Decesul unui sportiv georgian, in timpul antrenamentelor pentru proba masculina de sanie, a aruncat o umbra tragica asupra ceremoniei de deschidere a celei de-a XXI-a editii a Jocurilor Olimpice de iarna, care a avut loc vineri seara la Vancouver (Canada).

Nodar Kumaritasvili (21 ani) a incetat din viata dupa o cadere spectaculoasa, la o viteza de aproximativ 140 km/h, in urma careia a lovit un stalp metalic. Inconstient si cu fata plina de sange, sportivul a fost preluat imediat de catre medici, insa a decedat inaintea sosirii la spital, relateaza Agerpres.

Spectatorii prezenti la ceremonia de deschidere de la Vancouver au pastrat un minut de reculegere in memoria tanarul georgian, clasat pe locul 55 in clasamentul general al editiei 2008/2009 a Cupei Mondiale de sanie, in timp ce drapelul canadian si cel olimpic au fost coborate in berna.

In memoria tanarului sportiv a fost improvizat un altar pe partia de la Whistler, precizeaza Agerpres.

O fotografie a tanarului sportiv in actiune, flori si lumanari au fost depuse sub inelele olimpice instalate in spatele locului care va gazdui ceremoniile de premiere. Pe fotografie sunt scrise cateva cuvinte in limba engleza: 'In memoria lui Nodar Kumaritasvili. Odihneasca-se in pace!'.

In cursul discursurilor sustinute cu ocazia deschiderii Jocurilor, John Furlog, presedintele comitetului de organizare, si Jacques Rogge, presedintele CIO, au salutat memoria sportivului decedat.

Totodata, cu ocazia defilarii delegatiilor prezente la Vancouver, mai multi sportivi au purtat banderole negre la brat, in semn de doliu, unul dintre dintre cele mai emotionate momente ale defilarii reprezentandu-l intrarea pe stadion a delegatiei georgiene, toti spectatorii prezenti in tribune ridicandu-se in picioare pentru a o ovationa.

Ceremonia de deschidere, desfasurata pentru prima oara in istoria JO intr-o arena acoperita, s-a incheiat cu aprinderea flacarii olimpice, ultimii patru purtatori ai tortei fiind baschetbalistul Steve Nash, patinatoarea Catriona LeMay Doan, schionarea Nancy Greene si Wayne Gretzky, considerat cel mai bun jucator din istoria hocheiului pe gheata.

Steve Nash, Nancy Greene si Wayne Gretzky au aprins impreuna flacara olimpica, care va arde in interiorul stadionului BC Place din Vancouver pe durata celor doua saptamani de Jocuri (12-28 februarie)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.