dar transferul a fost blocat de magnatul rus Roman Abramovici, patronul clubului Chelsea. Cotidianul "Daily Telegraph" a anuntat ieri ca "Briliantul" este dorit si de formatiile Charlton Athletic si Tottenham Hotspur, in timp ce site-ul calciomercato.com noteaza ca si echipa italiana AS Roma vrea sa-l transfere pe "Briliant", in cazul in care gruparea la care este legitimat Cristian Chivu va decide sa renunte la serviciile atacantului Antonio Cassano, exclus din lot dupa ce a avut doua conflicte cu antrenorul Luigi del Neri.
Inlocuitor pentru Mutu
Dupa ce l-a concediat pe roman, echipa Chelsea Londra este in cautarea unui inlocuitor al lui Mutu pentru completarea compartimentului ofensiv. Gruparea londoneza vrea sa-l achizitioneze pe englezul Jermain Defoe, de la Tottenham, pregatind o oferta intre 15 si 20 de milioane de dolari. Totodata, echipa pregatita de portughezul Jose Mourinho si-a asigurat serviciile lui John Terry pentru urmatorii cinci ani, noul contract urmind sa expire in iulie 2009.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.