Pentru medalia de bronz cucerita la Campionatele Mondiale de sah de la Las Vegas, campionul roman Dieter Nisipeanu a primit de la forul international de specialitate un cec fara acoperire, a carui valoare s-a ridicat la aproape 150.000 de dolari.

Proverbul "Pestele de la cap se-mpute" pare a-si gasi cel mai bine intelesul in sahul mondial. Cecuri false, agresarea politistilor sau condamnari pentru fraude economice sint doar citeva dintre acuzatiile care li se aduc celor care conduc destinele "sportului mintii" - asa cum a fost denumit sahul. Cu "metodele de lucru" ale conducerii FIDE a facut cunostinta si romanul Dieter Nisipeanu, proaspatul campion european de la Varsovia. In urma cu sase ani, romanul a furnizat surpriza Mondialelor de sah de la Las Vegas, ajungind pina in semifinale.

Pentru performanta sa la aceasta competitie - medalie de bronz -, Dieter Nisipeanu a primit din partea forului international un cec in valoare de aproximativ 138.065 de dolari. Numai ca cecul dat de oficialii FIDE era fara acoperire, situatie in care se mai aflau alti zece participanti. "A fost o aventura cu acele cecuri. Initial, am facut turul Bucurestiului, de la o banca la alta, peste tot fiind refuzati. La inceput nu intelegeam ce se intimpla. Abia mai tirziu am aflat ca cecurile erau fara acoperire. Probabil, cei din conducerea FIDE nu au avut bani suficienti sa-i plateasca pe cistigatori. Dar nici nu ne-au spus nimic. Ne-au pus in situatii penibile. Abia dupa sase luni ne-au virat banii ce ni se cuveneau. Dieter i-a primit chiar de la presedintele Kirsan Ilyumzhinov", a declarat Andrei Istratescu, cel care i-a fost secondant lui Nisipeanu la Campionatul Mondial de la Las Vegas.

Bani cheltuiti in cazinouri

In vreme ce conducatorii FIDE se incurcau in explicatii - ba ca nu s-au potrivit conturile, ba ca au fost probleme cu niste bani veniti de la un sponsor - au existat multe voci care ii acuzau pe oficialii FIDE ca au cheltuit banii de premiere prin cazinourile din Las Vegas. Mai mult, s-a speculat la vremea respectiva ca abia dupa ce pagubitii au amenintat ca vor cere ajutorul FBI-ului, conducerea FIDE a decis sa le dea banii. "Nu s-a ajuns chiar pina acolo, astea sint povesti vinatoresti. Eu, unul, nu mi-as fi permis sa amenint pe nimeni cu FBI, de unde sa cunosc eu pe cineva acolo? Cert este ca vina a apartinut in totalitate federatiei internationale. Mi-au oferit fel si fel de explicatii, ca nu s-au potrivit conturile etc. Oricum, a fost o situatie jenanta, dar care s-a rezolvat intr-un final", a afirmat Dieter Nisipeanu. Cu banii primiti de la FIDE, Dieter a reusit sa-si cumpere un apartament in Capitala, sa inceapa o mica afacere, care s-a dovedit ulterior prea putin profitabila, dar si-a mai pastrat si ceva bani intr-o banca.

Corespondentul lui Crisan la FIDE

Presedintele Federatiei Romane de Sah, Alexandru Crisan - cercetat penal pentru fals si uz de fals, pare a avea un corespondent la cel mai inalt nivel: presedintele FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, mare admirator al lui Saddam Hussein. Daca Alexandru Crisan s-a multumit "sa ii plimbe" prin tribunale pe jurnalistii care i s-au opus, Ilyumzhinov pare sa fi mers chiar mai departe. Cu citiva ani in urma, se zvonea ca acesta ar fi suspect pentru uciderea ziaristei Larisa Yudina, una dintre contestatarele sale, lucru nedovedit insa.

Sah la rege

Cunoscut drept un contestatar al presedintelui FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, fostul campion mondial Anatoli Karpov intentioneaza sa faca ordine in sportul care l-a facut celebru. Astfel, rusul a decis sa candideze, anul viitor, la presedintia FIDE. "Un lucru este foarte clar: avem nevoie de un nou presedinte, dar si de o noua echipa care sa conduca forul mondial. Este absurd sa avem in frunte un om ca Zurab Azmaiparashvili (vicepresedinte FIDE), care a atacat un politist ca un nebun, sau cum e indianul Ummer Koya (alt vicepresedinte al FIDE), care a fost condamnat. Ce sa mai vorbim despre romanul Crisan, care a fost arestat? O adunatura de oameni draguti, nu credeti? Atunci de ce sa ne mai miram ca sahul are o imagine atit de proasta in zilele noastre", a declarat recent rusul Anatoli Karpov.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.