Romania a ratat calificarea in semifinalele Cupei Davis, fiind invinsa de Croatia

Visul de preamarire al echipei Romaniei a fost destramat ieri de Ivan Ljubicici. Bosniacul naturalizat croat l-a "spulberat" pe Andrei Pavel, scor 6-3, 6-4, 6-3, aducand al treilea punct pentru ex-iugoslavi si, totodata, calificarea, pentru prima oara, in careul de asi al Cupei Davis. In ultimul meci, disputat dupa sistemul doua seturi din trei, Mario Ancici l-a invins pe Victor Hanescu: 7-6 (7/3), 7-6 (10/8).

Consolare de 190.000 de euro

Croatia a pus mana pe un premiu de 260.000 de dolari si va intalni, in septembrie, in semifinale, Rusia, care a eliminat Franta. Desi invinsi, romanii, care au jucat pentru prima oara dupa 22 de ani in "sferturi", s-au ales cu 190.000 de dolari si vor evolua la inceputul anului viitor in primul tur al Grupei Mondiale. Tricolorii n-au mai avut acces in semifinale de 33 de ani, cand Ilie Nastase si Ion Tiriac au jucat a treia si ultima finala cu "Salatiera de argint" pe masa, pierduta in fata reprezentativei SUA.

Misiune imposibila

Andrei Pavel n-a reusit ieri sa-i tina piept prea mult timp lui Ivan Ljubicici, numarul 19 mondial si de cinci ori finalist al unui turneu ATP in acest sezon. Romanul a parut stors de puteri dupa cele doua meciuri de cinci seturi disputate in zilele precedente. Primul set a fost adjudecat usor de Ljubicici, 6-3, dupa care "Cneazul" a schimbat tactica si a inceput sa atace, constientizand ca meciul inseamna ultima sansa a Romaniei. Pavel (31 de ani) s-a distantat la 3-0 in setul secund. Din pacate, el a capotat fizic. Incurajat de public, Ljubicici (26 de ani) a redevenit stapanul absolut al terenului si a castigat cinci game-uri consecutiv, trecandu-si in cont si setul al doilea. Debusolat, Pavel s-a resemnat, intelegand ca visul de a juca o semifinala in Cupa Davis s-a incheiat. Jocul a curs intr-un singur sens si, desi romanul a incercat, el n-a mai avut resurse sa rastoarne situatia. "Cneazul" a incheiat meciul in genunchi, comitand doua duble greseli fatale.

Batuti de un bosniac

Exact ca in meciul cu SUA, din primul tur al Cupei Davis, cand i-a batut pe Andy Roddick, pe Andre Agassi, la simplu, si pe fratii Bryan, la dublu, Ivan Ljubicici a adus Croatiei doua puncte si jumatate. Cu un serviciu de peste 200 de km/ora, "Liubo", aclamat de fani la scena deschisa, a invins practic de unul singur Romania. Dupa ce l-a umilit pe Victor Hanescu in prima zi, Ljubicici a fost mana forte a echipei de dublu si l-a ingenuncheat pe Pavel ieri. Dupa doar doua ore si noua minute de la debutul partidei, croatii au incins hora bucuriei pe teren, intr-o atmosfera de sarbatoare.

CROATIA - ROMANIA 4-1

> Vineri
Andrei Pavel - Mario Ancici 1-6, 6-4, 4-6, 6-3, 6-4
Ivan Ljubicici - Victor Hanescu 6-3, 6-2, 7-6(3)

> Sambata
Ivan Ljubicici / Mario Ancici - Andrei Pavel / Gabriel Trifu 5-7, 6-4, 6-7(9), 6-4, 6-4

> Ieri
Ivan Ljubicici - Andrei Pavel 6-3, 6-4, 6-3
Mario Ancici - Victor Hanescu 7-6 (7/3), 7-6 (10/8)

REZULTATELE DIN CUPA DAVIS

Bratislava: Slovacia - Olanda 4-1
Sydney: Australia - Argentina 1-4
Moscova: Rusia - Franta 3-2
Split: Croatia - Romania 3-1
Semifinalele, programate intre 23 si 25 septembrie, vor fi Slovacia - Argentina si Rusia - Croatia. Finala se va disputa intre 2 si 4 decembrie.

TENSIUNE

Ilie Nastase: "A fost furt pe fata"Miza meciului de dublu Andrei Pavel / Gabriel Trifu - Ivan Ljubicici / Mario Ancici, disputat sambata, si gravele erori de arbitraj in favoarea croatilor au incins cele doua echipe.

"Sa nu-i aud pe romani vorbind despre arbitraj. Au fost avantajati de nenumarate ori. Am fost si eu in Romania, asa ca stiu prea bine cum se fura acolo", a intepat Nikki Pilici, capitanul nejucator al croatilor, in timp ce Ivan Ljubicici s-a vaitat: "Este inacceptabil ceea ce au facut arbitrii. Romanii pot fi suparati pe arbitrii de linie, care au gresit omeneste, dar judecatorul de scaun le-a facut cadouri cu nemiluita".
La aceste atacuri a raspus si Ilie Nastase, presedintele FR Tenis, pe care finalul meciului l-a prins injurandu-i si facandu-le semne obscene arbitrilor de linie. "A fost furt pe fata. Pilici m-a dezamagit. Nu trebuia sa declare asa ceva, fiindca suntem prieteni", a precizat "Nasty". El l-a invins pe ex-iugoslav in finala de la Roland Garros, editia 1973.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.