Brazilia ar fi putut veni pe 7 septembrie la Bucuresti, dar lipsa unui stadion cu peste 50.000 de locuri a facut ca afacerea sa cada. Sud-americanii ar fi cistigat un milion de euro, FRF doar 350.000. Tranzactia s-a mutat in capitala Croatiei.

Campioana mondiala en titre a fost la un pas de a ajunge la Bucuresti, pe data de 7 septembrie, pentru un amical cu nationala Romaniei. Oferta a sosit in luna martie a acestui an la FRF, o singura conditie din pachetul intocmit de impresarii care au facut propunerea blocind afacerea: Romania nu poate oferi, la Bucuresti, un stadion de peste 50.000 de locuri.

Desi se stia din primavara de oferta, lucrarile la arena "Lia Manoliu" nu au demarat nici pina in prezent, Loteria Nationala fiind de acord doar cu o parte din costuri, 80 de miliarde de lei. Cristian Bivolaru, seful Departamentului Relatii Externe din cadrul FRF, a declarat ieri ca "firma care ne-a propus partida este una din Ungaria. Sint specializati in partide de asemenea anvergura, deoarece au dus Brazilia sa joace la Budapesta si au contracte ferme, in urma carora, tot in capitala tarii vecine, vor ajunge nationala Argentinei si Real Madrid". Brazilienii au dorit sa joace doar la Bucuresti si au pus conditii legate de transportul in Capitala, de securitate, de alimentatie si de cazare intr-un hotel de cinci stele.

Garantii de un milion de euro

Cunoscuta drept o echipa nationala pretentioasa si scumpa - lucru normal, daca tinem cont de palmaresul sud-americanilor si de cota vedetelor care compun lotul lui Parreira -, Brazilia nu se dezminte nici de aceasta data. Federatia lor a cerut un milion de euro pentru a veni in Europa de Est, suma acceptata fara cricnire de firma maghiara. Aceasta se obliga sa asigure si pentru FRF o reteta de 350.000 de euro, in schimb urmind sa primeasca absolut toate drepturile legate de eveniment, de la bilete pina la drepturi de televizare.

Succes financiar la Budapesta

La Budapesta, la amicalul Ungaria-Brazilia, totalul incasarilor a fost de doua milioane de euro. Nationala "carioca" a fost inconjurata cu un interes enorm, la antrenamentul din ziua de dinaintea partidei asistind 25.000 de spectatori, care au achitat cite 5 euro pentru a-i vedea la lucru pe Ronaldinho & Co. Succes asteptat acum de Croatia, care a acceptat oferta brazilienilor.

Politica financiara a UEFA este destinata dezvoltarii fotbalului in Europa prin construirea de noi stadioane, centre de antrenament pentru juniori, formarea de antrenori si arbitri. Forul european a alocat 16 milioane de franci elvetieni pentru a finanta constructia de stadioane si mini-terenuri in toate tarile. Chiar si cluburile care nu s-au calificat pentru diferitele competitii din cele 52 de federatii nationale au primit sume de bani destinate sustinerii fotbalului de baza. Astfel, Romania a primit 550.000 de franci elvetieni, Letonia - 790.000, Slovenia - 870.000, Georgia - 470.000, Bulgaria - 710.000. Cluburile si-au pastrat sumele obtinute din vinzarea biletelor la toate meciurile din cupele europene, exceptind finala. Cele mai mari sume au fost derulate in Liga Campionilor, Liverpool incasind 47 de milioane de franci elvetieni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.