Documentarul O tara injunghiata in inima, realizat de producatorul ungar Gabor Kalomista, despre uciderea handbalistului roman Marian Cozma, sportiv al echipei ungare KC Veszprem, a fost lansat, marti seara, la Arad, in cadrul Festivalului International de Film Ro IFF.
Filmul de 84 de minute a fost prezentat la Teatrul Vechi din Arad, in prezenta mai multor juniori de la doua echipe de handbal, dar si a componentelor echipei de baschet BC ICIM, potrivit NewsIn.

"Este premiera mondiala a documentarului realizat in memoria lui Marian Cozma. Realizatorii nu si-au propus sa gaseasca vinovatii sau sa dea un verdict. Pur si simplu au analizat o realitate. Mesajul e ca filmul vrea sa ne faca sa intelegem lumea, realitatea in care traim, ce se intampla in jurul nostru si poate sa devenim mai umani, totusi. Realizatorii nu si-au propus sa caute vinovati. Initial au plecat de la lucrul acesta, dar, pentru ca ancheta a durat mult si au fost probleme, au schimbat subiectul si l-au facut altfel”, a declarat Cornelia Palos, directorul Ro-IFF.

In cadrul documentarului sunt inserate declaratii ale jucatorilor de la KC Veszprem, oficialilor clubului, dar si ale anchetatorilor din Ungaria, despre modul in care s-au petrecut faptele in seara in care Marian Cozma (26 de ani) a fost ucis intr-o discoteca din orasul ungar. De asemenea, sunt prezentate imagini de la reconstiturile facute organele de ancheta din Ungaria, pe baza imaginilor suprinse de camerele video amplasate in discoteca in care s-a produs altercatia, in urma caruia jucatorul roman a fost injunghiat mortal.

Realizatorii filmului au purtat un dialog si cu tatal lui Marian Cozma. Petre Cozma a spus ca nu il intereseaza speculatiile facute pe seama modului in care a fost ucis fiul sau. „Eu astept rezultatul final“, a spus tatal lui Marian Cozma. Intrebarea pe care si-o pune Petre Cozma in documentar este de ce agresorii au strabatut aproape 41 de kilometri pentru a-l ucide pe fiul sau.

Documentarul producatorului Gabor Kalomista cuprinde si imagini din meciurile sustine de Marian Cozma la echipa ungara, dar si momente surprinse in zilele care au urmat dupa uciderea acestuia. In film sunt prezentate imagini cu coechipierii lui Cozma, care au purtat la antrenamente tricouri cu fotografia handbalistului roman si numarul 8, purtat de acesta. De asemenea, documentarul surprinde momentele in care componentii echipei KC Veszprem, dar si locuitorii din orasul ungar aprind lumanari si aduc flori la sediul clubului, unde era sicriul cu trupul neinsufletit al lui Marian Cozma.

Jucatorii de la Veszprem, cei de la clubul Dinamo au fost mereu langa mine. Fiul meu a fost iubit si in Ungaria si in Romania“, le-a spus Petre Cozma realizatorilor filmului.

Printre cei care au vizionat, marti seara, filmul „O tara injunghiata in inima“ au fost si cei care au fost prezenti in Vama Nadlac in momentul in care sicriul lui Marian Cozma a fost adus in tara. „Ne bucuram de acest film. O sa ne aducem aminte cu placere de Marian. A fost un mare handbalist, un sufletist, un baiat care radia. Pacat de el. L-am intampinat cand l-au adus in tara. Imi pare rau ca pe terenurile de sport s-a ajuns la asa ceva. Speram ca aici in Arad sau la noi in tara nu se va intampla niciodata asa ceva“, a spus Mihai Petrica, presedintele Handbal Club Arad.

Marian Cozma a fost injunghiat mortal in noaptea de 7 spre 8 februarie 2009, in timp ce se afla in discoteca „Patriota Lokal“, din orasul ungar Veszprem, impreuna cu alti colegi, pentru a sarbatori nasterea copilului unuia dintre coechipierii sai. Atunci a avut loc o altercatie. Cozma a fost atacat de un grup de aproximativ treizeci de romi, fiind injunghiat de trei ori, inclusiv in inima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.