Presa franceza considera ca alegerea Londrei drept gazda a Jocurilor Olimpice din 2012 a fost una politica si acuza proasta imagine internationala dobindita in mandatul Chirac. Dupa ironiile legate de "vaca nebuna", ca urmare a disensiunilor pe marginea cotizatiilor la bugetul Uniunii Europene, francezii si britancii au gasit in preferarea Londrei ca gazda a Olimpiadei din 2012 un nou prilej de dispute.

Presa franceza considera ca victoria capitalei Marii Britanii asupra Parisului trebuie perceputa ca o alegere politica si economica, simbolul unui succes personal al premierului britanic Tony Blair si, totodata, un nou esec al presedintelui francez Jacques Chirac.

"Alegerea Londrei este politica", insista cotidianul "France Soir", care pune sub semnul intrebarii metodele de vot ale Comitetului International Olimpic (CIO). "Decizii socante, care nu au nici o legatura cu sportul si cu atit mai putin cu cerintele unui dosar de candidatura", sustine ziarul. "Minata din interior de propriul imobilism, Franta nu se mai bucura de aceeasi cota pe scena internationala. Dupa referendum, decizia CIO a cazut ca o ghilotina. Tony Blair zboara, in schimb, din succes in succes", considera, la rindul sau, cotidianul "Le Figaro".

"Imbatrinitul model francez"

De aceeasi parere este si "Le Parisien", care scrie ca "daca Franta a pierdut acest joc, acest lucru este cauzat de faptul ca imaginea sa pe plan international s-a deteriorat grav". "Modernul 'model Blair>> este pe cale de a se impune in Europa, in fata imbatrinitului 'model francez>>", crede cotidianul regional "Provence", parere impartasita si de "La Tribune". Ziarul economic "Les Echos" afirma ca "este o lectie de modestie, adresata tuturor si primului dintre noi".

Sub titlul "Neincredere si nedreptate", "L’Equipe" prezinta reactiile unor politicieni, sportivi si oameni simpli dupa decizia de la Singapore. "O imensa deceptie, foarte multa neincredere si un teribil sentiment de nedreptate: Franta era in stare de soc miercuri, dupa esecul Parisului si 'catastrofa>> atribuirii JO 2012 orasului Londra", scrie cunoscutul cotidian sportiv francez.

"Cine ride acum, domnule Chirac?"

In schimb, presa britanica, entuziasmata de alegerea Londrei, saluta prezenta celor 100.000 de britanici pe Trafalgar Square. "Times" afirma ca Londra are acum "o sansa de a-si consolida reputatia de oras mondial", avertizind asupra problemelor care urmeaza. Pentru "Daily Telegraph", "Marea Britanie este cistigatoare pe scena mondiala", iar aceasta victorie ii confera o superba aureola.

Pentru "The Guardian", "victoria Londrei constituie pur si simplu un rezultat stralucitor". Ziarul saluta, totodata, decizia de amplasare a Satului Olimpic in estul Londrei, zona cu cea mai mare diversitate etnica din Europa, care se confrunta insa in prezent cu numeroase probleme.

"The Sun", ziarul cel mai vindut din Regatul Unit, nu rateaza ocazia de a-l "intepa" pe presedintele francez Jacques Chirac, caruia ii reproseaza "aroganta exagerata" si "atacul grosolan" la adresa bucatariei britanice. "Cine ride acum, domnule Chirac?", se intreaba, la rindul sau, "Daily Mail". In sfirsit, cotidianul economic "Financial Times", mult mai serios, saluta efectele pozitive pe care le va avea asupra Londrei organizarea Jocurilor Olimpice .

"Ne asteptam la un efect stimulativ pentru intreaga economie britanica si, in special, in domeniile constructiilor, turismului si transporturilor", precizeaza ziarul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.