Incepand din acest sezon, reprezentantele Romaniei in cupele europene intampina dificultati mai mari decat cele ridicate de adversarii din teren. Din cauza normelor impuse de UEFA, cele mai multe dintre arenele din Romania nu pot primi acreditarea pentru a gazdui o partida din faza grupelor Ligii Campionilor sau a Cupei UEFA. Referindu-ne strict la aceasta editie, cand toate cele trei reprezentante sunt din Bucuresti, trebuie spus ca numai Rapidul si-ar putea sustine toata campania pe teren propriu, in eventualitatea in care giulestenii ar trece de tururile eliminatorii.

Inainte de sfarsitul campionatului 2004-2005, Gigi Becali a anuntat ca Steaua va avea, din toamna, un gazon "occidental", pentru a nu ne mai face de ras in fata marilor puteri fotbalistice. Insa, cu doar cateva zile inaintea datei la care se stabilise inceperea lucrarilor pentru care se organizase si o licitatie, oficialii Stelei au anuntat ca montarea unui nou gazon se amana. Cauzele sunt incerte, banuindu-se ca tergiversarea are legatura cu criza financiara prin care trece patronul Gigi Becali. Teoretic, daca nu incep reparatiile, Steaua ar putea evolua in Ghencea in grupele Ligii Campionilor sau, eventual, in cele ale Cupei UEFA. Practic, daca ar ploua sau ninge mai serios cateva ore, terenul ar deveni impracticabil. Asadar, pentru a fi asigurati, "ros-albastrii" ar trebui sa negocieze cu Gino Iorgulescu pentru inchirierea arenei din Cotroceni. Si aici, Gigi Becali ar putea sa-l aiba ca rival pe varul sau, Giovanni, intrucat nici Dinamo nu poate disputa, in "Groapa", meciurile din aceeasi faza a grupelor. Avantaj Gino, care, atunci cand are pe cineva la mana, se spune ca "ii ia si pielea de pe el". Mai ales acum, cand poate organiza si o licitatie...

Nu exista grupuri sanitare sau acoperis

Problemele dinamovistilor nu se sfarsesc o data cu anuntarea bugetului-record si a transferurilor numeroase. Chiar daca se califica in grupele Cupei UEFA (obiectivul principal al vicecampioanei), echipa antrenata de Ioan Andone nu poate aduce adversari de renume in Stefan cel Mare. Potrivit unui articol postat pe site-ul suporterilor "cainilor", www.dinamomania.net, "din punctul de vedere al stadionului, Dinamo nu este pregatita sa joace intr-o asemenea faza (...) Se stie ca, de la stagiul grupelor, meciurile trebuie sa se dispute pe o arena care trebuie sa aiba un anumit numar de grupuri sanitare uni-sex la mia de spectatori, o treime din stadion sa fie acoperita, un anumit numar de scaune si mese de scris pentru jurnalisti, conexiune la Internet, telefon, fax, monitorizare a suporterilor cu circuit inchis de televiziune, plan de evacuare in caz de forta majora etc.". Toate acestea nu se pot construi peste noapte, fiind, practic, imposibila remedierea situatiei pana in sezonul urmator. Probabil, la acest lucru se va gandi si noul presedinte executiv, Giovanni Becali, dupa numirea oficiala, care este programata pentru astazi dupa-amiaza.

Cum Stadionul "Lia Manoliu" este, in continuare, un santier, in afara de mutarea pe Cotroceni, pentru Steaua si pentru Dinamo ar mai exista doar varianta Stadionului Rapid, dar este foarte greu de crezut ca vreuna dintre parti va lua in calcul aceasta solutie.

'Ros-albastrii>> isi pierd din abonati

Suporterii Stelei sunt tot mai nemultumiti de campania de transferari. Doriti in Ghencea, Plesan, Guso, Daouda, Mara si G. Bucur au ajuns la Dinamo, Rapid sau Poli Timisoara, ceea ce i-a facut pe multi sa prevesteasca un sezon dezastruos pentru gruparea "ros-albastra". Pentru prima oara dupa multi ani, "militarii" au "slabit" in pauza competitionala, in loc sa se intareasca.

Culmea, aceasta situatie exista tocmai cand trebuia ca echipa sa se fortifice pentru obtinerea calificarii in grupele Ligii Campionilor.

"O sa ajungem la fel ca Universitatea Craiova", s-a opinat pe site-ul oficial al fanilor Stelei, acolo unde tot mai multi anunta ca nu mai au de gand sa isi innoiasca abonamentul pentru partidele sustinute de elevii lui Protasov pe teren propriu.

Arenele ne fac de ras in Europa

Dupa meciul din Cupa UEFA Intertoto, dintre CFR Cluj si Athletic Bilbao, presa iberica a ironizat stadionul ceferistilor. Cotidianul spaniol "AS" a comparat arena din Cluj cu cele pe care s-ar disputa, in mod normal, meciurile din perioada de pregatire: "Pe acest teren din Transilvania, apropiat de locurile de unde a luat nastere legenda Contelui Dracula, Athletic trebuia sa dispute un meci din Cupa UEFA Intertoto, incercari precum aceasta fiind obligatorii pentru ca echipa sa ajunga in Cupa UEFA".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.