Paginile oficiale de pe Internet ale cluburilor de fotbal din Romania, in cazul in care ele exista, lasa mult de dorit la capitolul informatie. Nici extrafotbalul nu sta pe roze.

O simpla accesare pe www.numeleechipei.ro si suporterii pot afla de pe Internet, la orice ora, tot ce-si doresc despre formatia favorita: programul zilnic, calendarul competitional, datele complete ale lotului, istoria gruparii sau cum isi pot procura bilete, abonamente sau tricouri cu jucatorii preferati.

Aceasta este ideea paginii oficiale de pe Internet a unui club, o legatura directa cu suporterii. Cum era insa de asteptat, in Romania lucrurile stau putin altfel. In unele cazuri chiar, lucrurile nu stau in nici un fel. Si asta pentru ca Otelul Galati, echipa care se afla de multi ani in prima divizie, plus nou-promovatele Vaslui, Jiul Petrosani si Pandurii Tg. Jiu nu au inca un site oficial. De unele site-uri s-au ocupat suporterii, dar accesul lor la informatie este limitat, iar acest aspect plus subiectivismul inevitabil au facut ca rezultatul sa fie unul care lasa de dorit.

Steaua isi blocheaza suporterii, Dinamo pe Ioan Becali

Pe site-ul "ros-albastrilor" cenzura apare in momentul in care suporterii incep discutii pe forum legate de patronul si presedintele executiv al gruparii din Ghencea, fiind cunoscut faptul ca forumul a fost blocat la o zi dupa ce Mihai Stoica a lovit un suporter la partida cu CFR Cluj. Pe de alta parte, stirile legate de echipa sint destul de rare, la fel si informatiile in ceea ce priveste jucatorii lui Oleg Protasov. Mai bine stau la acest capitol rivalii din Stefan cel Mare, care nu sint atit de zgirciti cu informatiile despre echipa. Administratorii site-ului nu par a fi de acord cu schimbarile de la Dinamo, din moment ce noul presedinte, Ioan Becali, nu apare inca in organigrama clubului.

A treia echipa candidata traditionala la titlu, Rapid, isi invita suporterii sa-si cumpere abonamente, la preturi avantajoase, pentru returul sezonului 2004/2005. Totusi, situatia suporterilor din Bucuresti este una buna in comparatie cu cea a fanilor echipelor de provincie, unde site-urile sint actualizate odata cu performantele sau, mai rau, paginile oficiale de pe Internet lipsesc cu desavirsire, cazul Otelului si al celor trei nou-promovate.

Mitica si-a adus muncitorii pe site

Administratorii site-ului FRF au reactionat prompt dupa ce presedintele Mircea Sandu a facut publica intentia de a intra in cursa pentru organizarea Euro 2012 si a primit din partea UEFA caietul de sarcini, pe care l-au pus imediat pe pagina oficiala. L-au scos insa tirziu, la citeva luni dupa ce Mircea Sandu a afirmat ca se retrage din cursa, in speranta ca poate seful FRF se va razgindi.

La lpf.ro, lucrurile stau mult mai prost. Calendarul competitional pentru noul sezon a fost stabilit pe 30 iunie, la putin timp aparind pe site citeva date legate de primele etape. Apoi, Dumitru Dragomir, presedintele Ligii, pare ca si-a adus pe net muncitorii care au lucrat si la hotelul lui si a pus un afis cu "pagina este in reconstructie", lasindu-i pe amatorii de fotbal care vor sa afle cind si unde joaca echipa favorita cu rivala traditionala cu ochii in soare.

Real Madrid si-a facut site in japoneza

In cazul cluburilor din strainatate, care se respecta si isi respecta suporterii, abunda stirile legate de echipa si declaratiile sau interviurile cu componentii lotului, de la antrenor pina la al treilea portar. Pe juventus.it poti afla, la minut, evenimentele mai importante ale zilei sau cind au programate antrenamentele elevii lui Fabio Capello. Acelasi lucru este valabil si in cazul lui Real, care, pe linga versiunea in engleza a site-ului, si-a facut una in limba japoneza pentru a-si multumi marea de fani asiatici. In Anglia, paginile oficiale ale cluburilor isi promoveaza intens televiziunile proprii, conditionind astfel accesul la informatie al suporterilor.

Capitala domina si Internetul

Cu toate lipsurile, paginile oficiale ale echipelor de top din Bucuresti ocupa primele locuri si intr-un clasament al celor mai actualizate site-uri din fotbalul romanesc. Astfel, steauafc.ro, fcdinamo.ro si fcrapid.ro ofera cele mai multe informatii fanilor. Pe de alta parte, stirile mai putin favorabile, zvonurile si legaturile de interese se gasesc pe paginile create de suporteri sau pe forumuri, acolo unde acestea nu sint blocate sau cenzurate.

Gimnastica romaneasca este "spionata" de americani

Daca sportul-rege isi respecta blazonul, oferind prin intermediul unor site-uri oficiale informatii - actualizate sau nu - fanilor sai, in ceea ce priveste celelalte sporturi romanesti, situatia este cu totul alta.

Federatiile de specialitate nu se prea inghesuie sa puna la dispozitia suporterilor pagini virtuale, iar cind acestea exista, informatia lasa de dorit. Este cazul forului de polo. Desi reprezentativa Romaniei a reusit una dintre cele mai mari performante din ultimii 25 de ani cu ocazia Campionatelor Mondiale de la Montreal, unde a ocupat locul 6, pe www.frpolo.ro, rezultatul lipseste cu desavirsire. Ba, mai mult, ultima stire dateaza din data de 1 iunie si prefateaza organizarea unui turneu de polo ce urma sa se dispute la Bucuresti. Nici paginile oficiale ale institutiilor care conduc destinele sportului romanesc, ANS si COSR, nu satisfac curiozitatea celor care le acceseaza. De mai bine de o luna, site-ul forului condus de Octavian Morariu te intimpina cu "pagina in constructie". "Exemplul" COSR este urmat si de agentia condusa de Florian Gheorghe, pe a carei pagina sta scris: "Service Unvailable".

La polul opus exista insa paginile virtuale puse la dispozitie de fani. Daca Federatia Romana de Gimnastica nu s-a invrednicit sa ofere admiratorilor Nadiei Comaneci &Co un site oficial, un roman stabilit in Statele Unite s-a ocupat el de acest aspect. Astfel, www.romanian-gymnastics.com este unul dintre cele mai complete site-uri in ceea ce priveste informatia. La fel de norocosi par a fi si iubitorii sportului cu balonul oval, care primesc cele mai noi informatii pe site-ul www.rugby.ro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.