Comisia Nationala Antidoping considera ca Radoi poate fi declarat nevinovat in cazul in care va prezenta hirtia cu tratamentul la care a fost supus in Italia.

Amenintat de presedintele Comisiei de Disciplina a FRF, Doru Viorel Ursu, ca ar putea fi judecat pentru dopaj, capitanul Stelei, Mirel Radoi, este considerat nevinovat de Comisia Nationala Antidoping, condusa de profesorul Ioan Dragan.

"Noi nu am vazut nici un act, ci doar am citit prin presa. Daca cele scrise sint reale, Radoi este nevinovat. Acest tratament urmat de fotbalist in Italia contine un derivat care se afla pe lista substantelor interzise la clasa S9, gluco-hortico-steroizi, derivati de cortizon. Si noi utilizam depo-medrolul aici, in entorse sau alte cazuri. Desi in cazul in care urmezi un tratament cu substante interzise esti obligat sa anunti in prealabil forurile competente, cazul lui Radoi reprezinta o exceptie de uz terapeutic. Daca ar fi iesit pozitiv la un control doping cu aceasta substanta, Radoi ar fi putut fi absolvit de orice vina daca ar fi prezentat hirtia cu tratamentul urmat in Italia", a spus Ioan Dragan.

Acum este curat

Chiar daca Federatia Romana de Fotbal s-ar autosesiza in acest caz si ar solicita un control doping, presedintele Comisiei Doping considera ca acesta ar fi tardiv. "In 7-8 zile nu mai exista nici urma de aceasta substanta. Sigur, FRF il poate invita atit pe fotbalist, cit si pe medicul lui pentru a prezenta documentele din Italia. Ba mai mult, daca medicul lui Radoi vrea sa fie ortodox, ar putea veni la Institutul National de Medicina Sportiva, unde functioneaza o Comisie de exceptii de uz terapeutic. Aceasta, pe baza documentelor din Italia, elibereaza o forma abreviata, pe care medicul o poate duce la Federatia Romana de Fotbal, si apoi mai departe, la UEFA sau FIFA. In orice caz, medicul nu e culpabil, nu a incalcat legea.

Nici chiar faptul ca nu a anuntat forurile competente de acest tratament nu-l face vinovat pe Radoi. "Conform Chartei doping, in cazul acestei substante nu exista un timp-limita in care trebuie sa anunti forurile superioare. Sigur, este bine sa informezi din timp, pentru ca in cazul unui control inopinat in afara competitiilor in cazul in care apare aceasta substanta, sa nu existe suspiciuni. Dar nu este obligatoriu", a concluzionat Ioan Dragan. •

Trebuia sa anunte FIFA

Presedintele Comisiei Nationale Antidoping este contrazis insa de regulamentul antidoping adoptat de FIFA. Conform acestuia, trebuie anuntat forul competent cu 21 de zile inainte de urmarea tratamentului. Exista insa si doua exceptii, care nu sint insa valabile pentru Radoi: cind problemele medicale sint deosebit de grave si tratamentul nu suporta nicio aminare sau atunci cind, in conditii exceptionale, nu este suficient timp pentru a anunta Comisia de specialitate din cadrul FIFA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.