Canada si-a luat adio duminica seara de la Jocurile Olimpice de iarna, pe care le-a gazduit timp de doua saptamani, printr-o ceremonie electrizanta, desfasurata in fata a 60.000 de spectatori prezenti pe stadionul BC Place din Vancouver.

Dupa imnul canadian, care a rasunat de 14 ori in ultimele 15 zile, un record in istoria Jocurilor de iarna, purtatorii de drapeluri si atletii celor 82 de delegatii si-au facut intrarea pe stadion, relateaza AFP, conform NewsIn.

Primarul orasului Vancouver, Gregor Robertson, i-a inmanat drapelul olimpic presedintelui Comitetului Olimpic International, Jacques Rogge, care l-a transmis apoi lui Anatoli Pahomov, primarul statiunii ruse Soci, cea care va gazdui viitoarele Jocuri Olimpice de iarna, in 2014.

"A fost o competitie excelenta si foarte amicala", a remarcat Rogge declarand oficial Jocurile inchise, dupa ce mai intai l-a evocat emotionant pe sportivul georgian Nodar Kumaritasvili, cel care si-a pierdut viata in timpul antrenamentului la sanie chiar inainte de ceremonia de deschidere a celei de-a 21-a editii a Jocurilor Olimpice.

"Acum stiti cine suntem", a declarat John Furlong, presedintele comitetului de organizare, incantat ca a dat o noua imagine Canadei timp de 15 zile. Ca intreaga tara, de altfel, stadionul a intrat in delir cand Furlong a mentionat medalia de aur obtinuta de hockeistii canadieni.

Apoi o adevarata ninsoare cu fulgi de hartie a cazut peste stadion, iar flacara olimpica s-a stins. Aprinsa in octombrie, la Olympia, ea a parcurs 45.000 de kilometri traversand Canada pana a ajuns la Vancouver.

Jocurile Olimpice de iarna 2010 au fost dominate, potrivit clasamentului pe medalii, de Statele Unite, cu un total de 37 de medalii, dintre care noua de aur, 15 de argint si 13 de bronz. Urmeaza Germania, cu 30 de medalii, dintre care zece de aur, si Canada, cu 26 de medalii, dintre care 14 de aur, cele mai multe castigate de o tara participanta. Rusia s-a clasat abia pe locul al saselea, cu 15 medalii, fiind devansata de Norvegia (23) si Austria (16).

Romania, reprezentata de un lot de 29 de sportivi, care au concurat la noua probe dintre cele 86, nu a reusit sa obtina nicio medalie, insa si-a imbunatatit performantele fata de editiile trecute, obtinand in premiera doua locuri 11, la biatlon prin Eva Tofalvi si la bob pentru doua persoane. [JO: Romania, locul 15 la bob-4]

Delegatia romana a trecut si prin emotii, nelipsind accidentarile. Violeta Stramaturaru s-a accidentat serios in timpul unui antrenament la sanie, iar Edit Miklos a fost transportata la spital cu elicopterul dupa o cazatura in proba de coborare la schi alpin.

De altfel, accidentele au fost numeroase la aceasta editie a Olimpiadei de iarna, in special la sanie, la bob si la schi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.