Dieter Nisipeanu a triumfat la Europenele de sah de la Varsovia

Marele maestru international Dieter Nisipeanu a revenit ieri in tara, dupa ce a castigat, vineri seara, titlul de campion continental la Europenele de la Varsovia. Rasplatit de organizatori cu 20.000 de euro, brasoveanul va fi premiat si de Agentia Nationala pentru Sport, urmand sa incaseze 100 de milioane de lei.

EVZ: Dieter, ai stabilit o performanta unica pentru sahul romanesc. Te-ai asteptat sa devii campion european?
Nisipeanu: Speram sa iau titlul. N-am fost sigur ca voi castiga. Sunt foarte multumit de acest succes, fiindca am jucat impotriva unor sahisti valorosi din fosta URSS. Nu m-as fi asteptat sa ma impun in toate meciurile.

Ce-ai facut imediat dupa ce ai intrat in posesia titlului?
(Rade). Mi-am sunat sotia. Am vrut sa-i fac o surpriza, dar Nicoleta aflase deja ca sunt campion european.

Ai petrecut in vreun fel dupa victorie?
N-a fost ceva deosebit. Fiind cazat intr-o baza de tratament, am fost cam izolat fata de lume. Nici daca as fi vrut sa ma distrez n-as fi putut. Am baut doar o sticla de sampanie cu cinci compatrioti.

Baza de tratament?
(Rade). De fapt, nici nu stiu cum sa caracterizez locatia. Sa zicem ca a fost un hotel situat departe de lumea civilizata. Mai exact, am locuit intr-un catun, aflat la doi kilometri de sala de competitii.

Sa intelegem ca organizarea turneului a lasat de dorit?
Pot sa va spun ca organizarea n-a fost extraordinara. Mancarea n-a fost grozava, dar pana la urma totul a iesit cu bine. In aceste conditii, Romania ar fi putut organiza fara probleme un campionat european de sah.

Ai castigat 20.000 de euro. Ce vei face cu banii?
(Rade). Da, da. Dar din 20.000 am ramas cu 18.000, mi s-a tras un comision de zece la suta. Fiecare trebuie sa plateasca impozite si alte taxe. E o suma prea mica pentru a face vreo investitie. O sa-mi cumpar probabil o masina. Voi studia preturile si modelele, dupa care o sa iau o decizie.

Ce vise ai?
Pai nu e vorba neaparat de vise. Sunt campion european si simt ca pot face o performanta mult mai mare. Vreau sa fiu numarul unu mondial. Mai am niste etape de trecut in sah. Cred ca mi-ar ajunge un cincinal ca sa devin cel mai bun sahist din lume.

Te-ai gandit sa te reapuci de studii?
Sincer, nu mi-am propus sa termin liceul. Mi-am facut un scop in viata. Sunt pe un drum bun si am o situatie materiala fericita. Am ales sahul si n-am de gand sa renunt la acest sport.

Daca ar fi sa urmezi o scoala, spre ce domeniu ai aspira?
M-ar interesa psihologia. Aceasta disciplina se potriveste pana la urma cu sahul si mi-ar servi ca un indrumar in viata.

Ce planuri ai pentru aceasta vara?
Imi iau vacanta. O sa merg la nunta fratelui meu. Am timp suficient sa ma gandesc la ceea ce voi face pe urma.

Ai vreun sahist preferat cu care ai dori sa joci?
Da. As fi vrut sa-l bat pe Kasparov. Din pacate, el s-a retras din activitatea competitionala.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.