Alegere. Astazi, la Singapore, se decide gazda Jocurilor din 2012

Jocurile Olimpice reprezinta una dintre cele mai importante afaceri de pe planeta. O afacere care aduce notorietate, o rata fabuloasa de crestere economica si profituri de miliarde de euro, transformand orasul care gazduieste acest eveniment, macar si pentru o luna, in capitala lumii.
In 2008, crema sportului mondial se va reuni la Beijing, in China. Pentru Olimpiada din 2012, cinci metropole - Paris, Londra, Moscova, Madrid si New York - asteapta azi cu sufletul la gura momentul in care belgianul Jacques Rogge, presedintele Comitetului International Olimpic, va anunta, la "Raffles Convention Center" din Singapore, marele castigator. Eurosport va transmite, in direct, peste 10 ore de la sesiunea CIO, inclusiv momentul anuntului oficial (in jurul orei 14.40 - ora Romaniei).

Lovituri sub centura

Pana acum, cei cinci combatanti au aruncat in lupta tot ce au avut mai bun, intrecandu-se in promisiuni, pentru a pune mana pe cele cinci cercuri olimpice. Au deplasat la Singapore toata floarea cea vestita, de la capete incoronate (regina Sofia a Spaniei), presedinti de state (Jacques Chirac) si prim-ministri (Tony Blair, Mihail Fradkov), pana la staruri (David Beckham, Muhammad Ali, Nadia Comaneci, Miguel Indurain, Jean-Claude Killy, Steven Spielberg), sperand ca vor inclina balanta.

Marile favorite par a fi capitala franceza si cea britanica, potrivit raportului intocmit de comisia de evaluare. Cum "armele conventionale" s-au epuizat, de cateva zile s-a trecut la lovituri sub centura, cu declaratii agresive si replici pe masura, intre cei mai puternici oameni de pe planeta. Englezii au deschis focul: "Stade de France este o arena frumoasa, dar pentru jocul de rugby. Cum rugby-ul nu este sport olimpic, ne pare rau pentru ei...", a spus Rod Sheard, arhitectul viitorului Stadion Olimpic din Londra. Replica "cocosilor" a venit de la cel mai inalt nivel si a provocat o adevarata criza in privinta relatiilor diplomatice dintre cele doua mari puteri. "Nu poti sa ai incredere in niste oameni care gatesc atat de prost. Dupa Finlanda, Anglia este tara cu cea mai proasta mancare", a replicat presedintele francez Jacques Chirac.

Daca premierul englez Tony Blair a preferat sa taca si sa faca, el intalnindu-se cu membrii CIO, cei care vor vota orasul-gazda, tabloidele britanice au luat foc. "Uite cine vorbeste: cel mai nepopular presedinte din istoria Frantei. Chirac, care a jignit-o in public pe Margaret Thatcher, care isi insala cu regularitate sotia si care a luat mita pentru a acorda anumite contracte pe vremea cand era primar al Parisului", noteaza cotidianul "Daily Mirror".
Jocurile Olimpice au devenit o miza atat de mare, incat in politica nu mai este loc de diplomatie, iar in sport - de fair-play.

MADRID

Populatie: 5,3 milioane de locuitori
Sloganul candidaturii: "Preparados para ti" ("Pregatiti pentru tine")
Investitii prevazute: 6,4 miliarde de euro
Capacitatea stadionului olimpic: 75.000 de locuri
Sustinatori: Miguel Indurain, Raul
Avantaje: arene deja construite, influenta fostului presedinte CIO Juan Antonio Samaranch
Dezavantaje: capacitate redusa de cazare si pericolul unor atentate comise de organizatia separatista ETA
Sanse: 15%

LONDRA

Populatie: 7,3 milioane de locuitori
Sloganul candidaturii: "Back the bid" ("Sprijiniti candidatura")
Investitii prevazute: 14 miliarde de euro
Capacitatea stadionului olimpic: 80.000 de locuri
Sustinatori: David Beckham, Bobby Charlton, Daley Thompson
Avantaje: lobby foarte bun si cea mai mare suma destinata investitiilor
Dezavantaje: sistemul slab de transport
Sanse: 30%

NEW YORK

Populatie: 8,1 milioane de locuitori
Sloganul candidaturii: "Let the Dreams Begin" ("Lasati visurile sa inceapa")
Investitii prevazute: 6,2 miliarde de euro
Capacitatea stadionului olimpic: 80.000 de locuri
Sustinatori: Nadia Comaneci, Bob Beamon, Ian Thorpe, Muhammad Ali
Avantaje: un dosar bun si locuri de cazare suficiente
Dezavantaje: probleme cu finantarea pentru construirea stadionului olimpic
Sanse: 10%

MOSCOVA

Populatie: 10,4 milioane de locuitori
Sloganul candidaturii: "Imagine it now" ("Imagineaza-ti acum")
Investitii prevazute: intre 6 si 7 miliarde de euro
Capacitatea stadionului olimpic: 80.000 de locuri
Sustinatori: Evgheni Kafelnikov, Alexei Nemov
Avantaje: infrastructura deja existenta
Dezavantaje: dosar de candidatura incomplet
Sanse: 5%

PARIS

Populatie: 11,1 milioane de locuitori
Sloganul candidaturii: "L’Amour des Jeux" ("Din dragoste pentru Jocuri")
Investitii prevazute: 11,5 miliarde de euro
Capacitatea stadionului olimpic: 80.000 de locuri
Sustinatori: Zinedine Zidane, Marie-Jean Perec, Jean-Claude Killy
Avantaje: sustinerea publica, un dosar "beton" si faptul ca a pierdut Olimpiada din 2008 la mustata, in favoarea Beijingului
Dezavantaje: Respingerea Constitutiei Europene a dat de gandit membrilor CIO
Sanse: 40%

DECLARATII

Stade de France este o arena frumoasa, dar pentru jocul de rugby. Cum rugby-ul nu este sport olimpic, ne pare rau pentru ei... Rod Sheard, arhitectul viitorului Stadion Olimpic din Londra

Nu poti sa ai incredere in niste oameni care gatesc atat de prost. Dupa Finlanda, Anglia este tara cu cea mai proasta mancare Jacques Chirac, presedintele Frantei

Incognito realizat de BBC

Candidatura Londrei a fost implicata intr-un scandal de coruptie izbucnit chiar inainte de inceperea JO de la Atena. Reporteri de la BBC s-au dat drept oameni de afaceri cu interese la Londra si au incercat sa mituiasca mai multi membri ai CIO. Ivan Slavkov, presedintele Comitetului Olimpic Bulgar, a fost filmat in timp ce dadea indicatii despre cum pot fi cumparate voturile. De altfel, Slavkov nici nu va avea drept de vot la alegerile de astazi.

Indoieli au planat si asupra modului in care au fost alese Sydney si Salt Lake City pentru JO de vara din 2000, respectiv Olimpiada de iarna din 2002. In scandalul Sydney a fost implicat si Alexandru Siperco, singurul roman membru al CIO. Presa australiana a sustinut ca ginerele lui Siperco ar fi fost angajat ca inginer la caile ferate din statul New South Wales, pentru ca romanul sa favorizeze candidatura orasului Sydney.

Dintre cei 116 membri ai CIO, in primul tur vor vota numai 99. Jacques Rogge a anuntat ca nu-si va exprima optiunea, grecul Nikos Flateros n-a venit la Singapore, iar reprezentantii tarilor din care fac parte orasele candidate nu pot vota.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.