Cupa care va fi oferita echipei castigatoare la Mondialul din vara a fost prezentata, miercuri, in premiera in Romania, in cadrul Galei Trofeului Cupei Mondiale.

Trofeul Campionatului Mondial de fotbal se afla pentru prima data in istorie la Bucuresti, microbistii avand ocazia sa il admire joi, la Sala Palatului, intre orele 9:00 si 21:00

  • Gica Popescu, ambasador al trofeului

Fostul international roman a fost desemnat Ambasadorul in Romania al trofeului Cupei Mondiale. La prezentarea oficiala, Gica Popescu a amintit momentul de varf al nationalei Romaniei, de la Campionatul Mondial din 1994, cand s-a inregistrat cea mai mare performanta din istorie, sferturile de finala. "Regret ca nu am prins finala. Atunci puteam sa fim foarte aproape de Cupa in calitate de jucatori. Puteam sa jucam acea finala. Sunt multi jucatori care se antreneaza ani intregi si nu au sansa nici macar de a juca intr-un Campionat Mondial. Poate ca unul dintre tinerii care vor vedea maine (joi - n.r) Cupa la Sala Palatului va aduce trofeul in Romania", a adaugat acesta.

  • Trofeu de valoare
Trofeul autentic este fabricat din aur de 18 carate, masoara 36,8 centimetri in inaltime si cantareste 6,175 grame. Baza cupei contine doua straturi de malachite semi-pretioase, iar in partea inferioara sunt gravate anul si numele fiecarei echipe castigatoare, incepand din 1974.

Cupa este oferita tarii castigatoare la fiecare Campionat Mondial. Echipa pastreaza trofeul autentic pana la urmatorul campionat, cand i se ofera in schimb o replica a acestuia, placata cu aur.

Turneul mondial al trofeului a inceput la sediul FIFA din orasul elvetian Zurich, in 21 septembrie 2009, si va cuprinde in total 84 de tari, calatorind aproximativ aproape 140.000 de kilometri. Urmatoarea editie a Campionatului Mondial are loc in Africa de Sud, anul acesta, in perioada 11 iunie-11 iulie. Romania nu s-a calificat la acest turneu final. Ultimul Campionat Mondial la care tricolorii au participat a fost cel din Franta, din 1998.

Trofeul Cupei Mondiale la fotbal 'vine' in Romania

Cupa Mondiala vine in Romania exact in anul cand Federatia Romana de Fotbal implineste 100 de ani. "Prezenta Cupei la Bucuresti, simbol al celor mai inalte valori precum sportivitatea, loialitatea si prietenia, capata o semnificatie deosebita pentru raportul extraordinar care uneste poporul italian de cel roman", a declarat ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, subliniind faptul ca de la instituirea trofeului, in 1932, "este prima data cand aceasta cupa pune piciorul in Romania".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.