La primul meci cu Protasov antrenor, Steaua a fost condusa avind prima echipa in teren, dar a intors rezultatul cu rezervele.

Pe o temperatura de aproximativ 28 de grade Celsius, sub un soare naucitor, Steaua a debutat in seria jocurilor de verificare din "era Protasov", ieri seara, la Kaprun, impotriva campioanei Sloveniei, ND Gorica.

Stelistii au inceput mai bine partida, dar Iacob (7), dintr-o pozitie excelenta, a trimis cu capul mult peste poarta. Profitind de nesincronizarile din defensiva Stelei, slovenii au avut marile ocazii ale reprizei. M. Kovacevici a fost in doua rinduri oprit de Hamutovski (24, 29), insa portarul Stelei n-a mai avut ce face 6 minute mai tirziu, cind acelasi jucator, scapat din nou singur, a trimis mingea in plasa cu un lob elegant.

In repriza a doua, Protasov a schimbat total echipa, aruncindu-i in lupta pe pusti Simion, Orac, Enescu si Litu. Paradoxal, Steaua a dominat, insa Enescu a tras putin peste poarta din 14 metri (51), iar sutul lui Dinita a fost scos greu de portarul advers in minutul 57. Ros-albastrii au egalat prin Lovin, care in minutul 78 a executat impecabil o lovitura libera de la 25 de metri, mingea trimisa de mijlocas ducindu-se direct in vinclul portii. Campioana Romaniei a reusit sa cistige in minutul 89: Simion a facut o cursa senzationala de 50-60 de metri, a centrat perfect in fata portii si Dinita a inscris.

Iacob a scos penalty, Dica l-a ratat

Atacatul Victoras Iacob, transferat in aceasta vara in Ghencea, a fost folosit din primul minut de Protasov. El a fost activ in cele 45 de minute in care a evoluat, reusind in minutul 21, la scorul de 0-0, sa obtina un penalty. Lovitura de la 11 metri a fost executata de Nicolae Dica, insa ex-pitesteanul a batut neglijent, trimitind mingea peste poarta.

Steaua - ND Gorica 2-1 (0-1)
Au marcat: Lovin (78), Dinita (89) / M. Kovacevici (35)
Steaua, prima repriza: Hamutovski - Ogararu, Baciu, Ghionea, P. Marin - Nicolita, Paraschiv, Dica, Bostina - Iacob, Cristea
Steaua, repriza a II-a: M. Tudor - D. Balan, D. Goian, Keca, Nesu - Orac, Lovin, A. Enescu, Simion - Litu, Dinita. Antrenor Oleg Protasov

Antrenament cu Protasov

Caldura ochilor de otel
Oleg Protasov pare o stinca, dar daca te apropii mai mult observi ca zimbeste, stie sa rida si are chiar si momente cind se uita spre piscurile inzapezite, melancolic
Marius Margarit (Kaprun)

Ca sa dai mina cu Oleg Protasov trebuie sa fii pregatit. Prima senzatie e ca cineva iti stringe degetele intr-o menghina. Apoi e privirea, dura, care te strapunge. Imediat insa ochii capata reflexe strengaresti. Incredibil, ucraineanul de piatra stie sa zimbeasca: "Buna ziua", spune el mindru in romaneste. Apoi in engleza: "Salut, eu sint Oleg. Tu cine esti, ca nu te cunosc?". Asa decurge primul dialog cu nou antrenor al Stelei. Dupa numai citeva clipe insa, privirea ii redevine albastra, intensa, grea.

Comunicarea merge greu

Protasov a invatat deja numele elevilor sai. Tine si scorul in romaneste si a invatat si comenzile scurte. Comunicarea cu jucatorii este insa destul de anevoioasa inca. Secundul sau, Stefan Stoica, este indispensabil in transmiterea comenzilor. Din cind in cind mai face face pe interpretul si antrenorul portarilor, Andrei Speriatu. Ieri, tehnicianul a lucrat aproape o ora cu cei care aseara au fost titulari in amicalul cu HD Gorica. Si-a pus singur cele 6 jaloane care simulau adversarii din preajma careului si a exersat constructia si fazele fixe. Nu intotdeauna jucatorii intelegeau ce trebuia facut, dar incercau sa se ajute intre ei.

"Dai si pleci! Nu stai!"

Cind lucrurile nu merg, Protasov striga: "Gata! Opreste! We try again!". Da indicatii fiecarui jucator, le arata cum sa se plaseze. Lui Dica sau Bostina le reproseaza ca au momente cind stau si nu urmaresc faza. Asa ceva este inacceptabil pentru Oleg. "Dai pasa si pleci! Nu stai cu miinile in sold!", le spune in engleza. Gesticuleaza, se agita. Mai spune "repede", apoi trece la "bistra!, bistra!". Pe Cristea il invata cum sa loveasca balonul cu capul pentru a-i imprima directia dorita. "Nu roti capul, loveste mingea drept, cu fruntea, si da-i efect!", ii spune ucraineanul in engleza. Si fiecare schema se repeta, obsedant, pina cind iese bine.

Are nostalgia muntelui

Cit timp Stefan Stoica a condus incalzirea, privirea lui Protasov s-a ridicat de citeva, parca melancolica, spre virfurile inzapezite ale muntilor din aproperea Kaprunului. Dupa antrenament a marturisit franc: "Da, mi-au scapat de citeva ori ochii. E un peisaj super. In plus, eu sint un mare amator de schi. Mi-as dori sa ajung sa schiez acolo, sus. Dar acum nu e timp, avem de munca".

Pedrazzini e noul director sportiv

La o luna si jumatate dupa ce a plecat de la Steaua, fostul secund al lui Walter Zenga, Massimo Pedrazzini, va reveni in Ghencea in calitate oficiala. El va fi noul director sportiv al gruparii ros-albastre. Pedrazzini nu va avea nici o legatura cu echipa mare si nici nu va lua parte la sedintele de antrenamente, urmind sa se ocupe de Centrul de copii si juniori al Stelei, dar si de departamentul de Scouting. Lui Pedrazzini i s-a propus la finalul campionatului chiar postul de antrenor principal, insa a refuzat, spunind atunci ca nu-l poate trada pe Zenga. "Eu ma voi intoarce la Steaua doar impreuna cu Walter Zenga. Asa mi s-ar parea normal. Daca vine si el, vin si eu, daca nu, nu", spunea Pedrazzini in urma cu o luna.

"Cum sa fiu pus sub urmarire penala? Procurorul scria pe foaie invinuit, eu ii luam pixul din mina, taiam si scriam martor. Pai, ce, ei cred ca se pun cu Gigi Becali?"
Gigi Becali

"Nu-mi este frica de faptul ca voi putea ajunge la inchisoare. S-ar putea sa se faca si un astfel de abuz, dar in cazul asta se va ajunge in instanta si judecatorii vor rezolva situatia"
Gigi Becali

"Toate aceste probleme pe care le am cu Parchetul nu vor afecat imaginea Stelei. Din contra, lumea va aprecia faptul ca patronul de la Steaua e un luptator adevarat, se bate cu toti pentru a cistiga"
Gigi Becali

Hamutovski e cel mai matinal

In programul zilnic, stelistii au desteptarea la ora 8:00 si micul dejun o jumatate de ora mai tirziu. Dupa ploaia aproape continua de marti, ieri soarele a invadat din nou Kaprunul. Vasili Hamutovski, care este cel mai matinal dintre stelisti, a aparut la balconul camerei sale, dezbracat pina la briu, in ciuda celor numai 12 grade Celsius ale diminetii: "Eu nu am probleme. Eu obisnuit cu frigul. Acum cald si bine", a spus belarusul, in timp ce se intindea la soare.


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.