Sezonul 2004-2005 se pare ca va fi cel mai disputat din ultimul deceniu, nu mai putin de patru grupari anuntandu-si intentia de a castiga titlul. Prin prisma transferurilor facute in pauza competitionala, principalele candidate sunt Dinamo si Poli Timisoara. Dupa achizitionarea lui McKain, banatenii le-au luat fata "cainilor" in ceea ce priveste valoarea lotului. Insa, pentru ca suntem in Romania, forta din teren nu este argumentul hotarator pentru cucerirea unei competitii. Din experienta ultimelor sezoane s-a vazut ca este foarte important ajutorul dat de "prieteni", fie in intalnirile directe, fie in cele indirecte.

'Cainii>> au pierdut-o pe Apulum

Retrogradarea lui Apulum Alba Iulia a fost o lovitura pentru Dinamo. In ultimele doua sezoane, dupa fiecare meci dintre cele doua echipe, presa a atras atentia ca pe teren s-au petrecut lucruri suspecte. Se stia faptul ca Cristi Borcea are afaceri in judetul Alba, o dovada in acest sens fiind si transferarea echipei a doua a clubului din Stefan cel Mare la Alba Iulia. Conducatorii "alb-rosiilor", cunoscuti ca fiind cei mai priceputi din Divizia A, s-au reorientat, insa, repede. Ei s-au oferit sa o ajute cu jucatori (Baltoi, Ilin, Cl. Dragan) pe nou-promovata Jiul Petrosani, echipa despre care s-a spus ca este obisnuita cu meciurile strategice. De asemenea, Poli Iasi are, in continuare, sprijin din partea lui Dinamo, intre cele doua cluburi existand o relatie de stransa colaborare. Sezonul trecut, moldovenii si-au facut datoria, Steaua castigand un singur punct din intalnirile directe.

FC Arges, impartita in doua

Cum la FC Arges exista, in continuare, jucatori care "ii apartin" lui Gigi Netoiu, Dinamo poate conta, la nevoie, pe o mana de ajutor din Trivale. Cu pitestenii, situatia este mai complicata, ei putand fi inclusi si in sfera de influenta a Rapidului. George Copos, patronul giulestenilor, este senator de Arges, el ajutand cu fonduri clubul "alb-violet". Ramane de vazut pentru cine va trage FC Arges in sezonul viitor. In mod sigur, echipa antrenata de Sorin Cartu trece printr-o perioada grea, avand nevoie, la randul ei, de sprijin.

Daca vor pierde lupta cu Dinamo pentru "teritoriul" pitestean, rapidistii nu se mai pot lega decat de faptul ca Ioan Ovidiu Sabau, noul antrenor al Gloriei Bistrita, a evoluat mult timp in Giulesti. Este greu de crezut, insa, ca "Motul" ar intra in jocurile de culise la care patronul sau, Jean Padureanu, este campion.

Steaua sufera si la acest capitol

Dupa ce Gigi Becali a inceput sa-i improaste pe toti cu noroi, Steaua a ramas izolata pe prima scena a fotbalului romanesc. Se poate spune ca, in acest moment, singurul aliat al formatiei din Ghencea este FCM Bacau. Nu se stie, insa, daca moldovenii nu isi vor schimba si ei orientarea, dupa ce presedintele onorific Dumitru Sechelariu a fost arestat si isi va pierde cu siguranta influenta, daca va fi condamnat la inchisoare. Un aliat virtual ar fi Otelul. Daca Lakshmi Mittal nu va investi la Galati, "otelarii" vor avea nevoie disperata de jucatori, pe care, prin prisma relatiilor cu Mihai Stoica, ii poate lua cu imprumut din Ghencea. Pana si Poli Timisoara sta mai linistita cand vine vorba de aliati. Afacerile facute cu FC National, club in vistieria caruia banatenii au bagat doua milioane de euro in sase luni, dar si noua colaborare cu Sportul Studentesc creeaza premisa incheierii unor "pacturi" absolut necesare, daca bogatasii din fruntea clubului de pe Bega isi doresc titlul chiar din acest an.

Exista, din fericire, si un grup al neutrilor

Razboiul pentru atragerea aliatilor nu s-a terminat, insa. Mai sunt patru cluburi care nu pot fi plasate, deocamdata, in vreo sfera de influenta, ele putand reprezenta arbitrii impartiali care sa influenteze soarta titlului. Cea mai importanta echipa este Farul Constanta, formatie care a invins, pe teren propriu, in campionatul trecut, pe Steaua, Dinamo si Rapid. O alta nuca tare pentru pretendentele la titlu va fi CFR Cluj, echipa lui Dorinel Munteanu, care a inceput sezonul cu o victorie impotriva lui Athletic Bilbao, in Cupa UEFA Intertoto. Ceilalti doi "neutri" sunt nou-promovatele FC Vaslui si Pandurii Tg. Jiu.

Conducatorii fotbalului ar tine cu 'Stefan cel Mare>>

Dinamo ar mai avea doi aliati importanti. Poate cei mai importanti. Dumitru Dragomir, presedintele LPF, s-a intalnit, saptamana trecuta, cu Giovanni Becali, semn ca de acolo, de sus, cineva o va iubi pe Dinamo in acest sezon. Asta dupa ce a fost atacat de Gigi Becali si s-a contrat, in trecut, cu George Copos. Steaua este in conflict deschis si cu FRF (vezi "cazul Radoi"), deci nici pe simpatia lui Mircea Sandu nu pot conta "militarii". Mai mult, se spune ca Nasul ar fi in relatii foarte bune cu Giovanni Becali, ale carui interese le-ar fi promovat, de-a lungul timpului, la echipa nationala. Asadar, avantaj Dinamo.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.