Obligata de context sa faca si „munca de jos“, Liverpool zburda, depasind jalon dupa jalon, spre Liga Campionilor, acolo unde intervin adevaratele mize. Cu Steven Gerrard pe post de factotum, cu o pofta mare de gol, Liverpool trece la pas de modestele adversare ale tururilor preliminare. Tot in Insula, Scotia e ravasita. Celtic Glasgow, echipa cu performante frumoase in Liga in ultimii ani, a fost scoasa din Europa fotbalistica de necunoscutii de la Artmedia Bratislava.

Reconstruita din team-ul blazat si autosuficient lasat de Gerard Houllier, de tenacitatea si rigurozitatea spaniolului Rafael Benitez, Liverpool s-a transformat peste noapte din echipa din ce in ce mai inofensiva in Premiership intr-o veritabila campioana. Ridicata pe principiile moderne ale pragmatismului si eficientizarii maxime, pusa in teren de un maniac al detaliului tactic, Liverpool joaca cu gandul la marile confruntari din Liga.

Intrand in primul tur preliminar gratie unei dispense de la UEFA care i-a permis sa-si apere titlul, Liverpool a depasit sec cu doua scoruri de forfait pe galezii de la FC Total Network Solutions in primul tur preliminar si a dispus cu scorul general de 5-1 de lituanienii de la FBK Kaunas. Ultima "victima" spre Liga Campionilor va fi aleasa dintre TSKA Sofia si SK Tirana, cel mai probabil prima dupa victoria cu 2-0 in deplasare, la Tirana. Asta daca viitorii adversari nu vor avea ceva impotriva.

Glasgow e un oras in lacrimi dupa seara de marti. Cel putin partea catolica, cunoscuta fiind polarizarea religioasa in jurul celor doua echipe mari ale fotbalului scotian: Celtic si Rangers. Cum Rangers "au ciupit" intr-un final dramatic de campionat titlul in Scotia, sunt prezenti automat in grupele Ligii Campionilor. Celtic a fost marea perdanta a sezonului.

Pe langa pierderea titlului, alb-verzii si-au pierdut si managerul tehnic, Martin O'Neil, artizanul revirimentului in fotbalului scotian in Europa. Acesta s-a retras pentru a fi alaturi de sotia sa, care sufera de mai multi ani de cancer. Locul sau a fost luat de tehnicianul Gordon Strachan, fost la Southampton, echipa eliminata de Steaua in primul tur al cupei UEFA in 2003. Lucrurile au debutat cum nu se putea mai prost pentru Strachan.

Echipa care in sezoanele anterioare se batea de la egal la egal cu marile forte ale Europei a produs socul turului II preliminar. Un scor cosmaresc pentru Celtic in deplasarea de la Artmedia Bratislava: 0-5. Toata Europa a fost stupefiata de destramarea unei formatii care juca superb in competitiile internationale si monopoliza fotbalul intern. N-a fost de-ajuns infrangerea de maidan in fata slovacilor ca a venit o noua "bomba" in campionatul intern care a confirmat vria alb-verzilor. In prima etapa a campionatului scotian Celtic a terminat la egaliate, 4-4, cu Motherwell, dupa ce au condus cu 3-1.

Returul cu Artmedia a fost un test de vointa si de capacitate de remontare. 4-0 in minutul 82 pentru Celtic si inca aproape 10 minute pentru a duce in prelungiri un meci la discretia lor. Zece minute in care scotienii au incetat subit sa mai creada in minuni. Slovacii merg mai departe, iar Celtic pierde si sansa participarii in Cupa UEFA.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.