Potrivit publicatiei ucrainene „Grani Plus”, Rinat Ahmetov, patronul de la Sahtior Donetk, a comis cateva acte sangeroase la sfarsitul anilor ‘80

Ministerul de Interne al Ucrainei nu l-a chemat degeaba la audieri pe Rinat Ahmetov. Patronul de la Sahtior Donetk, echipa antrenata de Mircea Lucescu, a fost implicat la sfarsitul anilor ‘80 in cateva asasinate, impreuna cu banda sa de raufacatori. Devenit multimiliardar peste noapte, Ahmetov a facut parte din corporatia lui Ahatia Braghin (renumit criminal din Ucraina), care se ascundea dupa porecla "Alik Grek", scrie publicatia ucraineana "Grani Plus".

Mana dreapta a lui Braghin

In timpul "perestroikai" sovietice, Braghin l-a luat sub aripa sa pe Ahmetov dintr-un motiv simplu: cei doi aveau o legatura de rudenie indepartata, fiind de origine tatara. Conform marturisirilor facute de un fost ofiter KGB in "Grani Plus", miliardarul din Donetk a fost chiar mana dreapta a lui Braghin - un fel de manager care se ocupa de bunul mers al bandei. In acea perioada, Rinat trecea adesea prin cazinourile moscovite, cheltuind, intr-o singura noapte, intre 20.000 si 30.000 de ruble.

In spatele unui om aparent bland si politicos se ascunde de fapt un individ fara scrupule, cu ochi de crocodil. Patronul "minerilor" a fost implicat in doua evenimente sangeroase. Primul s-a produs pe 24 decembrie 1986, in cartierul Gorlovka din Donetk. Cinci banditi, dintre care doi erau imbracati in uniforme de militieni, au intrat in casa afaceristului V. Lisenko ca sa-i ceara o taxa de 50.000 de ruble. Lisenko le-a spus insa ca n-are bani. Membrii bandei nu l-au crezut, torturandu-l si tragand apoi asupra lui o rafala de gloante. Pana la urma, aceasta suma le-a fost data de sotia lui Lisenko.

Mafia, in floare

Cercetand alte actiuni ale bandei conduse de fostul militian Braghin, autoritatile din Donetk au reusit sa puna mana pe unul dintre criminali. Strans cu usa la interogatoriu, Leonid Iurcenko a dezvaluit numele colegilor sai de banda: Vasili Novikov, un anume Aistov si fratii Ahmetov: Igor si Rinat. Cei cinci asasini n-au fost inchisi, fiindca in acea perioada existasera doua grupe de militieni: una urmarea criminalii, alta lucra pentru ei. Rinat Ahmetov se aflase in stransa cardasie cu ofiterii din Ministerul de Interne al URSS, facandu-si veacul prin cazinouri.
Pe timpul lui Gorbaciov, mafia din Donetk era in floare. In acea vreme, Ahmetov a fost un angajat de forma la magazinul nr. 41. Era un fel de expeditor care se ocupa cu transferul de bani murdari dintr-un loc in altul. Ahatia Braghin, seful lui si directorul magazinului, stabilise un acord cu maharul pietei de marfuri, Samil Ivankov: surplusul de bani din targ se ducea de fiecare data in magazinul nr. 41. Iar persoana insarcinata cu plimbatul servietei a fost Rinat Ahmetov.

L-a impuscat pe americanul Boatswain

In 1988, in Donetk erau doua bande de raufacatori care luptau pentru controlul asupra orasului: grupa lui Braghin (impreuna cu fratii Ahmetov) si grupa americanului Boatswain. Ambele gasti faceau razii prin cartiere si cereau taxa de protectie directorilor de magazine. Intre cele doua bande a survenit ulterior o reglare de conturi. Tot in 1988, brigada criminala a lui Boatswain a descins la casa lui Braghin, tragand mai multe rafale de foc automat. In replica, membrii bandei lui Braghin l-au ademenit pe Boatswain chiar in locuinta lui Rinat Ahmetov. Nici n-a intrat bine in casa, ca americanul a fost impuscat de doua ori de patronul Sahtiorului: in coaste si in piept. Boatswain s-a salvat ca prin minune de la moarte, fiind ajutat de sora sa. Mai intai, s-a internat la un spital din Donetk, dupa care a plecat la Moscova pentru a fi operat.

Rani usoare

Patru ani mai tarziu, banda lui Braghin s-a incaierat cu o grupare prietena. Brigada condusa de Kusnir si Krant s-a trezit ca nu mai poate primi in arenda hotelul "Lux", al carui proprietar e acum Rinat Ahmetov! Ajutat de justitie, Braghin le-a smuls astfel celor doi un contract de 20 de milioane de dolari. A fost momentul care a precedat un adevarat razboi intre clanuri. Tinte principale s-au dovedit a fi Ahatia Braghin si Rinat Ahmetov. De altfel, multimiliardarul ucrainean a scapat dintr-o incercare extrem de grea pe 30 decembrie 1994, dupa ce asupra sa au fost trase o multime de gloante. El s-a ales doar cu niste rani, fiind internat sub protectie la spitalul din Donetk.

A doua tentativa de asasinat asupra lui Ahmetov a avut loc in 1995, pe stadionul "Sahtior". Atunci au murit Ahatia Braghin si Igor Ahmetov, fratele sau.
Toata aceasta poveste, care pare desprinsa din filme, a fost intarita chiar de Serghei Kornici - director la Departamentul de lupta impotriva crimei organizate din cadrul Ministerului de Interne al Ucrainei. "Rinat Ahmetov este un bandit. El este coordonatorul organizatiei criminale din Donetk. Sunt foarte convins de acest lucru", a declarat Kornici pentru publicatia amintita.

RINAT AHMETOV

> Varsta: 38 de ani
> Studii: Universitatea Tehnica Nationala din Donetk
> Starea civila: casatorit, doi copii
> Afaceri: otel, minerit
> Avere: 2,4 miliarde de dolari
> Pasiuni: arta, stiinta

Politica

L-a sustinut pe Ianukovici
Imediat dupa moartea lui Braghin, oligarhul Rinat Ahmetov a preluat toate afacerile gruparii "Alik Grek" si s-a transformat intr-un om extrem de bogat. Ca sa spele banii murdari, el a decis sa investeasca, din 1996, in echipa de fotbal Sahtior Donetk. Pret de aproape noua ani, Ahmetov a fost un sustinator fidel al presedintelui comunist Leonid Kucima, caruia i-a donat zeci de milioane de dolari in fondul "Kucima", alaturi de Igor Surkis, presedintele de la Dinamo Kiev.

Dupa schimbarea regimului politic in Ucraina, Ahmetov a avut mari probleme cu autoritatile de la Kiev. Noul presedinte Viktor Iuscenko a initiat o campanie fara precedent impotriva lui Ahmetov, determinandu-l sa fuga in Spania asta-primavara. La doua luni de la intoarcerea sa in Ucraina, patronul de la Sahtior (echipa la care evolueaza patru jucatori romani) a fost chemat la Ministerul de Interne pentru a fi audiat in legatura cu evenimentele sangeroase de la sfarsitul anilor ‘80. In timpul revolutiei portocalii din Ucraina, la finalul lui 2004, Ahmetov l-a sustinut puternic pe Viktor Ianukovici, rivalul lui Iuscenko in alegerile prezidentiale.

ROMANII DE LA DONETK

Mircea Lucescu
> Varsta: 59 de ani
> Postul: antrenor
> Sosit: iulie 2004.

Flavius Stoican
> Varsta: 28 de ani
> Postul: fundas dreapta
> Sosit: octombrie 2003.

Cosmin Barcauan
> Varsta: 26 de ani
> Postul: fundas central
> Sosit: iulie 2004.

Razvan Rat
> Varsta: 24 de ani
> Postul: fundas stanga
> Sosit: iulie 2003.

Ciprian Marica
> Varsta: 19 ani
> Postul: atacant
> Sosit: martie 2004.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.