Importanta pe care o avea Dorinel Munteanu in echipa din Ghencea se observa abia acum

Minimalizat de conducerea "ros-albastrilor", golul lasat de plecarea lui Dorinel Munteanu de la Steaua a devenit evident miercuri, la primul meci oficial pe care campionii Romaniei l-au disputat dupa trecerea veteranului la CFR Cluj. Iar pentru ca acest contrast sa fie si mai puternic, romanii au vazut, intr-un interval de doar cateva ore, fata "militarilor" fara Dorinel si chipul echipei preluate de acesta, CFR Cluj.

Dupa-amiaza, la Vilnius, in semifinalele Cupei UEFA-Intertoto, ardelenii - desi vizibil obositi de lipsa vacantei si de numarul mare al partidelor oficiale disputate in ultimele saptamani - au etalat un joc elaborat, disciplinat si calm. La fel de discret ca de obicei, antrenorul-jucator Dorinel a dat tonul la mijloc, asezand jocul si dand incredere coechipierilor. A rezultat o victorie pentru care clujenii au tremurat in putine momente, superioritatea tehnico-tactica asupra adversarilor de la Zalgiris fiind evidenta.

Haos si neputinta la mijloc

La scurt timp dupa succesul celor de la CFR, a urmat meciul Shelbourne-Steaua, in turul II preliminar al Ligii Campionilor. La prima aparitie oficiala in noul sezon, "militarii" au surprins neplacut. In fata unor adversari cu limite evidente la toate capitolele, stelistii s-au aflat in mare suferinta. Trei ocazii, si acelea venite intamplator, nici un gol marcat, mari carente la constructie si slabiciuni in zona din fata careului, acesta e bilantul echipei pregatite de Oleg Protasov.

Compartimentul cel mai afectat pare a fi cel median, unde se simte lipsa unui fotbalist valoros si cu experienta. Pasele de gol si stiinta jocului pe care in trecut le aducea Dorinel Munteanu n-au putut fi suplinite, iar Steaua a parut neputincioasa. La Dublin s-a dovedit, de fapt, ca asigurarile sefilor din Ghencea - "Paraschiv playmaker, Lovin inchizator ideal, Dica solutia ideala in atac", sunt cel putin hazardate, daca nu chiar ridicole. Sunt semnale alarmante pentru trupa din Ghencea, care mai are foarte putine zile pentru a gasi remedii la o problema ignorata pana acum.

Din pacate pentru "ros-albastri", slabiciunile aparute in angrenajul echipei fata de sezonul trecut nu sunt compensate de disparitia apucaturilor nocive ale patronului. Dupa meciul de la Dublin, Oleg Protasov a avut parte de acelasi tratament pe care l-a cunoscut, in campionatul trecut, si Walter Zenga. Patronul Gigi Becali a tipat la antrenorul ucrainean, in public, ca n-a facut schimbarile la timp, reprosandu-i si alcatuirea echipei!

Peste un milion de telespectatori

Meciul Shelbourne-Steaua, disputat miercuri seara si transmis de TVR 1, a fost urmarit de 1.134.000 de romani care locuiesc in mediul urban. Cu o audienta medie de 10,6 la suta si o cota de piata de 30,1 obtinute la acest joc, postul public a fost lider de audienta in intervalul orar 21.28-23.21, aproape cat au obtinut Pro TV (rating 4,4% si cota de piata de 12,5 %), Acasa (rating 3,4 % si cota de piata 9,7%) si Antena 1 (rating 3,1% si cota de piata 8,7%) la un loc.

Shelbourne - Steaua 0-0

Shelbourne: Delaney 5 - Heary 5, Hawkins 5, Rogers 6, Crawley 5 - Baker 5, S. Byrne 5 (36, Crawford 5), Moore 5, Cahill 6 - J. Byrne 4 (77, Fleming), Crowe 5 (75, Harris 4). Antrenor: Patrick Fenlon

Steaua: Hamutovski 5 - Ogararu 5, M. Radoi 6, Ghionea 5, Nesu 5 - Nicolita 6 (84, Dinita), Paraschiv 4, Lovin 4, Bostina 4 - N. Dica 4 (90, Oprita), V. Iacob 4 (82, A. Cristea). Antrenor: Oleg Protasov

Stadion: "Tolka Park"; Spectatori: 10.000;

Arbitri: Romans Lajuks 6 - Sergejs Braga 6, Janis Pukijans 6 (toti din Letonia)

"Steaua e in suferinta"

Emeric Ienei spune ca in jocul "ros-albastrilor" se resimte lipsa lui Dorinel Munteanu
Emeric Ienei , antrenorul care a cucerit Cupa Campionilor Europeni cu Steaua in 1986, a analizat prestatia "ros-albastrilor" in primul meci oficial al sezonului, disputat miercuri in deplasare, cu Shelbourne, scor 0-0. Fostul selectioner a spus ca "militarii" au resimtit din plin lipsa paselor marca Dorinel Munteanu.

EVZ: Cum caracterizati prestatia Stelei la Dublin?

Emeric Ienei: Credeam ca le va fi mai usor. Ai nostri si-au facut singuri meciul greu. Nu cred totusi ca vor avea mari probleme in obtinerea calificarii.

Cum vi s-a parut tactica lui Protasov?

N-a avut timp foarte mult sa lucreze cu echipa si e prea devreme sa-i analizam tactica. Se vede ca a pus accent pe pregatirea fizica, dar nu stiu daca a avut timp sa faca suficiente sedinte tehnico-tactice. S-au resimtit din plin absentele unor jucatori ca Dorinel Munteanu si Florentin Dumitru. Echipa e in suferinta.

Cat conteaza indepartarea lui "Munti"?

Foarte mult. Lipsa lui Dorinel se vede cel mai tare. El avea un rol dublu cand juca in Ghencea. Era un filtru, care bloca majoritatea atacurilor adversarilor in faza defensiva, iar in faza ofensiva era o rampa de lansare. Era in stare sa dea pase lungi si exacte. Mi-a placut foarte mult ce a realizat la CFR Cluj. In primul rand m-a impresionat faptul ca a impus un lucru la care eu tineam foarte mult cand eram antrenor: i-a facut pe jucatori sa nu se teama nici de adversari, nici de situatiile speciale din joc.

Se spune ca Stelei ii lipseste un coordonator...

Dupa parerea mea, coordonator este jucatorul care are mingea. Lovin e tupeist, nu mi-a displacut evolutia lui, dar inca nu s-a adaptat la stilul Stelei. Dica e tipul de jucator care, atunci cand e in zi buna, ii iese absolut totul, iar cand nu este in forma, jocul lui e o balbaiala totala. (Octavian Cojocaru)

Deficit de 500.000 de euro

Aventura europeana a celor de la CFR Cluj a "usurat" bugetul ardelenilor (2,5 milioane de euro) cu aproximativ o jumatate de milion de euro

> Cursele charter inchiriate pentru cele patru deplasari in Europa i-au costat circa 200.000 de euro

> "Feroviarii" au scos din buzunare inca 150.000 de euro pentru cazare, masa si transport local

> Fiecare titular a incasat pana acum prime in valoare de 7.500 de euro. Pentru calificarea in finala, ei vor primi inca 3.000 de euro de caciula

> O parte a cheltuielor va fi acoperita din banii de la UEFA. Pentru primele trei tururi, Clujul va primi cate 40.000 de euro, iar pentru semifinale si finala - cate 30.000 de euro

> Pentru intarirea echipei, patronul Arpad Paszkany a cheltuit inca 100.000-200.000 de euro pentru achizitionarea de jucatori.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.