Comitetul International Olimpic va stabili, astazi, la Congresul de la Copenhaga, gazda Jocurile Olimpice de vara din 2016, avand de ales dintre orasele Chicago, Madrid, Rio de Janeiro si Tokyo.
Initial, au fost depuse 21 de cereri de candidatura, fiind aprobate doar sapte, Chicago, Madrid, Rio de Janeiro, Tokyo, Baku, Praga si Doha. In finala au ramas doar patru orase, dupa ce Doha, chiar daca a avut un punctaj mai mare decat Rio, nu s-a calificat deoarece isi propusese sa organizeze aceasta editie a Jocurilor Olimpice in luna octombrie, in afara calendarului CIO, iar Praga si Baku nu au primit punctajul necesar.

Potrivit NewsIn, procesul de candidatura a fost compus din doua faze, astfel, in prima etapa orasele aplicante au raspuns unor chestionare despre importanta organizarii cu succes a unei editii a Jocurilor Olimpice. CIO a urmarit sa afle prin aceste chestionare capacitatea oraselor de a gazdui o asemenea competitie si sa vada punctele tari, dar si cele slabe ale planului de organizare.

Dupa ce s-au analizat aceste chestionare, CIO a ales orasele care merg in urmatoarea faza. Cea de-a doua faza a avut la baza tot un chestionar, mult mai elaborat, dar si vizite de cate patru zile in orasele acceptate in aceasta etapa. In cadrul acestor inspectii, Comisia de Evaluare viziteaza arenele propuse si discuta despre temele legate de candidatura orasului. Cu o luna inainte de a se alege gazda competitiei, comisia a intocmit un raport despre toate cele patru candidate din faza finala.

Congresul in cadrul caruia se alege gazda trebuie sa aiba loc intr-un oras care nu si-a prezentat candidatura pentru editia JO in cauza. Alegerea orasului care va organiza Jocurile Olimpice este facuta de membrii CIO, fara cei onorofici, fiecare avand dreptul la un vot.

Evenimentul stabilirii orasului gazda a JO 2016 va avea loc astazi, la Copenhaga, de la ora 18:00 (ora Romaniei), si va fi transmis in direct de Eurosport.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.