La 11 ani dupa meciul fatidic contra reprezentativei Suediei, Generatia de Aur a pus sambata in scena semifinala visata atunci, contra campioanei mondiale, Brazilia.

Timisoara si-a facut bine lectiile pentru "Seara Campionilor". Puternic atasati de amintirile verii de legenda din urma cu 11 ani, peste 35.000 de spectatori au luat sambata seara drumul stadionului "Dan Paltinisanu", pentru a-i vedea din nou la lucru pe cei care scoteau in strada o tara intreaga in timpul World Cup 1994.

MAGIE

Desi timpul a trecut implacabil si asupra lor, componentii celei mai valoroase echipe reprezentative din istoria fotbalului romanesc au evoluat cu aceeasi placere de odinioara. Diagonalele lui Hagi, eleganta lui Belodedici si plasamentul lui Gica Popescu s-au completat perfect cu paradele lui Taffarel, explozia lui Leonardo ori clarviziunea lui Dunga. Tribunele au fost "scuturate" aproape neintrerupt de celebrele valuri care altadata insoteau mereu succesele pe banda rulanta ale echipei nationale.

SPECTACOL

Iesiti din tunel sub o ploaie de artificii, componentii celor doua formatii au ridicat in picioare zecile de mii de spectatori inca dinaintea fluierului de inceput. Dincolo de rezultat, toti cei care au asistat la seara de vis din inima Banatului au intinerit cu 11 ani, fie si numai pentru 90 de minute. Pana la urma, vom ramane cu satisfactia imensa ca am avut privilegiul sa crestem cu ochii in driblingurile care au inceput odata, demult, la Euro ’84, si s-au incheiat la CE 2000. Stiu asta cel putin 35.000 de spectatori, care n-au ezitat sa-si strige public durerea: "Suntem prezenti aici pentru o noapte de vis, o amintire dintr-un fotbal care azi ne este interzis".

I PENTRU SINISTRATI

Desi initial stabilisera ca intreaga suma rezultata din incasarile facute cu ocazia vanzarii biletelor si a tricourilor vandute la licitatie sa fie folosita pentru refacerea scolilor din zona Banatului care au fost afectate de inundatiile din primavara, organizatorii au redus la jumatate acesti bani. De comun acord cu sponsorii "Serii Campionilor", cealalta jumatate de bani va lua drumul zonei de sud a Moldovei, urmand sa fie folosita in scopul reabilitarii zonei calamitate de inundatiile din ultimele zile. "Nu puteam sa fim insensibili fata de ceea ce li s-a intamplat oamenilor de acolo, mai ales ca scopul meciului era unul caritabil", a spus sambata Gica Popescu.

A "MARCA" LOREDANA

Un moment penibil s-a consumat in timpul intonarii imnului Romaniei. In timp ce imnul Braziliei a fost interpretat impecabil de Ioan Gyuri Pascu, care a fost apoi chemat de delegatia formatiei-oaspete si felicitat de fiecare fotbalist "cariocas", Loredana Groza a dat cu nuca-n perete in momentul intonarii lui "Desteapta-te, romane!". Solista a gafat incredibil in cazul textului, incurcand strofele si versurile intre ele. Confuzia a fost totala, mai ales ca pe tabela erau afisate versurile corecte, care erau cantate si de cei 35.000 de spectatori, in vreme ce din boxe ieseau cu totul si cu totul alte cuvinte.

HUIDUIT

Cu 45 de minute inaintea inceperii partidei, pe gazonul stadionului "Dan Paltinisanu" si-a facut aparitia si presedintele FRF, Mircea Sandu. Imediat cum a intrat in vizorul tribunelor, oficialul a fost copios huiduit de catre spectatorii prezenti. Fara sa se arate prea perturbat, Sandu a traversat tot gazonul, de la vestiare pana la tribuna oficiala, de unde n-a mai iesit deloc pana la finele partidei.

OLTENESTI

Prezenti la meci, la tribuna in care sta mereu si galeria lui "Poli", cativa suporteri ai Universitatii Craiova au arborat doua bannere, in care-l atacau pe Gica Popescu. Pe primul era scris, cu rosu pe alb, numele acestuia cu litera mica, in vreme ce pe al doilea era inscriptionat cu negru: "Pentru Craiova nu mai existi". Cum spiritele au degenerat, au intervenit jandarmii, care l-au retinut pe Ovidiu Tudoran, zis si "Postasul".

Raducioiu: "N-am trecut degeaba prin fotbal!"

Dupa ce vineri a avut lacrimi in ochi la revederea cu fostii sai coechipieri, Florin Raducioiu (foto), autorul "dublei" antologice din meciul cu Columbia, nu s-a putut stapani nici la Timisoara.

Jurnalul National: Ce ai simtit sa joci contra Braziliei, intr-un meci dorit acum 11 ani?
Florin Raducioiu: A fost o mare bucurie, pentru ca m-am revazut cu toti baietii. Imi era dor teribil de ei. Au trecut niste ani de cand ne-am retras cei mai multi dintre noi, asa ca ne-am mai chinuit pe teren.

Te mai doare ratarea calificarii in semifinalele CM din ’94?
Da si nu. Inca ma gandesc ca am avut cea mai mare sansa din istoria echipei nationale. Am fi pus mari probleme Braziliei si ne-am fi putut califica in finala. In schimb, sunt multumit de ceea ce a realizat generatia noastra. N-am trecut degeaba prin fotbal!

Mai crezi intr-o noua "generatie de aur"?
Jur ca mi-as dori sa vina altii care sa ne depaseasca, dar e aproape imposibil. Totul vine din plan psihic, trebuie sa fii hotarat, sa-ti doresti ceva cu adevarat, sa fii dispus sa te sacrifici pentru asta.

Cum a fost publicul?
Senzational! Timisoara merita ca echipa nationala sa joace cat mai des aici. Am vazut ca au facut lucruri incredibile la nivelul echipei de club. Eu le tin pumnii sa castige campionatul viitor!

PROIECT

"Am inceput la Craiova anul trecut, acum am fost la Timisoara, iar la anul probabil ca vom organiza ceva similar in alta parte. E ceea ce putem noi sa facem pentru cei loviti de soarta"
Gheorghe Popescu

BUCURIE

"Ne simtim mai bine acum, cand stim ca am facut si noi ceva pentru oamenii mai putin fericiti. Ne bucuram sub ochii publicului, care ne purta spre victorie. Mingea inca ne asculta, cu alergatul e mai greu"
Gheorghe Hagi

DIPLOMATIE"Am ramas in relatii excelente cu Hagi si cu Popescu. Noi am fost mai obositi dupa drumul care l-am facut pana aici, dar scorul conteaza mai putin. Mi-as fi dorit sa fi jucat cu Romania in semifinala din 1994"
Taffarel


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.