Patronul de la Sahtior Donetk, echipa antrenata de Mircea Lucescu, nu s-a prezentat la audieri la Ministerul de Interne al Ucrainei

Rinat Ahmetov, patronul lui Mircea Lucescu de la Sahtior Donetk, nu s-a prezentat la audieri la Ministerul de Interne al Ucrainei. Oligarhul de 38 de ani, avand o avere estimata la 2,4 miliarde de dolari, a fugit in strainatate pentru a doua oara in acest an, dupa ce asta-primavara s-a autoexilat in Spania de frica noului presedinte Viktor Iuscenko.
Seful "minerilor" trebuia sa ajunga la Kiev pe data de 18 iulie, la ora 11.00, ca sa dea cu subsemnatul in legatura cu evenimentele sangeroase in care a fost implicat la sfarsitul anilor '80.

Aleksandr Moskaciuk, un oficial la Departamentul de lupta impotriva crimei organizate din MIU, a anuntat ulterior ca Ahmetov n-a primit scrisoarea din partea ministerului. "N-am putut sa-i dam depesa domnului Ahmetov, fiindca el se afla in strainatate intr-un concediu de odihna si se ocupa in acelasi timp cu afaceri personale", se arata intr-un comunicat trimis la MIU, in ziua audierii, de clubul de fotbal Sahtior Donetk.

Multimiliardarul ucrainean a fost asteptat degeaba la minister de o armata de oficiali si de judecatori. Pentru ca a lipsit de la audieri, ii va fi trimisa o alta scrisoare: "Daca nu va veni nici a doua oara, ne vom deplasa noi la Donetk. Nu ne va fi greu", a declarat, pentru agentia de stiri "Novosti-Ukraina", Serghei Blohin, unul dintre membrii Departamentului de lupta din MIU.

Demn de precizat e ca Ahmetov a plecat din Ucraina imediat dupa ce a aflat ca e chemat la audieri, scrisoarea oficiala fiindu-i trimisa pe 13 iulie. "Nu l-am chemat pe presedintele de la Sahtior in calitate de invinuit, ci pentru a clarifica niste chestiuni legate de acea perioada. Nu e nimic rau sa fii invitat la discutii cu militienii. Fiecare om care vrea sa furnizeze informatii despre o posibila problema poate sa vina la militie", a sunat declaratia ademenitoare a ministrului de Interne Iuri Lutenko.

Ahmetov n-a venit la audieri pentru un motiv evident: se teme sa nu fie retinut de autoritatile de la Kiev. Mai ales ca presedintele Viktor Iuscenko a ordonat conducerii Ministerului de Interne sa lichideze, pana la sfarsitul anului, toate gruparile criminale din Ucraina. Seful statului ucrainean a fost recent intr-o "vizita de lucru" in patria lui Ahmetov, dar lumea din Donetk l-a huiduit copios: "Nu-l vrem pe Iuscenko in Donbass!".

A tabarat cu bata pe limuzinele jucatorilor

Subiectul legat de fata ascunsa a lui Ahmetov a ajuns si la urechile presei occidentale. Astfel, publicatia germana "Der Spiegel" a dezvaluit, in numarul din 25 iulie, ca Ahmetov este un om cu instincte de bataus: "Dupa ce Sahtior a pierdut in urma cu doi ani in fata Austriei Viena (scor 1-5), Ahmetov s-a enervat atat de tare incat a distrus cu bata de baseball BMW-urile si Mercedes-urile jucatorilor sai". Articolul a starnit un scandal urias in Ucraina. Ahmetov l-a trimis la inaintare pe capitanul Sahtiorului, Anatoli Timosciuk, care a negat toata povestea: "Informatia e falsa si aduce prejudicii clubului nostru, punand in umbra toti jucatorii, antrenorii si oficialii. Vrem sa dam in judecata acea publicatie si sa cerem despagubiri materiale".
Incoltit din toate partile, Ahmetov nu s-a intors in Ucraina nici pentru a participa la ziua de nastere a lui Mircea Lucescu, care a implinit vineri 60 de ani. El i-a facut insa o surpriza tehnicianului roman, punandu-i la dispozitie un charter pentru a-si aduce invitatii din Romania: fiul sau, Razvan, impreuna cu sotia si cu cei doi copii, presedintele Rapidului, Dinu Gheorghe, trupele ASIA, Zdob si Zdub.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.