Ucraineanul a fost recompensat cu pretiosul trofeu dupa o toamna in care a marcat 21 de goluri in meciurile oficiale * Sevcenko a intrunit 175 de voturi, devansandu-l cu 36 de voturi pe ocupantul pozitiei secunde, portughezul Deco * "Cand am inceput sa joc fotbal, visam sa devin un mare jucator si, poate, sa castig un premiu atat de important", a spus fotbalistul lui AC Milan

Atacantul ucrainean al lui AC Milan, Andrei Sevcenko, a primit cel de-al 49-lea Balon de Aur din istorie. Atacantul a intrunit 175 de voturi, devansandu-i cu 36 de voturi pe portughezul Deco si cu 42 pe brazilianul Ronaldinho, ambii de la FC Barcelona. "Seva" este cel de-al treilea jucator ucrainean care primeste ravnita distinctie, dupa Oleg Blohin si Igor Belanov, care reprezentau, insa, Uniunea Sovietica. Sevcenko s-a remarcat in intreaga sa cariera drept un golgheter innascut. Dupa multiple titluri de golgheter al Ucrainei, Sevcenko s-a transferat in Serie A, la AC Milan, unde a castigat titlul de cel mai prolific marcator al campionatului in sezoanele 1999-2000 si 2003-2004. Sevcenko a declarat ca primirea trofeului, reprezinta realizarea unui vis al sau din copilarie. "Cand am inceput sa joc fotbal, visam sa devin un mare jucator si, poate, sa castig un premiu atat de important precum acesta. Este un vis devenit realitate. Sunt foarte fericit, dar simt din plin responsabilitatea pe care o implica.

Acum vor fi atintiti asupra mea si mai multi ochi decat pana in prezent, toata lumea va astepta mereu ceva mai mult de la mine decat de la ceilalti", a spus fotbalistul care ii este recunoscator antrenorului sau de la AC Milan, Carlo Ancelotti. "Am devenit un invingator datorita lui Carlo Ancelotti. El este putin diferit de ceilalti. Este genul de om care iti transmite linistea de care ai nevoie, atunci cand ai nevoie si ii multumesc pentru asta. Mi-a schimbat modul de a gandi fotbalul si de a ma antrena", a declarat Sevcenko. Internationalul ucrainean doreste sa fie un exemplu pentru copiii din tara sa.

"Toti baietii care joaca fotbal trebuie sa se gandeasca ca poate veni si pentru ei o zi cum a fost aceasta pentru mine". Dupa ce in sezonul trecut a castigat titlul de golgheter in Serie A, cu 24 de goluri, Sevcenko a avut si o toamna de exceptie, trecandu-si in cont 11 goluri din 13 partide jucate in campionatul italian, trei reusite in Supercupa Italiei si trei goluri din cinci meciuri jucate in Liga Campionilor. La acestea se adauga cele patru goluri inscrise pentru nationala Ucrainei, care ocupa primul loc in grupa pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2006. Importanta trofeului primit de Sevcenko l-a determinat pe presedintele ucrainean in exercitiu, Leonid Kucima, sa-l felicite pe atacantul milanez. "Sunt fericit ca talentul si maiestria profesionala a celui mai bun reprezentant al scolii ucrainene de fotbal au fost recunoscute de lumea intreaga", se arata intr-un comunicat semnat de Kucima.

"Sevcenko merita Balonul de Aur"

Marele invins al lui Sevcenko a fost brazilianul Ronaldinho, considerat de multi cel mai bun fotbalist din prezent. Jucatorul Barcelonei l-a felicitat pe castigator considerand ca ucraineanul este cel mai in masura sa primeasca Balonul de Aur. "Sevcenko merita acest trofeu, pentru ca a muncit mult si pentru ca este un mare jucator. Cred ca oricine l-ar fi putut castiga. Pentru orice fotbalist este o onoare simpla nominalizare pe lista candidatilor la obtinerea Balonului de Aur", a spus Ronaldinho. Trofeul Balonul de Aur este una dintre cele mai prestigioase distinctii individuale, din fotbalul mondial. Trofeul, decernat de revista franceza "France Football", a fost acordat pentru prima oara in anul 1956 englezului Stanley Matthews. Trofeul s-a dorit atunci o recompensa pentru intreaga activitate a fotbalistului, care avea sa evolueze pe gazon pana la varsta de 50 de ani. De atunci, Balonul de Aur a fost primit de alti 37 de fotbalisti. Recordmanii s-au numit, de-a lungul timpului, Johan Cruyff, Michel Platini si Marco Van Basten, cu cate trei trofee castigate. Din punct de vedere al natiunilor, cele mai bine reprezentate tari sunt Germania si Olanda cu cate sapte "Baloane", urmate de Franta si Anglia, cu cate sase, respectiv cinci trofee. In ceea ce priveste cluburile care au dat castigatori ai trofeului de-a lungul timpului, italienii nu au rival. Sevcenko este cel de-al saptelea jucator al "diavolilor" care isi adjudeca Balonul de Aur, clubul milanez fiind devansat doar de Juventus, cu opt jucatori premiati in ultimii 50 de ani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.