„Aproape ca n-am mai dormit in ultimele zile dinaintea meciului”, povesteste organizatorul Gica Popescu

Gala "Seara Campionilor", care a pus fata-n fata sambata, la Timisoara, Romania ‘94 si Brazilia ‘94, se va incheia practic abia astazi, cand organizatorul Gica Popescu va anunta atingerea principalului scop: strangerea de fonduri pentru victimele inundatiilor din Banat si Moldova. Este cea de-a doua actiune caritabila de amploare pe care Gica Popescu o organizeaza in ultimul an, primul eveniment desfasurandu-se in mai 2004, la Craiova.

La fel ca si atunci, Gica Popescu a gasit sprijin la fostii coechipieri, fotbalisti romani si straini care si-au rupt din timpul liber pentru a le fi de ajutor semenilor necajiti. Intr-o societate in care banii dicteaza legea, iar oamenii par sa-si fi pierdut sensibilitatea, acest gen de actiuni filantropice nu pot starni decat respect. "Evenimentul zilei" a incercat ieri sa afle chiar de la Gica Popescu, initiatorul evenimentului, ce anume l-a determinat sa aloce timp si energie pentru a realiza acest proiect.

"A devenit o provocare!"

Gica, la Timisoara s-a consumat sambata cea de-a doua editie a "Serii Campionilor". Ai devenit specialist in organizarea evenimentelor caritabile. Cum ti-a venit ideea?
Stateam si priveam la acest peisaj gri care s-a instaurat in fotbalul romanesc... La un moment dat, mi-am zis ca as putea incerca sa dau putina culoare. "Seara Campionilor" s-a nascut din ambitia mea. A fost, anul trecut, un prim eveniment la Craiova. Cel de-al doilea, la Timisoara, a fost si mai reusit. Va spun sincer ca m-a ajutat enorm experienta din primul an. Am invatat foarte multe din organizarea evenimentului de la Craiova.

Au fost evenimente caritabile...
Cand am lansat aceasta initiativa, m-am gandit numai la copii! Pentru copii am organizat totul. Anul trecut am renovat Sectia de pediatrie a spitalului din Craiova, anul acesta am planuit sa reparam scoli din Banat distruse de ape. Acum, cei din Banat, vazand grozaviile din Moldova, ne-au cerut sa alocam o parte din fonduri acolo. Maine (n.r. - azi) vom anunta oficial ce bani s-au strans.

Vei mai organiza astfel de actiuni?
Deja ma gandesc la urmatoarea! Pentru mine, a devenit o provocare. La Timisoara s-a obtinut un succes foarte mare datorita numelor angrenate. Un succes greu de depasit. Tocmai de aceea, e o provocare pentru mine sa reusesc sa-l depasesc data viitoare!

"Fara mine n-ar fi fost posibil"

Ai mai avut timp si de alte lucruri?
In ultimele saptamani, cel putin, am trait numai pentru evenimentul asta. In ultimele zile aproape ca nici n-am mai dormit! Stateam pana la 3-4 dimineata, pentru ca atunci se insera la brazilieni. Atunci se intorceau acasa Taffarel si ceilalti, stateam pe telefoane, vorbeam cu fiecare, puneam la punct amanuntele... Va spun sincer, eu personal m-am linistit abia sambata, la ora 14.30, cu doar cateva ore inaintea meciului, cand au ajuns in tara ultimii brazilieni: Bebeto si Leonardo... Pentru ca spectacolul sa arate asa cum l-au vazut toti, au muncit o gramada de oameni.

Stiai de anul trecut ca e greu. De ce te-ai inhamat inca o data la treaba asta?
Anul trecut, dupa Craiova, mi-am spus ca e prea greu. Au fost momente groaznice atunci. In seara dinaintea meciului, sase jucatori dintre invitati au picat de pe lista! A fost o nebunie. Ne-am pus pe telefoane, am vorbit, l-am sunat pe Guardiola... E, intr-adevar, foarte greu sa convingi niste vedete sa-si rupa din vacanta pentru a participa la niste actiuni caritabile. Mai ales ca nu e vorba de Italia, Germania, Spania sau Franta. E Romania! Dar a trecut timpul, am uitat, au ramas doar lucrurile bune si mi-am spus ca merita sa incerc si anul acesta. Am avut parte si de o echipa extraordinara, de Mihai Negut, care a fost sufletul actiunii... M-a ajutat si Bogdan Enoiu...

Ei au fost sufletul, dar imaginea a fost a ta.
Fara prezenta mea, evenimentul nu avea credibilitatea asta. Nu stiu daca s-ar fi realizat. Numele meu a contat foarte mult. Primul lucru despre care l-au intrebat brazilienii pe Taffarel, cand au primit invitatia, a fost cine organizeaza evenimentul. Mauro Silva m-a sunat personal, sa afle amanuntele. Eu am fost, pentru ei, garantia ca totul va decurge bine.

La licitatie, impreuna cu alti membri ai generatiei tale, ai contribuit si financiar, donand zeci de mii de euro. Ce parere ai despre Mircea Sandu, Dumitru Dragomir si Victor Piturca? Au venit la gala "Dinner", au mancat si au baut, dupa care au plecat inaintea licitatiei...
E o intrebare dificila... Nu vreau sa intru in polemici. Fiecare om isi dramuieste banii. Erau banii lor, n-au vrut sa contribuie la efortul nostru... Asta e! E decizia lor. Sa va spun sincer, nici n-am stiut ca au plecat. Noi ne incinsesem acolo, licitam, ne distram, ne simteam bine. N-am vazut ca ei nu mai erau in sala.

Dan Petrescu a declarat ca esti idolul lui in privinta afacerilor.
(rade) Dan e prietenul meu de-o viata. A exagerat... Am impreuna cu el, Gica Hagi si Victor Becali, un proiect comun. Construim un bloc de locuinte in Bucuresti. Are incredere in mine, lasa afacerile pe seama mea. El e cu intrebarile: "Gica, dar aia cum e, dar ailalta?". Dar Dan e acum antrenor, are alte indeletniciri, e normal sa nu se poata ocupa.

Te-ai mai gandit la posibilitatea de a candida la sefia FRF?
Deocamdata ma gandesc la familie. Ii vad foarte putin pe cei dragi: dimineata devreme si seara tarziu, cand ma intorc. FRF are un presedinte. Cat e acolo, nu vreau sa discut. O sa raspund la intrebare in momentul cand actualul presedinte va anunta clar, public, ca nu mai candideaza.

Ecouri in Brazilia

Gica Popescu a invatat, din cariera de fotbalist, ca fara transpiratie nu se poate obtine nimic: "Uf, nici nu va imaginati ce greu a fost! Lucrurile frumoase se fac cu stres si sacrificii! Numai eu stiu cat am muncit, cat de nervos am fost, ce emotii am avut... Dar, personal, sunt mandru! Succesul de care s-a bucurat gala, faptul ca lumea a fost multumita... Au fost ecouri mari si in Brazilia! Au scris ziarele, au dat televiziunile, iar baietii care au participat au povestit lucruri frumoase. Asta ma face sa ma simt rasplatit pentru munca depusa. Si, credeti-ma, n-a fost putina!"


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.