Pentru ca "oamenii grei" care si-au construit vile pe malurile lacului Snagov nu doresc sa fie deranjati, amenajarea unei piste olimpice pentru canotaj, sport care a adus Romaniei aproape 150 de medalii, este imposibila in aceasta zona .

Politicienii se ingramadesc sa-si asocieze imaginea de cea a sportivilor care se intorc acasa "incarcati" de medalii de la intreceri de anvergura. Cind vine insa vorba de o investitie intr-o baza de antrenament, oamenii politici parasesc prim-planul. Acesta este si cazul canotajului romanesc, sport care a adus, de-a lungul anilor, 106 medalii mondiale si 35 olimpice.

Desi canotorii obtin performante pe banda rulanta, nimeni nu e dispus sa investeasca in construirea unei piste olimpice moderne pentru acestia. Si asta, in vreme ce pentru amenajarea lacului Snagov impotriva inundatiilor inexistente conducerea Companiei Apelor Romane este dispusa sa cheltuiasca 40 de milioane de euro.

Din usa-n usa trintita-n nas

Retrasa din activitatea competitionala dupa JO de la Atena, Elisabeta Lipa a lasat o portita deschisa in ceea ce priveste revenirea sa pentru Olimpiada de la Beijing. "Promit ca, daca se va construi o pista de canotaj la Snagov, mai fac un ciclu olimpic. Trebuie sa am continuitate in pregatire, asa ca va rog, ginditi-va ce faceti, sa construiti pista mai repede", a spus Lipa.

Ba mai mult, fosta canotoare nu s-a oprit la vorbe, ci a batut din usa-n usa, in ideea ca cineva o va ajuta sa-si implineasca visul. "Am fost in audienta de la presedintele Agentiei Nationale pentru Sport pina la ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, peste tot unde am crezut ca am o sansa. Degeaba insa, toata lumea da din gura, dar nimeni nu misca un deget. Cine are bani de investit intr-o pista olimpica?", a declarat multipla campioana olimpica.

Mai e o sansa

Daca varianta Snagov a picat din start, federatia de specialitate cauta acum o noua locatie: "Avem doua posibilitati: ori in Calarasi, ori in aval de Bascov. In acest sens am discutat atit la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, cit si la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur. Solutii exista, acum trebuie sa facem rost de bani. Federatia nu are cu ce sa plateasca. Am facut un proiect, sa vedem daca-l putem concretiza. O pista clasica, cu canal de intoarcere, ne-ar costa in jur de 10 milioane de euro. Noi vom incerca sa ne adaptam conditiilor de la noi si sa amenajam una mult mai ieftin, cu 5-6 milioane de euro. Firma care se va ocupa cu lucrarile la autostrada Pitesti-Curtea de Arges ne-a promis ca ne va ajuta cu acest proiect", a declarat presedintele FRC, Ioan Dospinescu. •

Locatia Snagov a cazut

Cindva, lacul Snagov nu era decit un urias ochi de apa, de 576 hectare, 18 km lungime si 1 km latime maxima. Dupa 1990 insa, pe malurile lacului s-a declansat o adevarata intrecere de ridicare a unor resedinte tot mai luxoase, mai impunatoare, apartinind celor mai bogati romani. Multimea de vile construite cu "vedere la lac", printre care unele trecute in "palmaresul" unor personalitati ca Ion Tiriac, Viorel Catarama, Mihaela Radulescu, Dinu Patriciu ori Irinel Columbeanu, a facut din lacul Snagov si malurile lui un teritoriu exclusivist al oamenilor bogati. "La Snagov nu se poate face nimic. Toate malurile sint ocupate de vilute ale unor oameni grei. Aici probabil va ramine doar baza de antrenament si atit", a spus Lipa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.