O mina de romani traieste in aceste zile momente de glorie la mii de kilometri departare de casa. Anghel Iordanescu si colaboratorii sai de la Al-Ittihad sint de vineri seara eroii Arabiei Saudite, ridicati in slavi pentru cistigarea Cupei Campionilor Tarilor Arabe in fata tunisienilor de la Sfaxien. Si nu oricum, ci dupa doua victorii: 2-0 in tur si 2-1 in retur.

In spatele acestei performante se ascund multe sacrificii. Viata printre straini, departe de familie si prieteni, nu e intotdeauna roza. Gazeta Sporturilor i-a vizitat zilele trecute si a vazut cum traiesc si muncesc la Jeddah antrenorii Anghel Iordanescu, Grigore Sichitiu, Ilie Stan, Dumitru Moraru (foto, de la stinga la dreapta), medicul Claudiu Stamatescu si masorul Florin Caprarus. Orasul Jeddah e situat in vestul Arabiei Saudite, in apropiere de Mecca si Medina, si este port la Marea Rosie, avind o populatie de peste 2,3 milioane de locuitori.

Paziti cu mitralierele

Fostul selectioner si colaboratorii sai locuiesc intr-un campus de vile, destinat in special diplomatilor si afaceristilor straini. Generalul sta intr-o casa cu 4 camere si un living si conduce un jeep Volkswagen Touareg. Zona, ceva in genul Cartierului Francez din Bucuresti, beneficiaza de un sistem de paza si securitate foarte riguros, asigurat zi si noapte de militari inarmati pina-n dinti. Piesele de rezistenta ale soldatilor sint citeva mitraliere de calibru, care troneaza amenintator pe afeturi, gata de lupta. In incinta campusului, romanii se simt mai in largul lor, deoarece aici nu actioneaza legile stricte islamice. Ei au destule mijloace de agrement: piscine, terenuri de tenis, baschet, volei, sala de fitness si diverse jocuri. De asemenea, in campus mai au la dispozitie un restaurant si un minimarket.

Lupta cu singuratatea

Romanilor de la Al-Ittihad nu le-a fost prea usor sa se acomodeze cu modul de viata din Arabia Saudita. "Singuratatea ne apasa cel mai tare. Merita insa sacrificiul pentru banii pe care ii cistigam", este concluzia lor de baza. Potrivit informatiilor care circula pe Internet, orasul Jeddah este considerat mai tolerant decit capitala Riad.

Anghel Iordanescu nu a rezistat fara familie, care s-a reintregit la Jeddah, joia trecuta, cu o zi inaintea finalei cu Sfaxien. Fostul selectioner s-a bucurat enorm cind si-a revazut sotia, Valeria, si copiii, Alexandru, Andrei si Maria. "Stati usor, sa o pup intii pe mama, fiindca de ea mi-a fost dor cel mai mult. Haideti repede, ca nu e voie sa ne sarutam in public!", le-a zis Puiu sotiei si copiilor, la sosirea acestora pe aeroportul din Jeddah. Edi, baiatul cel mare, nu si-a insotit familia, el vizitindu-si tatal luna trecuta.

Iordanescu e un om fericit. A cistigat Cupa Campionilor Tarilor Arabe si a primit vizita sotiei si a copiilor. El are contract cu Al-Ittihad pina in vara lui 2006

Cinci rugaciuni si un antrenament

Programul echipelor din Arabia Saudita este total diferit de al unei formatii europene. Anghel Iordanescu s-a adaptat particularitatilor zonei si conduce zilnic doar un antrenament, seara, deoarece tine cont de obiceiurile religioase ale fotbalistilor si de caldurile teribile de peste zi. Jucatorii respecta cu strictete orele stabilite pentru cele cinci rugaciuni zilnice. Astfel, ei se trezesc dimineata la 5:30, pentru prima rugaciune, cind si maninca ceva usor. Apoi se culca din nou si repeta obiceiul intre 12:30 si 13:00. Iau masa de prinz, dupa care intra iarasi la somn. A treia rugaciune ii gaseste pe fotbalisti inaintea antrenamentului, care se desfasoara la o temperatura de peste 30 de grade Celsius. Jucatorii sint chemati in cantonament cu o zi inaintea meciurilor obisnuite de campionat si cu doua inaintea derbyurilor.

Buget nelimitat

Fostul selectioner isi face meseria in conditii exceptionale la Al-Ittihad. "Avem stadion de antrenament cu 4.000 de locuri, cu gazon biliard si vestiare care stralucesc. In plus, exista si doua terenuri cu iarba pentru juniori, cantonamentul e luxos, sala de forta utilata cu aparate de ultima generatie, piscina, restaurant. "Nu-mi lipseste nimic, iar cind am intrebat cit e bugetul mi s-a spus ca e deschis. In Algeria, am fost cu un avion inchiriat de la Boston cu 200.000 de dolari. N-am vazut in viata mea asa ceva", a spus Puiu. Sauditii au fost cantonati pentru returul cu Sfaxien la hotel Marriott.

Strategia Generalului

Bun cunoscator al fotbalului din Arabia Saudita inca din perioada cind a antrenat pe Al Hilal, Anghel Iordanescu stie care este reteta succesului in zona Orientului. "Echipele din Arabia Saudita au voie sa foloseasca trei jucatori de cimp straini. Federatia nu permite transferurile de portari de afara, pentru a proteja goalkeeperii autohtoni care asigura fondul de selectie la echipa nationala. Asadar, am nevoie de trei 'stranieri>> foarte buni, plus 7-8 fotbalisti arabi buni, dar care sa nu fie internationali, pentru ca nu-i pot folosi cind sint chemati la lot. Aici, campionatul nu se intrerupe cind joaca echipa nationala", a precizat Iordanescu. Al-Ittihad este gata sa plateasca 13 milioane de dolari pe un brazilian, jucatorii cariocas fiind la mare cautare in Arabia Saudita fiindca se acomodeaza cu caldura.

Salariile anuale ale romanilor de la Al-Ittihad

Anghel Iordanescu - antrenor principal - 1,2 milioane $
Grigore Sichitiu - secund - 120.000 $
Ilie Stan - secund120.000 $
Dumitru Moraru - antrenor de portari - 120.000 $
Claudiu Stamatescu - medic - 84.000$
Florin Caprarus - masor - 30.000 $
* Alti colaboratori: fizioterapeut italian (180.000 $), preparator fizic italian (120.000 $), masor sirian (30.000 $).

Puiu vrea la mondialul cluburilor

Iordanescu nu a intrat in vacanta. Al-Ittihad va disputa joi, la Riad, semifinala campionatului Arabiei Saudite, cu rivala Al Hilal. Cistigatoarea va intilni in ultimul act, pe 13 iulie, formatia Al Shabab, locul intii in sezonul regulat. Vacanta va dura pina la inceputul lui august, dupa care Puiu isi va duce elevii intr-un cantonament in Italia, pentru a pregati confruntarea cu echipa chineza Shandong Luneng, unde este legitimat atacantul roman Ionel Danciulescu, programata in septembrie in "sferturile" Cupei Campionilor Asiei. Obiectivul Generalului cu Al-Ittihad este sa ia si acest trofeu, pentru a participa la Campionatul Mondial al cluburilor.

Flirtul si alcoolul sint interzise

In Arabia Saudita exista Politia religioasa, numita si Autoritatea pentru promovarea virtutii si prevenirea viciului. Pe linga dreptul de a aresta persoanele fara legaturi de rudenie care socializeaza intre ele, membrii Politiei religioase pot interzice produsele gen papusile Barbie sau jocurile Pokemon. Ei au lansat de curind un site pe care oamenii pot "turna" activitatile ne-islamice sesizate in tara. Legile stricte ale Islamului interzic consumul de carne de porc sau de alcool, dar si existenta teatrelor si a cinematografelor ca spatii publice.


Despre autor:

Gazeta Sporturilor

Sursa: Gazeta Sporturilor


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.